Nemváltó műtétek: tudomány, vagy ideológia?

Az LMBTQ-lobbi előretörésével az utóbbi évtizedben Észak-Amerikában és Nyugat-Európában nagyon megnövekedett a nemváltó beavatkozások száma, kezdve a pubertásblokkoló készítmények használatától a műtétekig. De vajon tudományosan mennyire alátámasztott, hogy ezek a beavatkozások segítenek azoknak, akik esetleg nem érzik jól magukat a bőrükben?

Bácskai Balázs (MWH)
2021. 08. 19. 5:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külföldi példákból jól látható, hogy azokban az országokban, ahol az LMBTQ-lobbi jelentős társadalomformáló erőre tett szert, egy évtized alatt több száz, van, ahol több mint ezer százalékkal emelkedett a nemváltó beavatkozások száma. Svédországban például 2008 és 2018 között 1500 százalékkal nőtt a nemi diszfóriával kezelt 13–17 éves lányok száma. Hasonló időszakot vizsgálva, az Egyesült Államokban négyezer százalékos az emelkedés a nemváltó beavatkozások mennyiségében. 

A legfontosabb kérdés ugyanakkor, hogy ezeket a sokszor visszafordíthatatlan és káros terápiákat és műtéteket tudományos alapon végezték-e el, vagy ideológiai okokból. Sajnos a közelmúltbeli eredmények ez utóbbit támasztják alá.

A nemváltás összetett folyamat, amelyben a műtéti beavatkozás csupán az utolsó állomás. A procedúra részleteit az amszterdami genderklinika orvosai dolgozták ki a 2010-es évek elején, és ezt használják Magyarországon is. Első lépésként úgynevezett pubertásblokkoló készítményekkel lassítják a kamaszkorban az elsődleges nemi jellegek megjelenését.

A műtéti beavatkozás az utolsó állomás (képünk illusztráció) 
Fotó: Kurucz Árpád

A hollandok szerint ez a lépés azért szükséges, hogy a gyermekek a nemváltásról szóló döntéshez időt nyerjenek, és kiderüljön, hogy valós-e a szándékuk. Ebben a fázisban jellemzően pszichológiai, pszichiátriai kezelések egészítik ki a készítmény szedését. A pubertásblokkolók szedésének komoly mellékhatásai vannak: a csontritkulás mellett az agy fejlődése is leállhat. 

A következő lépés a nemi hormonok szedése, ami szintén komoly mellékhatásokkal járhat, többek között végleges meddőség léphet fel, majd ezt követheti a műtét.

A műtéteket jellemzően 18 éves kor után engedélyezik világszerte, ám a pubertásblokkolók és a hormonterápia-kezelések sokkal hamarabb megkezdődhetnek. A pubertásblokkoló készítmények számos nyugati országban 12 éves kortól adhatók, jellemzően erre szakosodott genderklinikákon. Az eljárás hátulütőire jól rávilágított Keira Bell esete, a brit fiatal pert is indított egykori genderklinikája ellen, miután úgy érezte, hogy a pubertásblokkolók szedése miatt félresiklott az élete. A perben Bell azt állította, hogy a hormonkezelés visszafordíthatatlanul károsította szervezetét, és meddőséget is okozhatott. Az ügyben a bíróság kimondta, hogy a kamasz gyermekeknek nincs elég tapasztalata, hogy a nemváltásról szóló döntést meghozzák. A fellebbezések miatt az ügyben egyelőre még jogerős döntés nem született. 

Az elmúlt években több országban is felülvizsgálták a nemváltoztatásra vonatkozó szakirodalmat, és kiderült, hogy az eddig készpénznek vett „tudományos eredmények” megalapozatlanok. Hiányoznak például azok a kutatások, amelyek a hosszú távú hatásokat is figyelembe véve alátámasztanák a kezelések hatásosságát. 

Mindemellett egyre több szó esik a pubertásblokkoló és nemihormon-terápiák mellékhatásairól, illetve több kutatás azt is kiderítette, hogy a gyermekek legtöbbje a tinédzserkor vége felé megbékél születéskori nemi identitásával. Hosszú távú svéd és holland kutatások arról is beszámoltak, hogy a nemváltáson átesett transzszexuálisok körében ugyanolyan gyakori az öngyilkosság, mint azok körében, akik (még) nem változtatták meg nemüket, de nemi diszfóriában szenvednek, vagyis nem a születéskori nemüket érzik meghatározónak. Ezek az eredmények különösen annak tekintetében aggasztók, hogy egyre több kamasz kezdi el a nemváltási folyamatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.