Baloldali populista a Jobbik

A Jobbik baloldali, demagóg politikája csak a kormányellenes baloldali szavazókat szólította meg.

Ritó Szabolcs
2021. 06. 03. 6:35
JAKAB Péter
Budapest, 2020. november 2. Jakab Péter, a Jobbik elnöke felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 2-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jakab Péter és a Jobbik olyan politikát folytat, amelynek a botránykeltés az eszköze, éppen ezért álságos az a hozzáállás, hogy a saját hibáját az állampolgárokkal akarja megfizettetni – fogalmazott lapunknak Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője.

A Jobbik egykori alapítója szerint volt pártja ma már teljes mértékben baloldali populista politikát folytat, amely tetten érhető az Európai Unióhoz fűződő viszonyukban, az Európai Ügyészséghez való csatlakozás támogatásában és azokban a demagóg baloldali elemekben is, mint a bérunió gondolata vagy a „Jólétet minden magyarnak!” szlogenükben.

– Sikeresen szólították meg ezzel a kormányellenes baloldali szavazókat, és igazzá vált az az ellentmondás, amelyet a közvélemény-kutatások is alátámasztanak, hogy mára a Jobbik lett a legnépszerűbb baloldali párt – mutatott rá Nagy Ervin.

Jakab Péter és a Jobbik politikája eddig csak a baloldalon talált szimpatizánsokra
MTI/Kovács Attila
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az elemző úgy véli azonban, hogy a Jobbik növekedésének van egy üvegplafonja, mert ezzel a kommunikációval nem tudták megszólítani sem a kormányból kiábrándult jobboldaliakat, sem a bizonytalanokat, vagyis eddig csak a baloldalon történt átcsoportosítás az erőviszonyokban.

– Jelenleg a Jobbik diktálja a tempót a baloldalon, amihez a többi párt felzárkózik, ami viszont egyáltalán nem azt jelenti, hogy Jakab Péter esélyes lenne a közös miniszterelnök-jelöltségre – tette hozzá Nagy Ervin, aki szerint Jakab Pétert a szükséges politikai tapasztalat hiánya és a karaktere miatt sem fogadnák el a többiek.

Az elemző arra is kitért, hogy a baloldali pártok egyre tudatosabban építik fel a közösségi médiás jelenlétüket, amelyből az következik, hogy 2022-ben az eddiginél nagyobb súlya lesz a Facebooknak és a hasonló platformoknak a választások kimenetelében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.