Novák Katalin: GDP-arányosan Magyarország fordítja a legtöbbet családtámogatásra

Magyarország nem ad külön pénzt a családok támogatására, hanem egyszerűen a GDP öt százalékát rájuk fordítja, ami a legmagasabb értéknek számít az egész világon – jelentette ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs kerekasztal-beszélgetésén. Novák Katalin a résztvevőkkel továbbá egyetértett abban, hogy a demográfiai problémákat nem pusztán a migránsok betelepítésével, hanem a gyermekvállalással kell orvosolni, továbbá arra törekednek, hogy a család és a karrier összeegyeztethető legyen.

Magyar Nemzet
2021. 09. 24. 12:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin a beszélgetés elején ismertette: a magyar családpolitika fő motivációi között szerepelt, hogy senkinek ne kelljen lemondania a szakmai kihívásokról azért, mert családot szeretne, illetve ne kelljen lemondania a családról azért, mert karrier szempontjából is sikeres akar lenni. 

Hangsúlyozta, ez a szempont nem csak a nőkre igaz, mert a férfiak is szeretnének jelen lenni a gyerek nevelésénél, éppen ezért szükség van azokra a családokat támogató lépésekre, amelyek nem állítják kényszerű döntés elé az embereket, hanem segítik őket abban, hogy a karrier és a család összeegyeztethető legyen. 

A beszélgetés során felmerült az Európai Unióban, valamint az egész nyugati világban tapasztalható, a hagyományos családokat támadó ideológiai nyomás. Erre vonatkozóan a miniszter úgy fogalmazott: bár a nyugati liberális politika kioktatja azokat az államokat, amelyek nem ugyanúgy gondolkodnak például a meleg párok házasságáról, ehhez a fölényes magatartáshoz azonban senkinek nincs joga, hiszen minden egyén és nemzet egyenrangú. 

A kerekasztal-beszélgetésen részt vettek Lettország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország és Olaszország családügyi szakértői és miniszterei, akik hazájuk vonatkozásában mutatták be a hagyományos családok támogatását célzó törekvéseiket. A beszélgetés során szinte minden résztvevő kiemelte, hogy 

hazájuk társadalmának többsége ellenzi a menekültek betelepítését, vagyis a demográfiai kérdéseket a családok támogatásával és a gyermekvállalás ösztönzésével szeretnék megoldani.

Lorenzo Fontana volt olasz családügyi és fogyatékosságügyi miniszter szerint a magyar kormány családokért tett intézkedései nagyon fontosak. A politikus hangsúlyozta: Európa szépsége a sokféleségben és a kultúrában rejlik, amelynek hagyományait meg kell őrizni. Szerinte a bevándorláspárti megközelítés pusztán gazdasági gondolkodás, amelyben az emberek csupán számok. Emlékeztetett: ez a gondolkodásmód a totalitárius rendszerek sajátja. 

Fontana úgy fogalmazott: az újfajta totalitarizmus a családokat vette célba, ezért hősökre van szükség, akik nemcsak politikai fronton, hanem a kultúra területén is harcba szállnak a keresztény gyökereink és hagyományaink megőrzése érdekében. 

Szlovákiát Milan Krajniak munka-, szociális és családügyi miniszter képviselte, aki elmondta: a kormányuk hitvallása szerint a társadalom alapköve a család. Szlovákiában számos, a gyermekvállalást támogató intézkedés van életben, mint például a terhességi hozzájárulás, babakocsipénz, illetve a baba születését követő támogatások. A gyermekes családok kiadásait igyekeznek azáltal is csökkenteni, hogy a gyermek ötéves koráig illetékmentesek a gyógyszerei, valamint a gyes és a gyed támogatásai is erősek. A miniszter arra is kitért, hogy az egyszülős családok esetében bevezették a tartásdíjat, vagyis ha az egyik szülő meghal, vagy a szülők elváltak, de az apa nem fizet, az állam akkor is kifizeti a tartásdíjat és behajtja a nem fizető szülőn. Mint mondta: a gyermekes nők nyugdíjánál is kompenzációt terveznek, amely a felnevelt gyermekek számát fogja tükrözni. 

Az EU-ban tapasztalható politikai tendenciákról Milan Krajniak úgy fogalmazott: Közép-Európának kötelessége, hogy kiálljon a kolonizáció ellen. Támogatni kell a diskurzust, de ki kell állni a döntés szabadsága mellett.

Janez Cigler Kralj szlovén munka-, család- és szociális ügyi miniszter rámutatott: hazájában elsősorban a nők megsegítésére irányulnak az intézkedések, hogy a karrier és a család összeegyeztethető legyen. A miniszter kiemelte, Szlovéniában a legmagasabb a dolgozó gyermekes édesanyák aránya, azonban hosszú szülési szabadságot biztosítanak, illetve van gyed és gyes is. Hangsúlyozta, hogy hazájában nagyon jó a bölcsődei és óvodai hálózat, ami jól támogatja a családok működését. A társadalombiztosítási hozzájárulást is a gyermekszámmal arányosan átvállalja az állam ideiglenesen, hogy a szülő a gyermekeivel foglalkozhasson. Valamint az óvodai ellátás ingyenes a második gyermektől, ha ugyanabba az óvodába járnak a gyerekek. Az uniós viszonyok kapcsán a politikus azt mondta: a soros elnökséget ellátó országoknak élniük kell a lehetőséggel, hogy a saját elképzeléseiket hatékonyan tolmácsolják a közösség felé.

Gatis Eglits, Lettország népjóléti minisztere hazája helyzetéről úgy fogalmazott: népesedési vonatkozásban egyelőre nagyon rosszul állnak, hiszen az elmúlt harminc évben drámai népességcsökkenés történt, ami a következő évtizedekben is tapasztalható lesz. Ugyanakkor Lettország előremutató nyugdíjreformot hajtott végre. Mint mondta: növelték a minimálnyugdíj összegét, valamint az éves indexálást az infláció fölé emelték. Az átlagos nyugdíj így körülbelül ötszáz euró lesz.

Az európai politika kérdésében a lett miniszter arra emlékeztetett: a liberális lobbi szeretné elérni, hogy Európában felülírják a család intézményét, azonban a V4-es országokban és Olaszországban is látható, hogy az emberek többsége a hagyományos családhoz ragaszkodna. Emlékeztetett: az Európai Unió megítélését is rontja az, hogy az LMBTQ-lobbi nyomására pénzügyi források megvonásával zsarolja Magyarországot.

A migrációs kérdésben a politikus úgy fogalmazott: maga is dolgozott másfél évtizedig Brüsszelben, és látta, hogyan változik meg kulturális összetételében és összképében is a város. Felidézte, hogy a belgák és a franciák is gazdasági okokból nyitották meg a határaikat a muzulmán bevándorlók előtt, ugyanakkor szerinte 

ha ma megkérdeznék ezeket a nemzeteket, nem biztos, hogy azt mondanák: jó ötlet volt.

Csehország képviseletében Bartha Tünde cseh miniszterelnöki kabinetfőnök osztotta meg tapasztalatait, aki szintén hangsúlyozta a család és a gyermeknevelés fontosságát. Pozitív emlékként idézte fel, hogy a Covid idején beindult home office lehetővé tette, hogy a munkatársaik több időt töltsenek a gyerekeikkel. Arra is rámutatott, hogy külön figyelmet fordítottak a járvány idején összezárt emberek problémáira, így például a drogfüggő családtaggal együtt élő családok számára segélyvonalat biztosítottak. 

Novák Katalin az eseményen átadta a Családokért díjat is, amelyet Gudrun Kugler osztrák képviselő asszony vehetett át. 

Borítókép: Novák Katalin/Facebook

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.