Ez nem csak a vadászok ügye, a természet a téma

A természetvédelem, a környezetvédelem legalább olyan fontos témája a holnap nyíló Egy a természettel – Vadászati és természeti világkiállításnak, mint maga a vadászat. A jelentős nemzetközi érdeklődést vonzó esemény a megújult Hungexpo területén, igazi ritkaságokat is bemutatva várja a látogatókat.

Kerékgyártó György
2021. 09. 24. 21:02
null
20210924 BUDAPEST HUNGEXPO Vadaszati vilagkiallitas egy a termeszettel c kiallitas sajtobejarasa havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ország történetét sok prizmán keresztül lehet szemlélni, el lehet mesélni akár vadászatának története felől szemlélve is – ez derül ki a szeptember 25-én nyíló és húsz napon át tartó Vadászati és természeti világkiállítás H pavilonjában, amely a Központi Magyar Kiállítás nevet kapta. Kovács Zoltán, a rendezésért felelős kormánybiztos és L. Simon László, a pavilon kurátora vezetett végig a csarnokon, amelyben 

valóban együtt mutatkozik meg történelem, képzőművészet, irodalom, film és természetesen a vadászat. 

A látogató, miközben Arany János Rege a csodaszarvasról című művének sorait olvashatja kinagyítva, híres magyar vadászok életét, alkotásait, gondolatait ismerheti meg, találkozhat fegyverekkel és természetesen az elejtett vadak trófeáival is.

Persze, mindez csak egy elem a valóban monumentális expón. A látogató már a belépéskor az úgynevezett Totemmel találja szembe magát, ami nem más, mint egy két emelet magas szarvasfejszobor, amelyet a hazai erdészetek és a vadászok által összegyűjtött és felajánlott hullott szarvasagancsból raktak össze. 

A képen Kovács Zoltán, a világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos Fotó: Havran Zoltán

A vadászati kiállítás célja azonban elsősorban nem az, hogy ámulatba ejtse az érkezőket. Amint Kovács Zoltán elmondta, 

a vadászat mint téma apropót ad arra, hogy bemutassák a Kárpát-medence élővilágát, annak változását, és a kapcsolódó mintegy 1500 rendezvényen beszéljenek a természet- és környezetvédelem kérdéseiről is.

 Mindezt az erdő- és vadgazdálkodás összefüggésében. A szerzett tapasztalatok pedig hatással lehetnek az oktatásra, a művelődésre is. A kormánybiztos szerint mindez néhány hozadéka annak a rendezvénynek, amely méltán váltja ki a nemzetközi közönség érdeklődését egyfelől a megújult és a továbbiakban is modern kiállítási komplexumként, valamint konferencia-központként használható Hungexpóval, másfelől azzal, hogy olyan egyedülálló látványosságokat mutat meg, mint a C pavilonban látható trófeakiállítás, amely számos magyar rekordot is felmutat vagy mint a D pavilonban látható rendkívüli méretű vizák. 

Fotó: Havran Zoltán

 Emellett az F pavilonban múzeumi anyagok segítségével rekonstruáltak egy huzagolóműhelyt, amely az ország egyetlen ilyen működő műhelye. A fiatalabbakat pedig olyan informatikai bravúrok csábíthatják közelebb a természethez, mint a sasszimulátor, amelybe befeküdve az óriás ragadozó madár röptét próbálhatják ki.

Fotó: Havran Zoltán

Az érdeklődés egyébként már most jelentős. Amint azt lapunk nemrég megírta,

 a világkiállítás előzetes programjait már közel hatszázezren látogatták meg, ami rendkívüli érdeklődést mutat, pedig a fő attrakció még el sem kezdődött. Kovács Zoltán a rendezvényt hazai rekordként jellemezte, hiszen a világkiállítás lesz a legkomplexebb esemény, amit valaha rendeztek Magyarországon. 

A több száz programelemmel hazánk képes lesz bemutatni, hogy mit értünk a XXI. század elején vadászaton, vadgazdálkodáson és természetvédelmen, mitől méltán világhírű a magyar vadászati kultúra. Mindezt persze úgy valósítják meg, hogy közben nem csak a vadászokra gondoltak, hanem élvezhető lesz a kívülálló családtagoknak, gyerekeknek is. Utóbbiakkal kapcsolatban elmondta, hogy idáig több mint harmincezer diák regisztrált a világkiállítás iskolaprogramjának keretében.

Fotó: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.