Népszerűnek bizonyult az önkéntes katonai szolgálat

Túljelentkezés volt az egyetem előtti önkéntes katonai szolgálatra – az egészségügyi és pszichikai alkalmasságin megfeleltek szolgálatuk után nemcsak fizetést és juttatásokat, hanem 32 vagy 64 pluszpontot is kapnak a jövő évi felsőoktatási felvételin. Pályázni legkésőbb augusztus 31-ig, tegnap éjfélig lehetett a megyeszékhelyek toborzóirodáiban vagy a Magyar Honvédség központi online toborzó Irodájában.

2021. 09. 01. 8:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen nőtt az önkéntes katonai szolgálatra jelentkező fiatalok száma azután, hogy Benkő Tibor honvédelmi miniszter múlt héten bejelentette: a jövőben pluszpontokat kaphatnak azok, akik az egyetem előtt fél vagy egy évet a honvédségnél szolgálnak. Hat hónapért 32, egy évért 64 pont jár. Ezt a szolgálati formát elsősorban azoknak hirdették meg, akik a mostani felvételi eljárás során nem kerültek be a felsőoktatásba. A tárcavezető közlése szerint a felsőoktatási felvételi ponthatárok július 22-i kihirdetésekor indították a jelentkezést, és múlt héten már jelentősen túllépték a tervezett négyszáz fős keretet, megközelítve a félezer jelentkezőt, azonban mindig vannak fiatalok, akik egészségügyi okok miatt lemorzsolódnak, és nem tudják vállalni a szolgálatot.

A programhoz csatlakozók szolgálatuk idején fizetést is kapnak Fotó: Vajda János

A 2020 júliusában elindult speciális önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat sikerét – mára 12 ezren vannak – alapul véve született meg a Magyar Honvédség új, állandó szolgálati formája, az önkéntes katonai szolgálat. Létrehozásakor egyértelmű célkitűzés volt, hogy egy olyan képzési és kereseti alternatíva jöhessen létre, amely főként azokat a fiatalokat szólítja meg, akik az idei tanévben valamiért kénytelenek elhalasztani felsőfokú tanulmányaik megkezdését, illetve szeretnék kipróbálni magukat a katonai pályán.

Az önkéntes katonai szolgálat 2+4 hónapos teljesítését vállaló jelentkezők egy átfogó honvédelmi ismereteket nyújtó képzésen vehetnek részt, mely az élmény- és tapasztalatszerzés mellett stabil kereseti lehetőséget, megélhetési alternatívát is kínál. A képzés első, két hónapos ciklusában a résztvevők egységesen a mindenkori minimálbérnek megfelelő összegre jogosultak, mely jelenleg bruttó 167 400 forint.

A második, négy hónapos ciklus megkezdése előtt több választási lehetősége van a résztvevőnek. Az egyik, hogy a fennmaradó szolgálati idejére az adott területvédelmi köteléknél marad, ahol alapszintű lövészképzésben részesül, de lehetősége van arra is, hogy szerződéses katonaként folytassa. Az is lehetséges, hogy az önkéntes egy műveleti besorolású katonai szervezetnél folytatja a kiképzést (illetménye ekkor már bruttó 219 000 forintra emelkedik), azonban ebben az esetben számolni kell az esetleges helyőrségváltással, ilyenkor viszont jogosulttá válik laktanyai elhelyezésre. A magasabb jövedelem mellett előny továbbá, hogy a fiatalok olyan különleges felkészítési foglalkozásokon is részt vehetnek, mint az ejtőernyős-, búvár-, speciális lövész kiképzés, de akár elsajátíthatják a különleges katonai gépjárművek, harcjárművek, munkagépek vezetésével, kezelésével összefüggő képességeket is. A jelentkező természetesen később a szerződésbontást is választhatja, hiszen a program az önkéntesség elvén alapul. Az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezők a fent felsorolt illetményeken kívül élelmezési ellátásban, utazási költségtérítésben, szükség esetén szociális támogatásban is részesülnek, továbbá a katonáknak járó vásárlási kedvezménnyel is élhetnek.

Az önkéntes katonai szolgálat kiképzései szeptember 15-én, tervezetten a megyeszékhelyeken és Budapesten indulnak (Zala megyében Nagykanizsán). Azért, hogy a képzés első ciklusa lehetőleg a jelentkező lakhelyéhez minél közelebb essen, további helyszínek is felkészülnek a jelentkezők fogadására.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.