Határokon túli összefogást indított el a Budapesten élő vajdasági író

Civil ügy lett egy öreg bácskai tölgy megmentése. Aki szeretne, könyvre licitálva csatlakozhat az adományozókhoz.

Kerékgyártó György
2021. 09. 10. 18:16
Forrás: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy kár érte nemrég a valamivel több mint ötezer lelket számláló, majdnem színmagyar bácskai települést, Bácskossuthfalvát, vagy régebbi nevén Ómoravicát: a nyári viharok egyikében megsérült a faluközpontban álló, kétszáz éves kocsányos tölgy: az egyik fő ága letört, és rázuhant a református templom kerítésére.

– Ez a fa szinte a szimbóluma Bácskossuthfalvának

– mondta Majoros Sándor a Magyar Nemzetnek. Az író a kilencvenes évek eleje óta Magyarországon él, ám Bácskossuthfalván nőtt fel, munkásságáért többek között a József Attila-díjat, a Magyar Művészeti Akadémia Könyvnívódíját és a Magyar Érdemkeresztet is elnyerte. – 1786-ban ültették, ez volt a falu újratelepítésének az éve – tette hozzá.

A református templom Bácskossuthfalván Forrás: Wikipédia

Bácskossuthfalvát sem kímélték a török kiűzésével járó megpróbáltatások, elnéptelenedett, a Bácska termőföldjei miatt azonban mindig is rendkívül értékes területnek számított, ezért a Habsburgok fontosnak tartották mielőbb újra benépesíteni. A testvérvárosi kapcsolatok őrzik annak az emlékét, hogy 1786 után az első ide érkezők kun családok voltak, sokan vissza tudják vezetni a családjuk történetét Kunmadarasig, Karcagig.

Majoros Sándor úgy érezte, elkel a külső segítség a falunak. Saját közösségi oldalán tette közzé a hírt, hogy gyűjtésbe kezd.

– Az elsődleges cél az volna, hogy azt a fát megmentsük, ha lehetséges – mondta lapunknak az író. – De ha a szakértői felmérés azt mutatná ki, hogy a tölgy esetleg beteg, súlyosan sérült, akkor az összegyűjtött összeget a református közösségnek szeretném felajánlani a kerítés helyreállítására.

Az adományozás nagyon egyszerűen zajlik. Aki nagyobb összeggel szeretne hozzájárulni, az licitálhat az író Rejtőzködő határok című, frissen megjelent gyűjteményes elbeszéléskötetének egy dedikált példányára, a kisebb összeggel pályázók pedig e-mailben jelezhetik adományozó szándékukat. Az ő nevüket Majoros Sándor beleírja a novelláskötet egy példányába, amelyet majd emlékül a bácskossuthfalvi könyvtárban helyeznek el.

A közzétett posztra reagálva Budapestről és a Bácskából is jelentkeztek már, utóbbiból egy kovácsmester, aki szívesen vállalja a kerítés helyreállítását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.