időjárás 12°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Orbán Balázs: A piac bízik a magyar gazdaságban

Magyar Nemzet
2021.09.21. 09:46 2021.09.21. 10:32
Orbán Balázs: A piac bízik a magyar gazdaságban

Nem értem, mit keres ön a parlamenti patkó másik oldalán, ha valóban úgy gondolja, hogy minél alacsonyabb az adósság, annál jobb az országnak – válaszolta Orbán Balázs kedden a parlamentben Mellár Tamás napirend előtti felszólalására, amelyben a Párbeszéd képviselője arról beszélt, hogy Orbán Viktor szereti magát az ellenséggel szemben fellépő tábornoknak beállítani.

A baloldali politikus emlékeztetett rá, hogy 2011-ben a miniszterelnök harcot hirdetett az államadósság ellen, az most mégis 84 százalék, így – Mellár Tamás szerint – semmit nem sikerült lefaragni a tartozásunkból. A politikus hangsúlyozta: a válság után idén már jól teljesít a gazdaság, ezért a múlt heti rekordnagyságú devizakötvény-kibocsátás azt jelenti, hogy az adósság elleni harcot elveszítette a kormány. A Párbeszéd képviselője arról beszélt, hogy ma nagyobb az adósságállomány összege, mint korábban, és percenként három és fél millió forinttal nőtt a magyar adósság 2010 óta. – Ennyire drága nekünk az Orbán-rezsim – vonta le a következtetést Mellár Tamás, aki szerint meg kell szabadulni a fiskális alkoholizmus betegségébe esett Fidesz-kormánytól.

Orbán Balázs reagálásában emlékeztetett, a baloldal kormányzása idején úgy adósították el az országot – még a válság előtt –, hogy közben a világgazdaságban konjunktúra volt. Segélyekre épülő politikát folytattak, és nem ösztönözték a beruházásokat. 

– A szakadék szélére lökte az országot ez a típusú eladósodottság – fejtette ki a Miniszterelnökség államtitkára, és emlékeztetett rá, hogy a Fidesz által elfogadott alaptörvény tartalmazza, hogy folyamatosan törekedni kell az államadósság csökkentésére. Hozzátette: 2010 után ezt a szabályt minden esetben teljesítette a kormány, így sikerült lefaragni az államadósságot. Orbán Balázs szerint a világgazdasági válság idején élénkíteni kell a gazdaságot, ehhez pedig források bevonására van szükség. Magyarország régiós összehasonlításban és európai összevetésben sem áll rosszul az eladósodottság terén – vélekedett az államtitkár. 

A kormánypárti politikus elmondta, a kormány él a lehetőséggel, hogy a piacról tud forrásokat szerezni – hiszen a piaci szereplők 2010-hez képest sokkal inkább bíznak a magyar gazdaságban –, és ezeket munkahelyteremtésre és beruházások ösztönzésére fordítja. 

Ennek köszönhető, hogy visszajutottunk a válság előtti gazdasági teljesítmény szintjére – húzta alá Orbán Balázs, és emlékeztetett rá, hogy 2010-ben egészen más volt a helyzet, akkor az államcsőd elkerüléséért kellett küzdeni.

Vita az országgyűlésben

A kormány 2010 után átvállalta az önkormányzatok adósságállományát

A dosszié összes cikke