A hamis tanúzást a törvény bünteti

A darnózseli emberölés elkövetőjének, Nagy Jánosnak a rokona alibit próbált igazolni – most bíróságon felelhet emiatt. Nem ez volt az egyetlen, hamis tanúzás kapcsán elhíresült botrány az utóbbi időszakban. Ugyancsak hamisan tanúskodott egy nő a romák elleni sorozatgyilkosság perében, míg a lúgos doktor ügyében két titkárnőt ítéltek el ugyanezért.

2021. 11. 09. 6:23
N. Jnos
Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt a minap hamis tanúzás miatt a darnózseli emberölés miatt elítélt hentes egyik hozzátartozójával szemben, aki alibit próbált igazolni az elkövetőnek a bűntény idejére. A vádirati tényállás szerint a nő az emberölés miatti büntetőeljárás során tanúként végig hamisan állította, hogy az elkövető a bűncselekmény időpontjában nála tartózkodott.

Ismeretes: a Kúria Nagy Jánost bűnösnek mondta ki előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettében, és jogerősen 21 év fegyházra ítélte. A Kúria ítéletével kimondta:

Nagy János megölte válófélben lévő feleségét, akinek holttestét kegyeletsértő módon megsemmisítette. Feldarabolta, ledarálta, elégette, szétszórta a zseli réten.

Ugyanakkor a büntetőeljárás során eljáró bíróságok mindegyike megállapította, hogy valótlan a terhelt és hozzátartozójának azon egybehangzó állítása, miszerint a bűncselekmény elkövetésének időpontjában a felesége megöléséért jogerősen elítélt férfi nála, a nő otthonában tartózkodott.

Az ügyészség a nőt büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntettével vádolja. 

A bűncselekmény büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés. 

Az ügyészség gyorsított eljárást kezdeményezve – tárgyalás mellőzésével – büntetővégzés meghozatalára tett indítványt, amelyben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte. Az érdemi döntést várhatóan a Győri Járásbíróság fogja meghozni az ügyben.

Nem ez volt az egyetlen, hamis tanúzás kapcsán elhíresült ügy az utóbbi időszakban. Két év, végrehajtásában három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hamis tanúzásért a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2018-ban a romák ellen elkövetett, hat halálos áldozatot követelő gyilkosságsorozat elsőfokú büntetőeljárásában tanúként szereplő Fehérné Nyalka Évát. Az asszony az egyik vádlott szeretője volt, és ő üzemeltette a banda törzshelyének számító debreceni Perényi 1 nevű szórakozóhelyet, ahol a gyilkosságokhoz használt lőfegyvereket is tárolták. 

Az asszony a perben maga is elismerte, hogy az elsőfokú bíróság tárgyalásán több mint harminc alkalommal tett tanúvallomása során több alkalommal is hamis tanúvallomást tett, de állította: ezt csak azért tette, hogy saját magát és gyermekét védje.

Az ügyész a perbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a vádlott tiltott kapcsolatot tartott fenn az előzetes letartóztatásban lévő Kiss Árpád vádlottal, akivel nemcsak telefonon beszélt, hanem csomagot, pénzt küldött számára, és levelet is küldtek egymásnak. Az ügyész szerint a bizonyítékok egyértelműen cáfolják, hogy nem lehetett szó fenyegetettségről, mert a levelek tartalma bensőséges kapcsolatot bizonyított.

A lúgos orvosként elhíresült bűnügyben – Bene Krisztián még 2013-ban bosszúból lúgot öntött volt szeretője nemi szervére, amiért 11 év fegyházat kapott – is volt két mellékszál. A főorvos saját, illetve az ápolási igazgató titkárnőjét hamis tanúzásért vonták felelősségre. Arról tanúskodtak, hogy Bene az irodájában, illetve a kórházban volt akkor, amikor megtámadták a sértettet. Az ápolási igazgató munkatársnője megrovást kapott 2020-ban. A másik nőt büntetőügyben felbujtóként elkövetett hamis tanúzás bűntette és gondatlanságból elkövetett hamis tanúzás vétsége miatt 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

Az alapügyhöz kapcsolódó másik ügy még ma is tart. 

Az éppen börtönben ülő N. Gyula azt állította Bene Krisztián védőjének, hogy a sértett új párja akarta őt megbízni azzal, hogy csonkítsa meg az asszonyt. N. az előkészítő ülésen tagadta a vádat, így októberre tűzték ki a bizonyítási eljárás megkezdését. Amire azóta sem került sor. 

A férfi a legújabb börtönszokás szerint nevet változtatott, A. Arszlánnak hívják. Már így szerepel a büntetőügyben is. Az október elejére kitűzött tárgyalás először azért hiúsult meg, mert a vádlott az utolsó pillanatban lecserélte a védőjét, majd a következő tárgyalási napot is megtorpedózta. Öt perccel a kezdés előtt értesítette a bírónőt, hogy koronavírus-tesztelőket hívott magához, várja a mentőket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.