Baloldali káosz helyett átlátható adórendszert alkotott a Fidesz

A Fidesz–KDNP tette rendbe a 2010 előtti baloldali kormánytól megörökölt zavaros adórendszert. Az egykulcsos adó bevezetése jelentősen hozzájárult a gazdaság kifehérítéséhez, a családosoknak járó adó- és járulékkedvezményeknek révén pedig 2011 és 2021 között csaknem háromezermilliárd forintot hagyott a családoknál a kormányzat.

Ritó Szabolcs
2021. 06. 06. 14:40
null
A baloldal terve a munka nélküli jövedelemhez szükséges forrásokat többek között a családtámogatások visszaszorításával biztosítaná Forrás: Darabos György/lakaskultura.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2010 előtti baloldali kormány nem törekedett arra, hogy tiszta és könnyen érthető adószabályozást alkosson. A Fidesz–KDNP az adórendszer 2010-es megváltoztatásával az MSZP–SZDSZ-kormánytól megörökölt, túlbonyolított rendszert tette átláthatóvá, hiszen a baloldal által bevezetett szuperbruttósítás csupán az adókulcs kozmetikázását jelentette – fejtette ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), reagálva az egyesült baloldal szociális programjára.

– A közbeszédben gyakran elhangzik, hogy korábban adómentes volt a minimálbér, ami azonban nem igaz. A munkáltató által kifizetett minimálbér teljes költségéből a munkavállalóhoz annak mindössze 36 százaléka jutott el – emelte ki a KINCS. Az elemzés arra is rámutatott, hogy 2010-ben az MSZP–SZDSZ-kormány által bevezetett szuperbruttó jelentette az adóalapot, amelyet 17 százalékos személyi jövedelemadó terhelt.

Erre ugyan adójóváírást lehetett levonni, de a járulékokat ugyanúgy fizetni kellett, amellyel együtt összesen 18 százalék levonás terhelte a bruttó minimálbért.

– 2010 előtt jelképes volt a családi adókedvezmény összege is, amit legalább három gyermek után lehetett igénybe venni, az összege pedig havonta gyermekenként maximum négyezer forint volt.

2010 óta több mint háromezermilliárd forint maradt a családosok zsebében az adó- és járulékkedvezményeknek köszönhetően
Fotó: Éberling András

A KINCS kiemelte, hogy a Fidesz–KDNP által 2011-től bevezetett egykulcsos adó először 16 százalékos volt, majd tovább csökkent 15 százalékra. – Ráadásul 2017 óta már a NAV készíti a magyarok adóbevallásának tervezeteit, amely jelentős könnyebbséget jelent a lakosságnak – tették hozzá.

Az adókedvezmények terén a családi típusú adózásnak köszönhetően először egyféle kedvezmény működött, amely a gyermekek után vehető igénybe, gyermekszámtól függően egy gyermekre vetítve havi 10 és 33 ezer forint közötti összegben. Ez egészült ki a fiatal házasok kedvezményével, 2020-tól a négygyermekes édesanyák szja-mentességével, 2022-től pedig a 25 évnél fiatalabbak is beléphetnek a kedvezményezettek közé.

– Téves az az állítás, amely szerint az adórendszer megváltoztatásával és a családok támogatásával az alacsony keresetűek hátrányt szenvedtek – emlékeztetett az elemzés, majd rámutatott:

a minimálbéren élők és a garantált bérminimumot keresők bére is emelkedett, gyermekszámtól függően két-héromszorosára. Mellettük jelentősen javult az anyagi helyzete annak az egymillió munkavállalónak, akik minden hónapban élnek a családi kedvezménnyel.

– A minimálbér soha nem tapasztalt mértékű emelése nagymértékben hozzájárult a gazdaság fehérítéséhez – húzta alá a KINCS, majd részletesen kifejtette, hogy az Orbán-kormányok idején minden évben az inflációt meghaladó mértékű volt az emelés, ami a pontos számok alapján a bruttó minimálbér 128 százalékos növekedését jelenti. A minimálbér nettó értéke a gyermeket nevelők esetében ennél is jelentősebben emelkedett, az egy gyermekesek esetében duplázódott, a kétgyermekeseknél 150, a nagycsaládosoknál 170 százalékkal nőtt.

A kormány családbarát adópolitikáját szemléltetve az intézet kifejtette, hogy a gyermekes családokban az egy főre jutó nettó jövedelem 2010 óta 77 százalékkal emelkedett. Az egygyermekeseké 68 százalékkal, a kétgyermekeseké 86 százalékkal, míg a három gyermekeseké 94 százalékkal növekedett az elmúlt tíz év kormányzati időszaka alatt, ami a gyermeket nevelők keresetének, azaz a családok munkából származó bevételeinek a nagymértékű növekedésével magyarázható.

Míg 2010-ben mindössze 106 ezren voltak jogosultak a családi adókedvezményre, ez a szám immár egymillióra nőtt.

Az adókedvezmények révén 2011 és 2021 között csaknem háromezermilliárd forintot hagyott a családoknál a kormányzat. 2020-ban 360 milliárd forintot, ami a harmincszorosa annak a 12 milliárd forintnak, amit a balliberális kormány utolsó évében, 2010-ben a gyermekes családoknál hagyott.

Tehát tízszer annyian részesülnek harmincszor akkora adókedvezményben, amely megtakarítást a magyar családok döntően a határokon belül költik el, hozzájárulva ezzel a magyar gazdasági növekedéséhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.