Nicolas Bay: Sztálinista pert indítottak Magyarország ellen

Szeptember 29-én érkezett kétnapos látogatásra Magyarországra az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága, ismertebb nevén a LIBE héttagú delegációja, akik közül Nicolas Bay francia képviselő is ellátogatott Budapestre. A politikus, a francia Nemzeti Tömörülés tagja, rendszeresen kiáll Magyarország mellett. Állítja: az Európai Parlamentben üres vádakkal illetik hazánkat, amelyek egy politikai kampány részei, amit a magyar kormány ellen folytatnak.

2021. 09. 30. 18:34
null
2021.09.29. Budapest Nicolas Bay, LIBE Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A LIBE bizottság tagjaként Budapestre látogatott, az első napon találkozunk. Többször hangoztatta, hogy elsősorban az igazságot keresi és saját maga akar őszinte képet kapni az itteni helyzetről. Mit jelent ez pontosan?

– Személyesen szeretném megismerni azokat az ügyeket, a jogállamiságot ért állítólagos sérelmeket, amelyek miatt kritika érte Magyarországot. A kritikák közül említhetném azt, ami az igazságügyi reform ellen vagy ami a média állítólagos egyoldalúságáról szólt. De most, ahogy jöttem Budapestre, különböző újságokat láttam, különböző politikai oldalak mentén rendeződve és mind szabadon jelenhetnek meg. De említhetném az LMBTQ jogokról szóló vitát is, ami azért robbant ki, mert Magyarországon a családot megvédik, és nem engednek ennek a propagandának. Véleményem szerint ezek mind csak ürügyek, mert meg akarják büntetni a magyar kormányt, mert túl konzervatív, visszautasította a kötelező betelepítési kvótát, és azt merte mondani, hogy a migránsok befogadása nemzeti kompetencia és nem az Európai Unó kompetenciája legyen.

– Hogy látja az első nap tapasztalatait?

– Szerdán délután találkoztam különböző NGO-szervezetekkel, megkérdeztem, hogy mi a problémájuk a magyar kormánnyal. Hozzanak fel példákat, mikor nem jelenhetett meg egy sajtóorgánum vagy mikor volt megtiltva egy felvonulás. Eddig nem kaptunk semmilyen konkrét példát, számokkal, indokokkal. Ezek mind üres vádak. Üresek és a politikai kampány részei, amelyet a magyar kormány ellen viselnek.

Fotó: A képen Nicolas Bay, francia EP-képviselő. Fotós: Kurucz Árpád

– Mit gondolt az Európai Parlamentnek a folyamatos Lengyelország és Magyarország elleni hadjáratáról? 

– A 7-es cikkely bevezetése Lengyelország és Magyarország ellen egy sztálini perhez hasonlít. Nagyon méltánytalannak tartom, azokkal a motivációkkal, amelyek illegitimek. De azt látom, hogy egyre több európai tagállam utasítja vissza az Európai Bizottság diktátumait, mert nem tartják legitimnek azt, hogy az emberek helyett döntenek. Európa ma meggyengült, törékeny, ez abból is látszik, ahogy jelenleg működnek az európai intézmények. Vissza kell térni a nemzetállamok közötti együttműködéshez, és el kell fogadni, hogy minden nemzetnek van saját történelme, egyedisége és érzékenysége, identitása, amelyeket védeni kell. 

– Mi a véleménye az erősödő föderalista megközelítésekről, és a folyamatos lopakodó hatáskör elvonástól?

– Brüsszelnek centralista elképzelései vannak. Ez a föderalista álláspont. Még soha nem volt ennyire szükséges, hogy Európában érvényesítsük a demokratikus jogokat. Már nem tud Európa demokráciából leckét adni az egész világnak. Ezért kell újra kiegyensúlyozni a dolgokat, többek között a Bizottság feladatait, hatásköreit. Több ezer funkcionáriusa van az Európai Bizottságnak, őket nem választotta senki, az emberek nem ismerik őket. Meg kell reformálni és újra kiosztani a Tanács hatáskörét is. 

– Hogyan kellene megreformálni az Európai Uniót?

– Látni kell, hogy van egy közös európai civilizációnk, közös európai történelmünk. Ugyanakkor a különböző nemzeteknek respektálniuk kell egymást, valamint a kooperáció elengedhetetlen. Hangsúlyoznom kell, hogy a magyar kormánynak nagyon erős felhatalmazása van Európában, ilyen erős legitimációja egy tagállamnak sincs a 27 közül. Ahogy Orbán Viktor is hangsúlyozza, meg kell védeni a külső, schengeni határainkat a migráció ellenében. Ugyanis elfogadhatatlan, ahogy most a külső határainkat védjük. A mi tervünk az, hogy újradefiniáljuk Európát: újra kell értelmezni azt, hogy mit jelent, amikor megvédjük a biztonságunkat, az identitásunkat. Ez várna az európai intézményekre is, hogy demokratikusabban és kevésbé technokrata módon működjenek. Jelenleg kevés előnyünk származik ezekből az intézményekből. Nekem ez azt mutatja, hogy bürokratikus akarat ellentétben van a nép akarattal és ez nyugtalanító. 

– A francia belpolitikára áttérve, pár hónap múlva elnökválasztás. Hogy látja a Nemzeti Tömörülés esélyeit?

– Mindegyik közvélemény kutató, több hónapja azt mutatja, hogy esélyünk van arra, hogy bejussunk a második fordulóba. Marine Le Pen, a párt vezetője az első számú ellenfele Emmanuel Macron köztársasági elnöknek. És látható az is, hogy a Nemzeti Tömörülés az első számú ellenfél. Ez egy nagyon erős pozíció. Hét hónapunk van, hogy legyőzzük az ellenfelünket. 

Nicolas Bay

Párt: Nemzeti Tömörülés

Képviselőcsoport az Európai Parlamentben: Identitás és Demokrácia

2014 óta európai parlamenti képviselő. Teljes jogú tagja Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságnak (LIBE), valamint póttag a Külügyi Bizottságban. 2014 és 2017 között a Nemzeti Front főtitkára volt. Korábban volt önkormányzati képviselő is. 

Rendszeresen és határozottan kiáll a nemzetek Európájának gondolata mellett. Egyértelműen kiáll Magyarország mellett akkor, amikor jogállamisági vádakkal illetik. Így volt ez akkor is, amikor az Európai Parlament többsége diktatúrát emlegetett a veszélyhelyzeti törvény miatt. Bay ekkor kijelentette, hogy Magyarország azért kapja a támadásokat, mert nem fogadja el az uniós migrációs politikát. Ugyanígy védte meg Magyarországot a média függetlenségéről, vagy épp a költségvetés jogállamisági feltételrendszeréről szóló vitákban. A nyugati médiában szokatlanul határozottan áll ki az muszlim bevándorlás ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.