Pintér Sándorra hivatkozva csalt ki százmilliókat, most vádat emeltek ellene

A bűnbanda D. Lajossal az élen több száz millió forintot szedett össze olyan módon, hogy ismert és befolyásos politikai, közéleti, illetve hatósági szereplőkre hivatkozva megkörnyékeztek több, büntetőeljárás alatt álló vagy nyomozás célkeresztjében lévő vállalkozót.

2021. 10. 07. 17:00
Forrás: TEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az éjszakai életben jól ismert D. András a központi figurája és elsőrendű vádlottja egy olyan bűnügynek, amelyben Pintér Sándor belügyminiszterre, valamint egy részegen embert agyonlövő ügyészre hivatkozva csaltak ki mintegy háromszázmillió forintot a károsultaktól. 

Fotó: TEK

A Központi Nyomozó Főügyészség ma közölte: vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 18 személy ellen a Budapest Környéki Törvényszék. 

A vádirat lényege szerint 

a szabadságvesztés büntetéséből feltételesen szabadságra bocsátott férfi (D. Lajos – a szerző) 2017. és 2018. évben olyan személyekkel lépett kapcsolatba, akik ellen, illetve az érdekeltségeikbe tartozó cégekkel szemben hatósági eljárások voltak folyamatban. A vádlott arra való hivatkozással, hogy hivatali befolyása, illetőleg kapcsolatai révén adóigazgatási és büntetőeljárásokat befolyásol, jogtalan vagyoni előnyt kért és kapott a folyamatban lévő ügyek érintettjeitől. Az átvett összegek vonatkozásában azt állította, hogy azok egy részét a döntéshozók részére továbbítja.

A vádlott a sorozatban elkövetett bűncselekmények során magát valótlanul a NAV, a rendőrség vagy az ügyészség állományába tartozó magas rendfokozatú, illetve beosztású, valamint a belügyminiszter közvetlen irányítása alatt álló hivatalos személynek adta ki. A 41 éves férfi többször valótlanul azt állította, hogy a korrupciós pénzt a Belügyminisztérium úgynevezett „fekete kasszájába” szállítja, amelyből ő jutalékot, a vesztegető személy pedig hatósági eljárásoktól mentességet jelentő védettséget kap.

Az elfogása óta személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés hatálya alatt lévő 

vádlott a bűncselekmények elkövetéséből származó pénzt nem továbbította senkinek, a korrupciós bűncselekmények sorozatjellegű elkövetése révén rendszeres haszonszerzésre törekedett, és legalább 292 400 000 forinttal gazdagodott.

A nyomozó ügyészség az eljárás során – vagyonelkobzás céljából – a vádlottól hét gépjárművet, 24 millió forint készpénzt, ékszereket, valamint dollárt és eurót foglalt le, továbbá két ingatlan zár alá vételére intézkedett.

A többi vádlott részben a bűncselekmények elkövetésében vett részt, részben pedig mint vállalkozó a vesztegetési pénzt adta abban a tudatban, hogy azzal hivatalos személyt befolyásol.

A PestiSrácok és a Magyar Idők is beszámolt 2019-ben D. András „munkásságáról”. Most néhány részletet elevenítünk fel a nyomozásból.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat operatív felderítése alapján a Központi Nyomozó Főügyészség által elrendelt nyomozás tárgya, hogy a bűnbanda több száz millió forintot szedett össze olyan módon, hogy ismert és befolyásos politikai, közéleti, illetve hatósági szereplőkre hivatkozva megkörnyékeztek több, büntetőeljárás alatt álló vagy nyomozás célkeresztjében lévő vállalkozót. 

A többnyire adóügyekben érintett személyeket az eljárás adatai szerint a bűnözői kör vezetője, D. András kereste fel, aki a sértettek vallomásai szerint fedett nyomozónak, máskor az adóhatóság felderítőjének adta ki magát, és arra hivatkozott, kiváló kapcsolatban van a belügyminiszterrel, akivel „mindent el tud intéztetni.

Az egyik tanúnak a „felderítő” beszélt arról is, hogy a „lehúzásokból” szerzett pénzek nem hozzá, hanem a minisztérium „fekete kasszájába” kerülnek, és ő a begyűjtött összegből csak részesedést kap. A férfi az egyik megkörnyékezett vállalkozónak azt is megígérte, kihozatja az áfacsalás gyanúja miatt letartóztatott üzlettársait a börtönből egy markában lévő megyei főügyész segítségével, az ügyre már „Pintér Sándor is rábólintott”. A banda tagjairól már az NVSZ megállapította, hogy soha nem álltak kapcsolatban sem a miniszterrel, sem a szóba hozott főügyésszel.

Borítókép: TEK

Zéró tolerancia

Évente átlag három-négy olyan bűncselekményt megalapozó eset jut a hatóságok tudomására, amikor általában csalók kiváló politikai, gazdasági, illetve hatósági kapcsolataikra hivatkozva ígérik meg károsultjaiknak, hogy pénzért vagy más előnyért cserében „elsikálják” ügyüket a hatóságoknál, vagy például uniós pályázati pénzhez juttatják, illetve önkormányzati pályázatok megnyeréséhez segítik. 
A Belügyminisztérium adatai alapján az esetek felében Pintér ­Sándorra hivatkozva csalnak ki tízmilliókat a sértettektől, akik nem tudják, hogy a miniszter már első hivatalba lépésekor, 1998-ban kihirdette: nem tűri, hogy visszaéljenek a nevével, közhatalmi funkciójával, ezért arra utasította a rendőrséget, hogy a nevével, illetve a tárcával kapcsolatos leghalványabb gyanú esetén a törvény teljes szigorával járjanak el. […] Ezt kérés formájában megfogalmazta a nem az irányítása alá tartozó, nyomozati jogkörrel bíró szervek vezetői felé is, így az adóhatóságoktól és a nyomozó ügyészségektől is zéró toleranciát vár el azokkal szemben, akik a személyére, a Belügyminisztériumra vagy bármelyik szervére hivatkoznak az egyes bűncselekmények elkövetése során. (Magyar Idők, 2019.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.