Semjén Zsolt: A főpolgármester furkálódás helyett megköszönhetné a Hungexpo felújítását

Budapest nagyon sokat köszönhet a közelgő vadászati kiállításnak, amely segíthet a fővárosnak kijutnia abból a gazdasági pangásból, amelybe a pandémia taszította – fogalmazott Semjén Zsolt egy sajtóbeszélgetésen. Hozzátette: a Hungexpo felújítása is nagyon fontos, hiszen látogatók millióit vonzza majd ide.

Békés Bence
2021. 09. 23. 15:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök délelőtt, két nappal az esemény megnyitója előtt, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás szervezői irodájában tartott sajtóbeszélgetést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kovács Zoltán kormánybiztos.

Semjén Zsolt kitért arra, hogy az 1971-ben tartott Vadászati Világkiállításnak máig tartó jótékony hatása van a vadászatra, vadgazdálkodásra és a természetvédelemre. Erről korábban is nyilatkozott már, ezért sokan kérdezik tőle, hogy amikor a fél évszázada, a kommunizmus idején tartott rendezvényt dicséri, akkor nem a Kádár-rendszer apoteózisát követi-e el? Erre az a válasza, hogy az nem apoteózis, ha nem hamisítjuk meg a történelmet. Márpedig az 1971-ben megrendezett Vadászati Világkiállításnak nem csak a vadászatra és természetvédelemre volt pozitív hatása, hanem az egész ország életére, hiszen ez a rendezvény, amely pusztán három évvel a Csehszlovákiába történt bevonulás után volt, konszolidálta az országot. Ekkor érkeztek először tömegével látogatót nyugatról a vasfüggöny mögé, köztük neves politikusok, a gazdasági élet szereplői, illetve ekkor jöhetett haza sok disszidens is, akik ezután rendszeresen látogathatták a szülőföldjüket a vadászat miatt. A miniszterelnök-helyettes szerint, ekkor tárgyalhatták meg a magyar vezetők a nyugati kölcsönök lehetőségét is a kapitalista partnereikkel.

Semjén Zsolt szerint a vadászati kiállítás sokat segít Budapestnek Fotó: Nagy Balázs

Aktuálpolitikai szempontból azt emelte ki Semjén Zsolt, hogy Karácsony Gergelynek nem furkálódnia kéne a vadászati világkiállítással és a Hungexpo felújításával szemben, hanem nagyon megköszönnie kellene ezeket, mert az előbbi fontos része a pandémia okozta gazdasági problémák orvoslásának, utóbbi pedig generációk hosszú sorára biztosít a fővárosnak és az országnak egy olyan rendezvényközpontot, ami évente látogatók millióit fogja vonzani, ezzel elsősorban a fővárosi emberek életét és pénztárcáját gazdagítani.

Kovács Zoltán beszámolt az eddigi eredményekről, például arról, hogy a világkiállítás előzetes programjait már közel 600 ezren látogatták meg, ami rendkívüli érdeklődést mutat, pedig a fő attrakció még el sem kezdődött.

A rendezvényt hazai rekordként jellemezte, hiszen a világkiállítás lesz a legkomplexeb esemény, amit valaha rendeztek Magyarországon. A több száz programelemmel hazánk képes lesz bemutatni, hogy mit értünk a 21. század elején vadászaton, vadgazdálkodáson és természetvédelmen, mitől méltán világhírű a magyar vadászati kultúra. Mindezt persze úgy valósítják meg, hogy közben nem csak a vadászokra gondoltak, hanem élvezhető lesz a kívülálló családtagoknak, gyerekeknek is. Utóbbiakkal kapcsolatban elmondta, hogy idáig több mint 30 ezer diák regisztrált a világkiállítás iskolaprogramjának keretében.

A világkiállítás kormánybiztosa sem hagyhatta szó nélkül az aktuálpolitikai témákat, mert szerinte fontos higgadtan, de egyértelműen elmondani az igazságot a jelentős intenzitással terjesztett álhírekkel kapcsolatban. Ilyen például a költségvetés kérdése, amely az ellenzéki propagandával ellentétben nem 70, hanem 17 milliárd, a többi a Hungexpo felújítási költsége, amely így hosszú évtizedekig képes lesz nagyszabású rendezvényeket befogadni, ezzel rengeteg hasznot hozni a fővárosnak és az országnak. A másik ellenzéki slágertémát is cáfolta, miszerint hivatalosan az „Egy a Természettel” nem is világkiállítás. Elmondta, hogy megvan a hivatalos dokumentum arról, hogy ez a rendezvény bizony világkiállítás, az ellenzéki médiumok mégis azért terjesztik az ellenkezőjét, mert nem kereskedelmi világkiállítás, így azt gondolják, hogy van némi valóságalapja a hazugságuknak.

Kovács Zoltán Ferenc pápától idézte, amit a budapesti látogatása után nyilatkozott, miszerint „kalapot emelek a magyarok ökológiai tudatossága előtt”. A kormánybiztos szerint ennek régi hagyományai vannak hazánkban. Felhívta a figyelmet arra, hogy már az 1971-es Vadászati Világkiállításon is a fenntarthatóság volt a vezérfonal. A jelenlegi világkiállítás fontos feladatának tartja, hogy ismertessük meg a közvéleménnyel azt az evidenciát, hogy fenntartható természetvédelem nincs fenntartható vadászat és vadgazdálkodás nélkül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.