időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

A magyar kormánynak fontos a nemzeti összetartozás

„Nem hagyjuk a templomot, sem az iskolát!”

Pataki Tamás
2021.09.13. 05:50 2021.09.13. 10:40
„Nem hagyjuk a templomot, sem az iskolát!”

Százötvenezer diák kezdi el magyar nyelven a tanulmányait idén ősszel Erdélyben és Romániában. A hétvégén Küküllődombón, egy kis Maros megyei faluban tartották meg a magyar iskolák országos tanévnyitó rendezvényét, melyen a magyar állam képviseletében részt vett Lőrinczi Zoltán államtitkár is.

– Legyetek büszkék arra, hogy egy olyan nemzet tagjai lehettek, amely bár sok vihart megélt az évszázadok során, mindig fel tudott kelni, rajtatok is áll, hogy miként folytatódnak majd a magyarokról szóló történetek. A magyar kormány nevében mondom: nem hagyjuk a templomot, és nem hagyjuk az iskolát – üzente a magyar tanulóknak ünnepi beszédében Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért és Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős államtitkára a Maros megyei Küküllődombón. 

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) idén a Dicsőszentmárton tőszomszédságában fekvő faluban tartotta meg országos tanévnyitóját, az ottani gyönyörű unitárius templomban. Az idei tanévnyitó a járvány miatti, korábbi lezárások miatt sokkal ünnepibb hangulatban telt, mint általában, az ünnepélyen fellépett a helyi dalkör, népdalokat énekeltek és verseket is mondtak.

Ünnepség a küküllődombói templomban Fotó: RMPSZ

Lőrinczi Zoltán beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar kormánynak fontos a nemzeti összetartozás, a magyar nemzetrészek helyben maradásának és boldogulásának a segítése, majd arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy az utóbbi 11 évben a magyar kormány száznál több óvodát nyitott szerte a Kárpát-medencében – közülük az egyik tavaly ősszel kezdte meg a tevékenységét a szomszédos Dicsőszentmártonban –, felújított több mint ezer templomot, iskolát, s az államtitkár abban reménykedik, hogy ezek a jövőben is „magyar zsivajtól lesznek hangosak, falaik között szabadon és büszkén énekelheti sok-sok gyermek és pedagógus a magyar és a székely himnuszt.”

– Köszönöm a pályájukat kezdőknek és folytatóknak, hogy a bizonytalanság ellenére is fontosnak tartják a felelősségvállalást, a felnövekvő magyar nemzedékek sorsának alakítását. Köszönjük, hogy munkájuk eredményeként a múlt a jelen a jövő nemzedékei a magyar nemzet erős láncszemeiként egymásba kapaszkodhatnak. Arra kérem őket, hogy akkor is tartsanak ki, ha az ilyen örömteli pillanatokból esetleg kevesebb jut. Köszönetemet fejezem ki a fenntartóknak is, a munkájukat segítő szövetségeknek, magánszemélyeknek, hogy támogatják a magyar iskolák működését, az RMPSZ-nek külön is köszönöm, hogy példát mutatnak abból, miként lehet jól működtetni egy közösséget – mondta Lőrinczi Zoltán. 

Az RMPSZ országos elnökségének tanévnyitó üzenetét Márkos-Mátyás Erzsébet Zita, a désfalvi iskola magyar szakos tanára tolmácsolta, és átadták a Pedagógus Szolgálati Emlékérmeket Albertini Zoltán, Bálint István, Murvai Éva Imola, Soós Katalin és Stan Ágota Irma a Maros megyei pedagógusoknak. Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ országos elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az utóbbi években a történelmi egyházakkal karöltve szervezik meg az országos tanévnyitókat, és ekkor kiemelten figyelnek a szórványvidékekre. – Hála istennek a Kis-Küküllő alsó folyása nem mélyszórvány, ám a dombói helyszín jelképes, örülünk, hogy ezt választottuk. Az unitárius tiszteletes és csapata nagyszerűen megszervezte az eseményt – emelte ki.

Az országos tanévnyitón részt vett Lőrinczi Zoltán államtikár is Fotó: RMPSZ

– A negatív demográfiai tendenciák sajnos a tanulók számát is befolyásolják, az 1990-es évek elején 162 ezer diákkal indultunk, most a magyar iskolába járó diákok száma 150 ezer körül lehet. Nagyjából évi ezerrel csökken a magyarul tanuló diákok száma, főleg a szórványvidékeken, aminek több oka van, köztük az asszimiláció vagy az oktatás minősége. Nekünk az a feladatunk, hogy mindent megtegyünk, azért, hogy a magyar iskolát válasszák a szülők és ott minőségi oktatást kapjanak a gyerekek – mondta Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ országos elnöke, aki abban reménykedik, hogy idén a nem túl biztató járványügyi előrejelzések ellenére is tudnak majd folyamatos jelenléti oktatást tartani. 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.