Portik eddig Gyárfást erősítette a Fenyő-gyilkosság perében

Ősszel újabb szakértők meghallgatásával folytatódik a bizonyítási eljárás a Fenyő János meggyilkolása miatt indult büntetőperben. Kedden már-már unalomba fulladt a tárgyalás, miután a lejátszott hangfelvételek gyakorlatilag érthetetlenek voltak.

Magyar Nemzet
2021. 07. 13. 18:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izgalom nélkül zajlott a nyári ítélkezési szünet előtti utolsó tárgyalási nap kedden a Fenyő-gyilkosság miatt indult büntetőperben. Ismét a vádhatóság egyik legfontosabb bizonyítéka, a Gyárfás Tamás és Portik Tamás között évek alatt zajlott beszélgetések titokban rögzített felvételei voltak napirenden. A korábbi napokhoz képest azonban ezúttal már-már unalomba fulladt a tárgyalás, hiszen a bűnjelek között 2-es számmal és „Olümposz” névvel jelzett hangfelvételek gyakorlatilag érthetetlennek bizonyultak. Legalábbis a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében sem a védelem, sem a hallgatóság nem, vagy alig értett meg belőlük valamit. Az 1-es számú hangfelvétel első felét a legutóbbi tárgyalási napon meghallgatták, kedden a másik felére került sor, és ez legalább érthető volt.

Gyárfás Tamás, amint megérkezik a Fővárosi Törvényszékre az ellene és Portik Tamás ellen a vád szerint Fenyő János meggyilkoltatása miatt zajló büntetőperre
Fotó: Havran Zoltán

Ennek ellenére a biztonsági okokból ezúttal is zárt távközlési rendszeren bekapcsolt Portik Tamás is egykedvűen hallgatta a teremben történteket, és ezúttal még csak közbe sem szólt, mint azt a legutóbbi tárgyalási napon sorozatban megtette. Akkor még Póta Péter bíró is a tárgyalásról való kizárás ígéretével fegyelmezte, kedden erre nem volt szükség. Korábban egyébként a bűnjelek között az 5-ös, 8-as, illetve a 3-as számmal jelölt hangfelvételek is nehezen érthetőnek bizonyultak.

Portik Tamást zárt hírközlési láncon keresztül vett részt a Fenyő-gyilkosság miatt indult perben
Fotó: Hír TV Riasztás

Mindenesetre Póta Péter bíró a hangfelvételek lejátszása után megkérdezte, hogy van-e hozzáfűznivalójuk a vádlottaknak, ám sem Gyárfás, sem Portik nem kívánt megjegyzést megfogalmazni. A bíró közölte: a vádlottak az esetleges megjegyzésüket az elhangzottakhoz írásban is megtehetik, majd ismertette a tárgyalás 2021-re tervezett további menetrendjét. Eszerint

szeptember 21-től négy tárgyalási nappal folytatják a bizonyítási eljárást a bíró által kirendelt igazságügyi pszichológus, illetve igazságügyi technikai szakértők meghallgatásával. Ekkor kerülhet sor a védelem által felkért nyelvészeti szakértők szakvéleményének a meghallgatására is.

Ez utóbbinak az elkészítését immár a törvényszék is időszerűnek tartotta. Novemberben ugyancsak négy tárgyalási napot tűz ki Póta Péter bíró, és megkezdődhet a vádhatóság 72 tanújának a meghallgatása.

A per eddigi menetéből leszűrhető, hogy

a Portik által titokban rögzített hangfelvételek kapcsán megszólaló Portik Tamás eddig végig Gyárfás Tamás védekezését támasztotta alá. A bűnöző ugyanis egyetlen szavát sem cáfolta Gyárfás Tamásnak. Ellenkezőleg.

Többször is kijelentette, hogy ő rendőrségi és bűnözői mentora, néhai Drobilich Gábor megbízásából tulajdonképpen csőbe akarta húzni Gyárfás Tamást. Állítása szerint az volt a megbízatása, hogy Gyárfást, néhai Princz Gábort és másokat megkeresve beszéltesse őket és próbálja kimondatni velük, hogy valami közük van Fenyő János meggyilkolásához. A vád részévé tett hangfelvételeken ez a folyamat nyomon is követhető, a nyelvészszakértők pedig nyilvánvalóan vitatkoznak majd még azon, hogy melyik elhangzó szó hogyan értelmezendő.

A felvételeken ugyanis Gyárfás egyszer sem mondja azt Portiknak, hogy ölesse meg Fenyő Jánost.

 

A vád

Gyárfás Tamás ellen a Fővárosi Főügyészség 2019 nyarán emelt vádat felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt a Fenyő-ügyben. A vádirat szerint Gyárfás az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt, akárcsak Fenyő János. Az úszószövetség volt elnöke és a Vico nagy hatalmú ura között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc, és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki. Gyárfás 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti Fenyőt. Emiatt 1997 szeptemberében megbízta Tasnádi Pétert, hogy szervezze meg a gyilkosságot, aki azt tizenkétmillió forintért vállalta, azonban, miután átvett hatmillió forint előleget, nem teljesítette a megbízást. Ezért Gyárfás megbízta az éjszakai életben már akkor is jól ismert Portik Tamást is, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. A vád szerint Portik a megbízást elfogadta, és rávette – az emiatt időközben jogerősen elítélt – Jozef Roháčot a médiamogul megölésére. Roháč 1998. február 11-én a késő délutáni órákban a II. kerület, Margit utcán a piros lámpánál, a gépkocsijában várakozó Fenyőhöz lépett, és egy Agram típusú horvát minigéppisztollyal kivégezte a médiacézárt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.