Megalakult az EUCET vezető testülete

A Civil Összefogás Fórum által kezdeményezett európai civil együttműködés célja a nemzeti-szuverenista politika képviselése az Európai Unióban. Az erről szóló konferencián ismertették a szervezet céljait, miszerint az Európai Uniónak vissza kell térnie az eredeti hivatásához, továbbá az EUCET alternatívát kínál a brüsszeli elit politikájával szemben.

Hertelendy Gábor
2021. 10. 16. 10:44
cöf
20211016 Budapest CÖF Kongresszus Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Uniós Civil Együttműködési Tanács (EUCET) a nemzeti, szuverenista politikát képviselő európai civil szervezetek megállapodási egyesülete, amely a brüsszeli elit politikájának egy alternatíváját kínálna

– mondta Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) elnöke a kezdeményezésére 2019-ben létrejött szervezet vezető testületének, azaz grémiumának megalakulásáról szóló kerekasztal-beszélgetésén.

– Szinte minden ideológiai és identitásbeli kérdésben egyetértünk, amelyekben meg nem, azt kulturáltan megvitatjuk és a kompromisszum keretén belül találunk rá megoldást 

– mutatott rá az elnök.

A beszélgetésen ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF szóvivője fontosnak nevezte Magyarország és a magyarok számára is, hogy az európai képviselők jelenlétükkel megtisztelték őket, továbbá értékes, előremutató javaslataikkal hozzájárultak az európai együttműködéshez. – Ezek a javaslatok, a szuverenista, de gaulle-i gondolatok minimális publicitást kapnak, most viszont Európa-szerte sokan érdeklődtek a tegnapi konferencia iránt – közölte a szóvivő. Arról is beszélt, hogy a kimutatások szerint a de gaulle-i gondolatok a legnépszerűbbek Európában, miközben a brüsszeli bürokrácia képviselői ezt elvetik. 

– Nemcsak papíron, statisztikailag létezik a nemzeti szuverenista érdekképviselet, hanem gyakorlatban is. Ez számunkra egy óriási elégtétel 

– fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke szerint amikor az EUCET európai képviseltségéről beszélünk, nem szabad megfeledkeznünk az oroszokról, fehéroroszokról, ukránokról sem, hiszen Európa az Uralig tart. 

– Európa nemcsak az unió, hanem európai állampolgárok otthona, így nagy örömünkre szolgál, hogy az uniós csatlakozás küszöbén álló és az EU-t már elhagyó országok is egyaránt képviseltetik magukat 

– jegyezte meg az elnök, majd beszéde végén ifj. Lomnici Zoltánt javasolta a grémium főtitkári pozíciójára.

Az EUCET albán, brit, finn, francia, olasz, lengyel, magyar és az erdélyi magyar képviselői egyetértettek abban, hogy a nemzeti szuverenista politika mellett az emberi jogok biztosítása, a szövetséges országokkal való társadalmi szolidaritás, a család tradíciójának ápolása is kiemelten fontos és ezek az értékek a szervezet alapidentitását képezik. Leszögezték: az unió alapító atyáinak eredeti céljait kívánják továbbvinni. 

– Mondhatjuk, hogy mi vagyunk az igazi európaiak, nem az unió 

– hangzott el a kerekasztal-beszélgetésen. 

Bodó Barna, a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége elnöke által vezetett erdélyi magyar delegáció kiemelten fontosnak tartotta, hogy a határon túli magyarság helyzetének és nemzetiségének megőrzése érdekében az adott ország, például Szlovákia vagy Románia képviselőivel is felvegyék a kapcsolatot. 

Borítókép: Mirkó István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.