időjárás 4°C 2021. October 18.
logo
Valamennyi alkotmányos szervre ugyanaz a jogszabály vonatkozna a beadott módosító szerint

Egységesítené az új törvény a leváltás módjait

Magyar Nemzet
2021.10.14. 09:20 2021.10.14. 15:00
Egységesítené az új törvény a leváltás módjait

Az igazságügyi tárgyú, és ehhez kapcsolódó törvényeken finomhangolna az a törvényjavaslat, amelyet Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtott be az Országgyűlés elé. A módosított jogszabály egyebek mellett Polt Péter legfőbb ügyész leváltásának módját is újraszabályozná. Az eset kapcsán Gulyás Gergely kiemelte: a legfőbb ügyészt érintő javaslat csak az eddigi szabályozás pontosítása.

A legfőbb ügyész megválasztásának világos szabályai vannak, ezen semmit nem változtat a most benyújtott javaslat

 - hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hangsúlyozva: a baloldali sajtóban csak álhírterjesztés zajlik.

Gulyás Gergely elmondta: 

a legfőbb ügyészt eddig is kétharmados többséggel választotta meg az Országgyűlés, és hogyha egy megbízatás kétharmados többséggel keletkezik, a megszüntetésére is csak így van lehetőség. Ez utóbbit tartalmazta a jelenlegi törvénymódosítás

 - mutatott rá. 

Hangsúlyozta, ez egyébként valamennyi közjogi tisztségviselő esetében így van, tehát amilyen többséggel keletkezik valakinek a megbízatása - a legfőbb ügyésznél ez eddig is kétharmados volt -, ugyanolyan többséggel lehet megszüntetni a megbízatást is. 

Az a pontosítás, amelyet az előterjesztés tartalmaz, az eddig is létező alkotmányos gyakorlatot foglalja jogszabályba - 

magyarázta a tárcavezető.

Mint megírtuk, Varga Judit igazságügyi miniszter az igazságügyi tárgyú és ehhez kapcsolódó törvényekkel kapcsolatban nyújtott be módosító javaslatot az Országgyűlés elé. A jogszabály-módosítás kiterjed többek között a közjegyzőkről, a csődeljárásról, a tanulmányok szabadalmi oltalmáról és a nemzetközi jellegű kutatásokról szóló törvényekre is.

A módosítás értelmében az eddigiektől eltérően volna lehetséges a legfőbb ügyész leváltása. Az indoklás szerint

a módosítás célja az Alaptörvényben szabályozott alkotmányos szervek minősített többséggel megválasztott vezetői kapcsán a megbízatás megszűnéséhez szükséges szavazati arány egységesítése annak érdekében, hogy a megbízatás megszüntetésének szabályai a megválasztáshoz előírt rendelkezésekhez igazodjanak.

Az Országos Bírói Hivatal, a Kúria, az Állami Számvevőszék vezetője és és az alapvető jogok biztosa leváltásához kétharmados többség szükséges.