Zöld jelzést kapott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem campusbővítése

A Miniszterelnökség jóváhagyta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) campusfejlesztéséről szóló tervpályázat kiírását. Ennek eredményeképpen a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. (BFK) építészeti tervpályázatot hirdet a PPKE új campusának oktatási célú ingatlanjai bővítését és fejlesztését célzó beruházás tervezésére.

Magyar Nemzet
Forrás: BFK2021. 06. 28. 11:24
null
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ingatlan kialakítása a Magyar Rádió volt épületegyüttesének területén kiemelt közérdekű kormányzati beruházás keretein belül valósul meg – jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Elmondta: „A Pázmány Péter Katolikus Egyetem 1635 óta Magyarország legrégebbi, folyamatosan működő, megbecsült felsőoktatási intézménye. Az egyetem ma is népszerű a hallgatók körében, mert a versenyképes tudás mellett értékrendet is ad. Az egyetemen nem csak katolikus fiatalok tanulnak, mivel a Pázmány nyitott más vallású, sőt hitüket nem gyakorló, de az egyetem szellemiségét elfogadó hallgatók előtt is.

Az új campus hozzájárul a magyar felsőoktatás versenyképességének növeléséhez”

fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Gazdagítani a magyar kultúrát és tudományt

A Budapest Fejlesztési Központ kormányhatározatban rögzített feladata, hogy előkészítse a PPKE új campusának oktatási célú ingatlanjai bővítését és fejlesztését célzó beruházást. Ebben szorosan együttműködik az egyetemmel és fenntartójával, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciával. A fentiekre reagálva Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek kifejtette:

„az egyetem campus rendszerű működése lehetővé teszi, hogy az egyes karok, valamint a kulturális és sportlétesítmények kölcsönösen támogassák egymást és integrális képzést, gazdag közösségi életet nyújtsanak minden egyetemi polgár számára.”

A projekt megvalósulásával a PPKE a jövőben képes lesz tovább erősíteni az oktatásban betöltött kiemelkedő szerepét a különböző tudományterületeken és felsőoktatási területeken. A beruházás egy olyan lehetőség, amelynek segítségével a jövőben az egyetemen a teljes oktatói, kutatói és nevelői tevékenység a katolikus hit szellemében sokkalta hatékonyabban lesz végezhető – ismertette Veres András püspök, a Győri Egyházmegye főpásztora, az MKPK elnöke, a PPKE nagykancellárja. Hozzátette:

„Az alapító, Pázmány Péter bíboros szándékának megfelelően erről az egyetemről évszázadokon keresztül az evangéliumi értékrendben elkötelezett szakemberek kerültek ki, akik az élet különböző területein magas szintű tudományos eredményekkel gazdagították a magyar kultúrát és tudományt. Ez a beruházás elősegíti, hogy a jövőben is hasonló eredményeket tudjon felmutatni az intézmény.”

A BFK mint kiíró a tervpályázat keretében olyan modern, a kor és a katolikus egyetem szellemiségének egyaránt megfelelő épületegyüttesre vonatkozóan vár építészeti javaslatokat, amely a lehető legmagasabb színvonalon képes kiszolgálni az előírt funkciókat és értékelési szempontokat. Mindez nem csupán az épületek átalakítását, hanem városfejlesztést is jelent. Zöldfelületekkel tagolt, szellős, közösségi térként is alkalmas lokális városközpont jön létre a Józsefvárosban.

Nagyszabású ingatlanberuházás

A PPKE új campusának létrehozásához 53 ezer négyzetméter nettó hasznos terület szükséges. Az ingatlanbővítést az innovációs kihívásoknak való megfelelés is indokolja: laborok, informatikai és műszaki kutatóközpontok létesítése. Ezáltal a PPKE még nagyobb eséllyel vehet részt mind a hazai, mind a nemzetközi tudományos vérkeringésben. További kiemelt célkitűzés egy modern multifunkcionális sportlétesítmény, illetve szakkollégium megvalósítása. Az oktatási és oktatáshoz közvetlenül kapcsolódó alapfunkciók mellett kiemelten fontos egy modern egyetemi könyvtár és az ahhoz tartozó olvasótermek biztosítása.

Mind a nemzetközi, mind a hazai oktatás-kutatás elengedhetetlen feltétele, hogy az adott területeken megfelelő kutatóhelyek jöjjenek létre.

„E nagyszabású ingatlanberuházás is mutatja, hogy Budapest fejlesztése a mindenkori városvezetés és a mindenkori kormány közös feladata. Budapest a nemzet fővárosa, a világtérképen látszó egyetlen magyar nagyváros. Feladataink adottak, folytatnunk kell a megkezdett munkát, és Budapestet egy még élhetőbb, otthonosabb, működőbb várossá kell varázsolnunk” – jelentette ki Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Hozzátette:

mindezt szem előtt tartva vágott bele a magyar kormány rövid időn belül immár a negyedik nagyszabású budapesti campusfejlesztésbe.

 

Forrás: BFK.hu

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem bővítése és korszerűsítése, valamint a Testnevelési Egyetem campusfejlesztése után a Pázmány Péter Katolikus Egyetem fejlesztésének előkészítése az egyik legjelentősebb felsőoktatással kapcsolatos beruházás. „A célunk az, hogy a PPKE esetében koncentrált területen valósuljon meg az egyetemi élet. Ezáltal az intézmény több képzési helyszínen folyó oktatási és kutatási tevékenységének súlypontja Budapestre, a Józsefvárosba kerül.

A kormány készen áll a városépítő munka folytatására, ugyanis Budapest nemzeti erőforrás és lehetőség. Számomra Budapest építése több mint munka – személyes ügy”

– hangsúlyozta Fürjes Balázs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.