időjárás 2°C Virgil 2021. November 27.
logo
A magyar családpolitikának vannak olyan konkrét intézkedései, melyek a fenntarthatóságot segítik

A nagycsaládosok környezettudatosabban élnek

Kreft-Horváth Márk
2021.09.23. 16:29 2021.09.23. 16:34
A nagycsaládosok környezettudatosabban élnek

– A magyarok meg akarják óvni a környezetet, még azok is, akiknek egyelőre nincs gyerekük – mondta el Fűrész Tünde a demográfiai csúcson rendezett panelbeszélgetésen. Hozzátéve: 

„A magyar nagycsaládosok több mint nyolcvan százaléka nem ért egyet azzal az állítással, hogy a gyermek születése ártana a természetnek,

de az európai nagycsaládosok több mint hetven százaléka is így gondolja.” A KINCS elnöke azt is elmondta, hogy konkrétan a szelektív hulladékgyűjtést is vizsgálták, amiben a nagycsaládosok szintén tudatosabbak. 

Mint elmondta, a magyar családpolitikának is vannak olyan elemei, amelyek kifejezetten elősegítik a fenntarthatóságot. – A napokban indult el a Zöld otthon program, ami kifejezetten azt célozza, hogy energiatakarékos otthont építhessenek a magyar családok, ehhez kamatmentes hitel érhető el – hozta példaként Fűrész, hozzátéve: 

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is ilyen intézkedés, mert a régi, környezetszennyezőbb autójukat le tudják cserélni a családok.

Továbbá említést tett arról is, hogy minden újszülött után tíz fát ültetnek Magyarországon.

 

Fel kell készíteni gyerekeinket a technológiai változásra

– Miként fogja befolyásolni a technológia a gyermekeink jövőjét? – tette fel előadása kezdetén a kérdést Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter a IV. Demográfiai Csúcson tartott előadásában beszélt a robotizációval érkező újdonságokról, amiről azt mondta, hogy 

korántsem magától értetődő, hogy a mesterséges intelligencia megjelenése munkahelyek elvesztésével járna, az emberek csak egy kis része gondolja így. 

Szerinte a gyerekeinket ezekre a változásokra fel kell készíteni. – Európában egyébként jól állunk a innovációs-technológiai (STEM) területen végzettek elhelyezkedését illetően, az ilyen diplomát szerzők 97 százalékuk egyből talál munkát – rögzítette a miniszter.

Palkovics továbbá elmondta, hogy 2014-ben elkezdték átalakítani a felsőoktatás rendszerét, amivel rengeteg új duális képzés nyílt meg a hallgatók előtt. Palkovics véleménye, hogy ma a magyar egyetemi rendszer teljesen máshogy néz ki, mint hét évvel ezelőtt. 

– Erre jön rá a jövőre esedékes forrásnövelés, melynek keretei között kétszer annyi forrás fog jutni felsőoktatásra, mint eddig

– tette hozzá.

Demográfiai Csúcs

Szánthó Miklós: Nem vitára, hanem harcra van szükség

A dosszié összes cikke