A magyar embereknek határozott elképzelésük van Európa jövőjéről

Az Európa jövőjéről szóló konferencia az első lehetőség arra, hogy beleszóljunk abba, hogyan nézzen ki az Európai Unió. A digitális platform elindulása óta Magyarország folyamatosan dobogós helyen van a regisztrált események számában, a magyar kormány pedig elkötelezett abban, hogy az állampolgárok véleményét tolmácsolja az unió vezetőinek.

Ritó Szabolcs - Elek Nikoletta
2021. 08. 10. 7:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az unióban mindent a csatlakozásunk előtt határoztak el és alakítottak ki, tehát rólunk döntöttek, de nélkülünk
– mondta lapunknak Bólya Boglárka európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az Európa jövőjéről szóló konferenciáról az MCC feszten. Kifejtette: ­május kilencedike óta fut az uniós  konferencia, Magyarország tavaly nyáron, az EU tagállamai közül elsőként indította el az eszmecserét.
– Az Igazságügyi Minisztérium és a Mádl Ferenc Intézet már három nagyszabású eseményt rendezett, ahol a politikai, a tudományos és a civil szféra legmagasabb színvonalú képviseletét valósította meg, és ahol számos nemzetközi szakértő, uniós biztosok és az Európai Parlament volt elnöke is tiszteletét tette – mutatott rá.

Dobogós eredményt értünk el
A helyettes államtitkár elmondta: a konferencia konkrét számai is azt mutatják, hogy  Magyarország aktívan részt vesz a vitában. – Ezt bizonyítja, hogy eddig nagyjából ezerötszáz eseményt regisztráltak a digitális platformon, amelyek csaknem tíz százaléka magyarországi esemény. ­Ezzel az eredménnyel hazánk az elmúlt hónapokban mindvégig dobogós helyen volt – emelte ki Bólya Boglárka, aki szerint ebből is látható, hogy a magyaroknak határozott véleményük van az unió jövőjéről. 

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy a konferenciának kettős rendszere van: az egyik a brüsszeli intézményrendszer, a másik a polgárok bevonására készült digitális platform. ­Az uniós szervezeti rendszer még nem állt fel teljesen, mert komplex és bonyolult kompromisszumos megoldás született, így a tartalmi munka ősszel fog elindulni. – Az állampolgárok véleményét megjelenítő digitális platform azonban már április óta fut, ahol ötleteket és rendezvényeket lehet regisztrálni, mások ötleteit véleményezni –­ mutatott rá.

Erős érdekképviselet 
Bólya Boglárka kiemelte, hogy Magyarország elsőként fogalmazta meg az Európai Unió jövőjére vonatkozó javaslatait, amelyek legfontosabb elemeit az Orbán Viktor által ismertetett hét tézis tartalmazza. A helyettes államtitkár Varga Judit igazságügyi miniszter szavait idézve úgy fogalmazott: a magyarok olyan lehetőséget látnak a konferenciában, ami által tükröt tartanak a többi tagállamnak, hogy a baloldali fősodorral szemben van más alternatíva is. 
– Az erős nemzetállamokon alapuló erős Európa, a nemzetek Európája koncepciója is lehet jövőkép a többi tagállam állampolgárainak, hiszen ennek a konferenciának az az európai polgárok milliói a címzettjei – tette hozzá.

A magyar szempontok érvényre juttatásával kapcsolatban Bólya Boglárka hangsúlyozta: a konferenciasorozat munkájában meghatározó a nemzeti képviseletünk. – A plenáris ülésen Varga Judit igazságügyi miniszter mellett két fideszes és egy KDNP-s országgyűlési képviselő, két fideszes európai parlamenti képviselő vesz részt, illetve a vezető irányító testületben a miniszter asszonnyal együtt dolgoznak – fejtette ki. A helyettes államtitkár emlékeztetett: a magyar kormány elkötelezett abban, hogy az állampolgárok hangja eljusson az unió vezetőihez, a magyar emberek pedig különösen aktívak a digitális platformon, hiszen folyamatosan dobogós helyen vagyunk a regisztrált események arányában.

Orbán Viktor hét tézise
– A magyar miniszterelnök hét tézise megjelent valamennyi tagállam legnagyobb napilapjaiban is, ugyanis Magyarország Európai Unió jövőjéről szóló javaslatainak címzettjei az európai polgárok milliói – emlékeztetett a helyettes államtitkár, majd kiemelte: a következő évtized a veszélyes kihívások korszaka lesz, tömeges migráció és világjárványok fenyegetnek.

Bólya Boglárka arra is rámutatott: habár a brüsszeli birodalomépítők reakciói kritikusak voltak, az emberek visszajelzései támogatók. – Egyértelmű, hogy nagyon sok kérdésben nemet mondunk a liberális fősodorra, de a véleményünkért következetesen kiállunk, a vitákat pedig ugyanúgy vállalni fogjuk, ahogyan eddig is – hangsúlyozta, majd hozzátette: azokkal az állításokkal ellentétben, amelyek szerint a tézisek euroszkeptikusak, ezeket inkább vitaindítónak és proeurópainak látják.  ­

– Természetes, hogy az Európai Egyesült Államok utópiájában gondolkodóknak, akik Brüsszelben olyan szuperállamot építenek, amire senki nem adott felhatalmazást, nem tetszik, hogy mi erre nemet mondunk – húzta alá. 

A jogállamisági kérdéssel kapcsolatban a helyettes államtitkár arra is emlékeztetett: a hazánkat érő támadássorozatokat évek óta jól ismerjük. – Más álláspontot képviselünk migrációban, családpolitikában, gyermekvédelemben, ami vitát vált ki Brüsszelben, miután mi nem a brüsszeli birodalmi erőtérben gondolkodunk – mondta. Bólya Boglárka arra is rámutatott: a jogállamisági kérdést mindig jogi köntösbe próbálják öltöztetni, azonban egyértelműen látszik, hogy ez politikai zsarolási eszköz. Varga Judit minisztert idézve Bólya Boglárka úgy fogalmazott: nem több Európára, hanem okosabb Európára van szükségünk. Olyan területeken kell lépni, ahol hozzáadott értéket jelent a közös együttműködés. Ehhez kapcsolódik Orbán Viktor egyik tézise, amely szerint az integráció alapja a közös gazdasági siker, és ha nem tudunk együtt sikeresek lenni, akkor vége van az Európai Uniónak.
– Mi állandóan hangoztatjuk, hogy ne elvont ideológiai meggyőződésekről és intézményi ügyekről legyen szó ezekben a vitákban, hanem szakpolitikáról: fontos a digitalizáció, a versenyképesség növelése – emelte ki.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: az állampolgárokban hisznek, és a fő cél, hogy a konferencia az emberek véleményének megismerését tegye lehetővé. Bólya Boglárka arra is emlékeztetett: a magyar kormány a legfontosabb kérdésekben rendre kikérte az állampolgárok véleményét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.