időjárás 7°C Elza 2021. December 1.
logo

A PTE-hez köthető személyek is részt vettek a helyi Pride megszervezésében

Hertelendy Gábor
2021.09.18. 14:46 2021.09.21. 11:25
A PTE-hez köthető személyek is részt vettek a helyi Pride megszervezésében

Szombaton délután három órai kezdettel, „Bárhol szabad!” mottóval rendezik meg a pécsi Pride felvonulást, azonban az LMBTQ-esemény létrehozásában a külföldi érzékenyítők mellett több egyetemi ösztöndíjas jelenlegi és volt hallgató, valamint tanár is közreműködött, az eseményt lebonyolító szervezet pedig a gyermekvédelmi törvénynek is nekiment – derítette ki a Magyar Nemzet. 

A pécsi Pride szervezője ugyanis az a Diverse Youth Network (DYN), amely idén júliusban, a gyermekvédelmi törvény ellen elkövetett brüsszeli támadás idején nyíltan megtámadta a kormányt „gyűlöletkeltés” vádjával. „Elutasítjuk a Fidesz-KDNP-ÖPE frakciószövetség vádjait, miszerint rendezvényünk »nyíltan sértő és provokatív« lenne, »közszemérmet és közerkölcsöt sértene«, különös tekintettel a kiskorú gyermekekre nézve” – írta a szervezet, és azt is megjegyezte, hogy a kormány jelenlegi politikája „a gyűlöletnek ad teret”. Lapunk azt is megtudta, hogy az LMBTQ-szervezet több szálon kapcsolódik a Pécsi Tudományegyetemhez (PTE). 

A felsőoktatási intézmény Neveléstudományi Intézetének vezetője, Híves-Varga Aranka a DYN szakmai tanácsadójaként is tevékenykedik, és több nevelésszociológiai tanulmány szerzője.

Az LMBTQ-szervezet igazgatója pedig az a Buzás-Hábel Géza, aki korábban a PTE Wlislocki Henrik Szakkollégiumát is (WHSz) vezette (ma már Farkas Kata tölti be az elnöki tisztséget). Az intézet 2019-ben megkapta a Raoul Wallenberg-díjat, amelyet „a humanizmusból példát mutatóknak” adják évente állami támogatással. (A díjat korábban Iványi Gábornak és Setét Jenőnek, a magyarokat fenyegető roma aktivistának is odaítélték 2020-ban.)

A bár a WHSz eredetileg azért indult el, hogy „összefogja és integrálja a PTE különböző karain tanuló roma/cigány származású diákokat, illetve azokat, akik érdeklődnek a romológia iránt”, úgy tűnik, az LMBTQ-érzékenyítés sem áll távol tőle. A DYN-t magyar tagjainak többsége éppen a szakkollégium ösztöndíjasai közé tartoznak vagy tartoztak, többek között Dobó Tibor, Kőszegi Krisztián, Orsós János Róbert és Rigó Bálint neve is szerepel az LMBTQ-szervezet honlapján.