A nemzetközi Zöld Talár díj döntősei közé került a Széchenyi István Egyetem

A győri Széchenyi István Egyetem bejutott az ENSZ által támogatott Zöld Talár díj döntősei közé többek között egyesült államokbeli, brit, francia, kanadai és ausztrál egyetemek mellett.

Forrás: Széchenyi István Egyetem2021. 07. 02. 14:41
null
Dr. Szakál Pál, a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Víz- és Környezettudományi Tanszékének professzora Fotó: Májer Csaba József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit székhelyű Egyetemek és Főiskolák Környezetvédelmi Szövetsége (Environmental Association for Universities and Colleges, EAUC) 2004 óta ítéli oda a Zöld Talár díjat, az ENSZ környezetvédelmi programja partnerségével és támogatásával. A több mint kétszáz intézményt tagjai sorában tudó szervezet célja a fenntarthatóság támogatása a felsőoktatásban.

Dr. Szakál Pál, a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar Víz- és Környezettudományi Tanszékének professzora
Fotó: Májer Csaba József

Az idei díjakat július 7-én online ünnepség keretében adják át, s az egyik nyertes a Széchenyi István Egyetem is lehet, amelynek pályázatát „a társadalom segítése” kategóriában a 13 döntős közé választották, két-két brazil és malajziai, valamint egy-egy egyesült államokbeli, brit, francia, kanadai, hongkongi, ausztrál, mexikói és kolumbiai egyetem mellett. Dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes elmondta: az egyetem a tudásötszög modelljében végzi tevékenységét, ezzel is szolgálva a térséget. Ennek lényege az intézmény szoros kapcsolata az ipari, a kormányzati és a civil, egyházi, illetve médiaszereplőkkel, hangsúlyt fektetve a természeti környezettel való harmonikus együttélés, valamint a fenntartható fejlődés szempontjaira.

„Ezen törekvéseink sikerét mutatja, hogy egyetemünk idén már másodszor került fel a Times Higher Education a világ felsőoktatási intézményeit az ENSZ által megfogalmazott tizenhét fenntartható fejlődési cél alapján vizsgáló listájára, s a »fenntartható városok és közösségek« kategóriában például a világ kétszáz legjobbja közé sorolták”

– hangoztatta dr. Lukács Eszter.

A cél, hogy ezek révén javuljon a megtermelt, előállított élelmiszerek minősége
Fotó: Széchenyi István Egyetem

A Széchenyi István Egyetem a díjra egy olyan európai uniós projektjével pályázott, amely egészségesebb, nagyobb tápanyagtartalmú élelmiszerek létrehozásáról szól. Dr. Szakál Pál, a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar Víz- és Környezettudományi Tanszékének professzora elmondta: régóta foglalkoznak azzal, miként lehet nagy tisztaságú mezőgazdasági és ipari hulladékokat új vegyületek és trágyázási módszerek, valamint növényvédő szerek kifejlesztésére használni. A cél, hogy ezek révén javuljon a megtermelt, előállított élelmiszerek minősége. Ebben a projektben elsősorban búzából készült lisztes termékek vannak a fókuszban.

„A körforgásos gazdálkodás igényeinek megfelelően igyekszünk minden olyan hulladékot feltérképezni, ami a mezőgazdaság számára hasznosítható. Általuk tápanyagokban gazdag gabonamagvak és csökkentett adalékanyag-tartalmú pékáruk állíthatók elő. További előnyt jelent, hogy ezzel energiát spórolunk, emellett csökkentjük a hulladékok elhelyezéséből eredő problémákat. Eddigi kutatásaink során sikerült bizonyítanunk, hogy bizonyos elemekkel javítható a termékek antioxidáns-tartalma”

– fejtette ki a professzor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.