Orbán Balázs: A migrációt illetően teljes paradigmaváltásra van szükség

Az államtitkár szerint ha azt az üzenetet küldi egy ország, hogy a határai nyitva állnak, az egyre több embert vonz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 06. 21:08
ORBÁN Balázs
Budapest, 2019. július 6. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karának oklevélátadó ünnepségén a Ludovika Arénában 2019. július 6-án. MTI/Mohai Balázs Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tömeges migráció nem erősebbé, hanem gyengébbé teszi az Európai Uniót – hívta fel rá a figyelmet a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a Danube Institute által rendezett beszélgetésen. Orbán Balázs emlékeztetett: 

a 2015-ös migrációs válság mérföldkövet jelentett Európában, ugyanis a politikusok addig nem ismerték fel, hogy a világ megváltozott, és nem voltak felkészülve arra, ami akkor történt, ugyanis a vonatkozó jogszabályokat évtizedekkel korábban, egy teljesen más korszakban fektették le. 

A világ azonban más lett, a hidegháború kétpólusú rendszere megszűnt, instabil régiók alakultak ki, amelyeket sokan el akarnak hagyni. Sokak illegálisan próbálnak bejutni az Európai Unió területére, majd menekültstátusért folyamodnak, és akkor is maradni akarnak, ha azt nem kapják meg – magyarázta, megjegyezve: nagyon fontos, milyen üzenetet küld ezeknek az embereknek az EU, mert ha egy ország azt üzeni, hogy a határai nyitva állnak, az egyre több embert vonz.

– Teljes paradigmaváltásra lenne szükség a migrációt illetően.

 Az illegális migrációt nem kezelni, hanem megállítani kell, viszont erre a Nyugat nem áll készen

– vélekedett. 

A magyar kormány ezzel szemben – folytatta – 2015 óta olyan rendszert igyekszik kialakítani, amelynek kidolgozta a jogi hátterét, rendelkezésre állnak a szükséges eszközök, a humán erőforrás, és világos üzenetet közvetít: senki ne akarjon illegálisan bejutni az unióba Magyarországon keresztül, mert ez nem fog sikerülni. Szavai szerint ugyanakkor

 valóban van humanitárius kötelességük az országoknak, de ez nem az, hogy befogadják a migránsokat, hanem hogy segítsenek nekik, minél közelebb a szülőhazájukhoz. Erről szól a Hungary Helps program – húzta alá. 

Az államtitkár végül felidézte Jeff Sessions volt amerikai szenátor szavait is, aki szerint Magyarország jó példát mutat a világnak abban, hogyan kell kezelni a migrációt, mivel azt az üzenetet közvetítette, hogy a határai nincsenek nyitva, ezért egy idő után nem is érkeztek oda tömegek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.