Blöffre készül a Fővárosi Közgyűlés

A baloldal csak a romboló kampánypolitikáját folytatja azzal, hogy bejelentették, megvétóznák a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot. Erről Karácsony Gergely főpolgármester szavaztatja meg ma a Fővárosi Közgyűlést. A főváros azonban jogilag és anyagilag sem részese az esemény megrendezésének, így lehetősége sincs arra, hogy azt megakadályozza.

2021. 08. 31. 17:41
KARÁCSONY Gergely
Populista baloldali üzenettel startolhat Karácsony Gergely főpolgármester kampánya. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Közgyűlés holnap dönt Karácsony Gergely főpolgármester javaslatáról, amely az atlétikai világbajnokság megvétózását kéri a képviselőktől. Az előterjesztés indoklása szerint erre azért van szükség, mert a kormány „megszegte az ígéretét” a Fudan Egyetemmel kapcsolatban. Mindez azért is érdekes, mert jelenleg semmi nem történik a Fudan-projekttel, sőt a kormány népszavazást fog kiírni arról, hogy megépüljön-e a világ egyik legrangosabb oktatási intézményének campusa Budapesten. A híresztelésekkel ellentétben a kormány nem tett le a Diákváros megépítéséről sem, mindössze annyi változott, hogy egy további elem bekerült a Déli Városkapu projektbe, a Fudan Egyetem ügyéről pedig a kormány szándékai szerint a választások után, egy népszavazáson dönthetnek majd az emberek.

– Két dolgot kever össze egymással Karácsony Gergely, hiszen van egy megállapodás a kormány és a főváros között, amely kifejezetten az atlétikai világbajnokságról és a budapesti egészségügyi fejlesztésekről szól. Ezt a megállapodást mi betartottuk és betartjuk a jövőben is

 – közölte az üggyel kapcsolatban Novák Katalin a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs mai ülésén. A miniszter hozzátette: a másik az úgynevezett Fudan-törvényről szól, amiről Karácsony Gergely kezdeményezett egy népszavazást, erről megszületett a választási bizottság előzetes állásfoglalása. A miniszter kiemelte, hogy a kormány mindig is  kíváncsi volt Fudan-ügyben a magyar emberek véleményére, így a referendum semmilyen szempontból nem ellentétes a kabinet szándékával. – Kérdezzük meg az embereket! De ez nem indokolja a Fudan-törvény visszavonását – rögzítette Novák Katalin.

Karácsony Gergely terve az atlétikai világbajnokság megrendezésének megakadályozásáról egyébként azért is lehetetlen vállalkozás, mivel a világeseményről szóló megállapodás az Atlétikai Világszövetség, a Magyar Atlétikai Szövetség és a magyar kormány között született meg. Ennek köszönhetően a szervezésbe közvetlenül nem szólhat bele a főváros. Ezt erősítette meg Lattmann Tamás nemzetközi jogász is, aki az ATV híradójának elmondta: lehetséges, hogy politikai hatása lenne ennek a lépésnek, és a nemzetközi szövetség újragondolná, hol szervezik meg az atlétikai világbajnokságot, de a szerződést akkor is az állammal, a kormánnyal kötötték.

Mint ismert, nem Karácsony ötlete volt, hogy keresztbe tegyen az atlétikai vb megrendezésének. A főpolgármester bejelentése előtt egy nappal ugyanis a Demokratikus Koalíció fővárosi frakciója már javaslatot nyújtott be arról, hogy Budapest álljon el a sportesemény megrendezésétől, mert szerintük a kormány lemondott a Diákváros felépítéséről. 

Az atlétikai vb-t érintő puccskísérlet ugyanakkor összehozta a szivárványkoalíció egymással gyakran hadakozó pártjait, mivel a baloldali összefogásban részt vevő szervezetek szinte kivétel nélkül támogatják Karácsony vétóját. Egyébként nem ez az első alkalom, hogy a baloldal egy nemzetközileg kiemelt jelentőségű esemény magyarországi megrendezését akadályozná meg. A Momentum már 2017-ben azzal robbant be a köztudatba, hogy elindították a „Nolimpia” elnevezésű kampányukat a 2024-es budapesti olimpia megrendezésének megakadályozására. Emlékezetes az is, amikor a magyar fővárosba tervezett 1996-os világkiállítást a baloldali-liberális összetételű Horn-kormány 1994-ben lemondta. 

A Magyar Atlétikai Szövetség cikkünk megjelenése után közölte, hogy Budapest nem is illetékes a világbajnokság rendezésének ügyében. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.