A PTE-hez köthető személyek is részt vettek a helyi Pride megszervezésében

Az LMBTQ-szervezet tagsága nagyrészt a PTE Wlislocki Henrik Szakkollégiumából került ki.

Hertelendy Gábor
2021. 09. 18. 14:46
LGBT pride march in Bangalore
epa08906392 Participants hold up a rainbow-colored flag during the LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender) pride march in Bangalore, India, 27 December 2020. Hundreds of LGBTQ people and their supporters waved flags, beat drums, and danced to local tunes during the Bengaluru Namma Pride March. They called to end violence and oppression based on gender identity and sexual orientation and to end gender decriminalization. EPA/JAGADEESH NV Fotó: JAGADEESH NV Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton délután három órai kezdettel, „Bárhol szabad!” mottóval rendezik meg a pécsi Pride felvonulást, azonban az LMBTQ-esemény létrehozásában a külföldi érzékenyítők mellett több egyetemi ösztöndíjas jelenlegi és volt hallgató, valamint tanár is közreműködött, az eseményt lebonyolító szervezet pedig a gyermekvédelmi törvénynek is nekiment – derítette ki a Magyar Nemzet. 

A pécsi Pride szervezője ugyanis az a Diverse Youth Network (DYN), amely idén júliusban, a gyermekvédelmi törvény ellen elkövetett brüsszeli támadás idején nyíltan megtámadta a kormányt „gyűlöletkeltés” vádjával. „Elutasítjuk a Fidesz-KDNP-ÖPE frakciószövetség vádjait, miszerint rendezvényünk »nyíltan sértő és provokatív« lenne, »közszemérmet és közerkölcsöt sértene«, különös tekintettel a kiskorú gyermekekre nézve” – írta a szervezet, és azt is megjegyezte, hogy a kormány jelenlegi politikája „a gyűlöletnek ad teret”. Lapunk azt is megtudta, hogy az LMBTQ-szervezet több szálon kapcsolódik a Pécsi Tudományegyetemhez (PTE). 

A felsőoktatási intézmény Neveléstudományi Intézetének vezetője, Híves-Varga Aranka a DYN szakmai tanácsadójaként is tevékenykedik, és több nevelésszociológiai tanulmány szerzője.

Az LMBTQ-szervezet igazgatója pedig az a Buzás-Hábel Géza, aki korábban a PTE Wlislocki Henrik Szakkollégiumát is (WHSz) vezette (ma már Farkas Kata tölti be az elnöki tisztséget). Az intézet 2019-ben megkapta a Raoul Wallenberg-díjat, amelyet „a humanizmusból példát mutatóknak” adják évente állami támogatással. (A díjat korábban Iványi Gábornak és Setét Jenőnek, a magyarokat fenyegető roma aktivistának is odaítélték 2020-ban.)

A bár a WHSz eredetileg azért indult el, hogy „összefogja és integrálja a PTE különböző karain tanuló roma/cigány származású diákokat, illetve azokat, akik érdeklődnek a romológia iránt”, úgy tűnik, az LMBTQ-érzékenyítés sem áll távol tőle. A DYN-t magyar tagjainak többsége éppen a szakkollégium ösztöndíjasai közé tartoznak vagy tartoztak, többek között Dobó Tibor, Kőszegi Krisztián, Orsós János Róbert és Rigó Bálint neve is szerepel az LMBTQ-szervezet honlapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.