„A náci és a kommunista eszmék követői mindig egymásra találnak”

Rétvári Bence szerint a barna- és a vörösdiktatúra „nagyon jól megértette egymást”.

2021. 08. 23. 19:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– 1989-ben és 1990-ben leráztuk magunkról a diktatúrát, abban reménykedtünk, hogy megtörténik az igazságtétel, hogy velünk együtt a szabad nyugati világban is kimondják majd: ami történt, ugyanolyan súlyos bűn volt, mint amit a náci típusú diktatúrák követtek el, melyek tetteseit méltán és máig tartó megvetés sújtja 

– jelentette ki a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából rendezett tegnapi megemlékezés nyitóbeszédében Schmidt Mária kormánybiztos, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

A „30 éve szabadon” emlékév koordinálásáért felelős kormánybiztos hozzátette: sajnos több mint két évtizedet kellett várnunk, hogy térségünk kezdeményezésére az Európai Unióban 2011-től közös emléknapon hajthassunk fejet a totális diktatúrák európai áldozatai előtt. Hangsúlyozta: az emléknap két diktátor, Hitler és Sztálin, valamint az általuk működtetett emberellenes rendszer kézfogására emlékeztet bennünket. Kiemelte: akik ma a gyilkosok szavait és tetteit átírják, relativizálják, akik ma Marx- és Lenin-szobrot állítanak Európa közepén, azok szintén megvetést érdemelnek. 

– Mi, akik ezt átéltük, olyan vakcina birtokában vagyunk, mely ellenállóvá tesz bennünket a totális diktatúrák és eszmék vírusaival szemben

– zárta gondolatait a történész.

Rétvári Bence arról beszélt: a két nagy diktatúra úgy kezdte a második világháborút, hogy egymás szövetségese volt, a paktum titkos záradékában felosztották egymás között Közép-Európát és Lengyelországot. A barna- és a vörösdiktatúra „nagyon jól megértette egymást”, és egységesek voltak abban, hogy pontosan azt támadták, ami Európát európaivá tette: keresztény alapjait, gyökereit, intézményesen is üldözték az egyházat – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A kereszténydemokrata politikus kiemelte: fontos volna, hogy azoktól az országoktól, amelyek nem szenvedték el a kommunista diktatúrát, ne a relativizálást halljuk folyamatosan, hanem osztozzanak velünk a fájdalmunkban. 

Michael Winzer, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviselet-vezetője hazánknak a keleti blokk lebontásában játszott szerepét méltatta, s a második világháború borzalmait felidézve hangsúlyozta az emlékezés fontosságát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.