Látványos eredményekkel zajlik a Budavári Palotanegyed rekonstrukciója

A Budavári Palotanegyed több évtizedes pusztulás után épül újjá a Nemzeti Hauszmann-program részeként. Mostanra átadták a teljeskörűen megújult Mátyás kútját, elkészült a Lovarda és a Főőrség épülete. Utóbbiban egy kávézó, illetve a testőrség történetét bemutató kiállítás várja a vendégeket. Lapunk a program eddigi eredményeit és terveit bemutató, A Hauszmann-sztori című kiállításon járt, amely a Budavári Palota „A” épületében ingyenesen látogatható.

Magyar Nemzet
2021. 06. 05. 10:20
null
A Nemzeti Hauszmann Program keretében már látványos eredményeket mutat a Budavári Palotanegyed rekonstrukciója MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárlat során a látogatók multimédiás tartalmak segítségével tekinthetnek be a 19–20. század fordulóján megújult Budavári Palota terveibe, valamint a tervező, Hauszmann Alajos munkásságába. Megismerhetjük a Budavári Palotanegyed történetét, az építés és a rombolás korszakait.

A második világháború pusztításaiban a terület közel kétharmada megsemmisült, a sérült épületek többségét pedig 1945 után ideológiai okok miatt lebontották vagy átalakították. A Nemzeti Hauszmann-programnak köszönhetően azonban 2019 óta ismét az építés időszaka köszöntött be.

A program során megújult a Főőrség, amely Hauszmann Alajos eredeti tervei alapján épült és a Darabont testőrség őrhelye volt. Az épületben megnyílt Royal Guard Café néven működő kávéház a magyar testőrség történetét megörökítő képek, fotók és tárgyak bemutatásával hozza közelebb a látogatót a magyar hadtörténet ezen szeletéhez.

Ütemterv szerint haladnak a Budavári Palotában újjászülető Szent István-terem munkálatai is. Nemrég elkészült a csodálatos terem látványos mennyezete és parkettája, az egyedi bútorok többsége is. A palota elsőként rekonstruált történelmi termét augusztus 20-tól csodálhatják meg az érdeklődők, az első napokban ingyenesen.

Szintén 2021 nyarán várható a Halászó gyerekek kútjának teljes körű rekonstrukciója, amely új díszkivilágítást is kap. Megújulnak a várfalak is: a Budavári Palotanegyedet körülvevő összes várfal, bástya, torony és rondella rekonstrukciója megtörténik.

A Hauszmann-sztori című tárlat bevezeti a látogatókat a Budavári Palotanegyed történetébe
Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet

Megújul a Csikós udvar és környezete, ahol visszaépül a Budavári Palota szintjére vezető rámpa is, lehetővé téve a palota akadálymentes megközelítését. Eredeti formájában épül újjá a József főhercegi palota is, melynek helyén jelenleg csak egy rommező található a Szent György téren. 2021-ben indul a Honvéd Főparancsnokság rekonstrukciója is. Az épület eredeti magasságban látogatóközpontként születik újjá, kiállításokkal és szolgáltatásokkal várja majd az oda érkezőket.

A program részeként a Vöröskereszt-székház egykori épülete is megújul, belsőépítészeti, épületgépészeti és üzemeltetési szempontból modern, 21. századi, környezettudatos módszerekkel. Visszanyeri eredeti formáját a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épülete is, felépül az eredetileg Pecz Samu által tervezett, de sosem megépített épületszárny is.

Külön hangsúlyt kapnak a vár zöldfelületei, megújulnak a kertek, parkok, sétányok: így a déli kertek, az Újvilág kert és a Nyúlkert, a nyugati kertek, az Ellyps sétány és a keleti felvezetőút, valamint a Szent György tér is. A Nemzeti Hauszmann-program célja, hogy a Budavári Palotanegyed ismét visszanyerje azt a fényét, ami a századforduló korában jellemezte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.