időjárás 2°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo
Az állítólagos Pegasus szoftver volt a téma a zárt ülésen, ami 2050-ig titkos

Baloldali fanyalgás és ködösítés a nemzetbiztonsági bizottsági ülés után

Szemán László János
2021.09.20. 14:41 2021.09.20. 14:49
Baloldali fanyalgás és ködösítés a nemzetbiztonsági bizottsági ülés után

Politikai tőkét kíván faragni a baloldal a nemzetbiztonsági bizottság mai zárt ülésén elhangzottakból, ám részletekről 2050-ig nem beszélhetnek, így csak ködös fanyalgás hangzott el részükről mai sajtótájékoztatójukon.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának baloldali tagjai ismét politikai tőkét próbálnak kovácsolni abból, hogy a nemzet és az ország biztonsága érdekében 2050-ig titkosították a Pegasus kémszoftver ügyében összehívott bizottsági ülés anyagát.

A bizottság mai zárt ülése határozatképes volt.

Stummer János, a bizottság jobbikos elnöke a Parlamentben a zárt ülés utáni ellenzéki politikusok által tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nem tudnak beszámolni a részletekről, mivel az ülés anyagát 2050-ig titkosították. Stummer János ugyanakkor pozitívumként említette: az ülésre eljött a bizottság négy kormánypárti tagja, továbbá Pintér Sándor belügyminiszter és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is. Kifejtette: a bizottság ellenzéki tagjai ténymegállapító albizottság felállítását kezdeményezték, de ezt a bizottság kormánypárti többsége nem támogatta. Ugyanakkor 

Pintér Sándor – mint ahogy a bizottsági elnök fogalmazott – nyitott volt arra, hogy a nemzetbiztonsági bizottság kihelyezett ülést tartson a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatoknál és tájékozódjon a titkos információgyűjtés jelenlegi gyakorlatáról.

Stummer arról is beszélt, hogy szerinte a jelenlévő állami vezetők nem cáfolták, hogy politikusokat, újságírókat figyeltek meg. 

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista tagja a sajtótájékoztatón fanyalogva arról beszélt: az ülés egyetlen pozitívuma, hogy határozatképes volt. Szerinte érdemi, egyértelmű válaszokat nem kaptak, csak erősödött a gyanú, hogy Pegasus-ügyben „titkolóznak és ködösítenek”, ténymegállapító bizottság nélkül pedig csak hitvita folyhat. 

Ungár Péter, a bizottság LMP-s tagja azt emelte ki, hogy bár 

a nemzetbiztonsági tevékenység, például kémszoftver használata fontos nemzeti érdek,

azt azonban jó lenne tudni, hogy ez hány esetben történt valóban nemzeti érdekből és hány esetben csak azért, mert az „Orbán Viktor érdeke” volt. 

A zárt bizottsági ülés titkosított tartalmával kapcsolatos kérdésekre, illetve arra a felvetésre, hogy így egyáltalán el tudja-e még látni ellenőrző funkcióit a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, Molnár Zsolt reagált. A szocialista politikus azt mondta: egyetlen bizottság sem tudja ellenőrizni a kétharmados hatalmat, ezeknek az üléseknek már csak az adhat értelmet, hogy közeleg a 2022-es választás. Stummer János hozzáfűzte: nem a parlamenti ellenőrzés intézményeivel van a baj, hanem a politikai gyakorlattal.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.