Gulyás Gergely: Mindenkinek tudom ajánlani, hogy nézze meg az Elkxrtukat

Pozitívan értékelték a premier után az Elkxrtuk című filmet a lapunknak nyilatkozó politikusok. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy 2006 ősze olyan mélypontja emberi jogi és jogállami szempontból a rendszerváltozás óta eltelt harminc évnek, hogy azt indokolt filmre vinni, már csak azért is, hogy ne ismétlődhessen meg újra. Kocsis Máté pedig arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc 2006 októberében olyan sebeket ejtett a magyar demokrácia testén, amelyek nem gyógyulnak be.

Csekő Imre
2021. 10. 22. 12:02
Fotó: Megafilm
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy izgalmas és jó filmről van szó, ami a készítőket dicséri, hiszen attól, hogy egy érdekes esemény érdemes arra, hogy filmet forgassanak róla, még nem biztos, hogy jó alkotás is készül belőle, de itt egy kifejezetten izgalmas film született jó színészi teljesítményekkel – nyilatkozta lapunknak Gulyás Gergely az Elkxrtuk című film premierjét követően.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az is érdeme a mozinak, hogy hűen mutatja be a cselekménysort, amit a rendőrség 2006 őszén elkövetett, és mindazt, ami emögött állt: a hazugságot, amivel Gyurcsány Ferencék választást nyertek, és a minden gátlást nélkülöző törekvésüket a hatalom megőrzésére. 

– A rendszerváltoztatás óta egyszer – 2006 október 23-án – történt csak olyan, hogy békés, a gyülekezés alkotmányos alapjogát gyakorló polgárokkal szemben válogatás nélkül és erőszakkal lépett föl a rendőrség. Pedig a jogállam abban különbözik a diktatúrától, hogy a békés, és jogszerűen kifejezett különvélemény nem szankcionálható – hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette: – Azért is fontos ez a film, mert emlékeztet rá, hogy a hatalommal nemcsak élni, de visszaélni is lehet.

Kérdésünkre Gulyás Gergely elmondta, hogy egy egytől tízig terjedő skálán a maximális tízesre értékelné az Elkxrtukat, és mindenkinek csak ajánlani tudja a filmet. 

– Én vezettem 2010 után a 2006. őszi eseményeket vizsgáló bizottságot, így tudom, hogy ez a film valósághűen ábrázolja egy személyes történetsoron keresztül az akkori eseményeket – mondta a miniszter. Arról is beszélt, hogy nem kell azzal foglalkozni, milyen hatással van ma a film azokra, akikről szól, csak azt kell figyelembe venni, hogy az esemény, amit a körüljár, érdemes-e arra, hogy a filmvásznon is megörökítsék.

Nem is lehet vitás, hogy 2006 ősze  emberi jogi és jogállami szempontból olyan mélypontja a rendszerváltozás óta eltelt harminc évnek, hogy azt indokolt filmre vinni, már csak azért is, hogy mindez ne ismétlődhessen meg

– vélekedett Gulyás Gergely.

– Kifejezetten jó a film, és szerintem jót tett az alkotásnak, hogy spanyol operatőre és angol rendezője volt, mert ezáltal akár egy kívülálló is, aki nem személyesen viszonyul a magyar témákhoz, objektíven láthatja egy olyan ember történetét, aki bármi áron ragaszkodik az eleve hazugsággal megszerzett hatalmához – mondta lapunknak Kocsis Máté, aki szintén az elsők között látta az Elkxrtukat.

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, nem egy dokumentumfilmről, hanem egy izgalmas politikai krimiről van szó.

Okkal tartott ettől a filmtől Gyurcsány Ferenc, mert ez azoknak is hitelesen mutatja be a 2006-os eseményeket, akik akkor még gyerekek voltak. Ők most átérezhetik azt a hangulatot, ami akkor uralkodott az országban, és ez nem volt érdeke a DK elnökének. Most már a fiatalok is érteni fogják, hogy miért ellenzik 15 év után is annyian Gyurcsány Ferencet, miért ő a legelutasítottabb szereplője a magyar közéletnek

– fejtette ki Kocsis Máté. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc 2006 októberében olyan sebeket ejtett a magyar demokrácia testén, amelyek nem gyógyulnak be.

Borítókép: Megafilm

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.