Az emberi jogokat a modern kor trójai falovaként használják

Nyugat-Európa országai az önmegsemmisítés szélén állnak – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Grégor Puppinck, az Embertelen jogok című könyv szerzője. Az Európai Jogi és Igazságügyi Központ igazgatójának legújabb könyve az MCC Press és az Alapjogokért Központ gondozásában jelent meg.

Forrás: Magyar Nemzet2021. 11. 29. 15:27
Fotó: Milan Szypura
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A nemzetek feletti kormányzás rendszere az európai és a nemzetközi emberjogi intézményeket használja fel céljainak eléréséhez” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Grégor Puppinck francia jogász, emberi jogi szakértő a napokban megjelenő új könyve kapcsán. Puppinck a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és az Alapjogokért Központ meghívására érkezett Budapestre, és a hazájában tapasztalható iszlamizációról, az iszlám közösségek európai jogrendbe illesztésének nehézségeiről is többször beszélt már korábban.

Grégor Puppinck a strasbourgi székhelyű Európai Jogi és Igazságügyi Központ igazgatója (ECLJ), amely az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) különleges külső tanácsadó szerveként működik 2007 óta. Puppinck az Európa Tanács hivatalos szakértője, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vallásszabadsággal foglalkozó szakértői tanácsának is tagja.

Fotó: MCC Press

Puppinck azt a célt szeretné elérni könyvének kiadásával, hogy lerántsa a leplet arról a folyamatról, amely a természetjog és a modern demokrácia megdöntésére irányul. „A folyamat hátterében a nemzetek feletti kormányzás rendszere áll, mely az európai és a nemzetközi emberjogi intézményeket használja eszközül céljai elérésének érdekében” – mondta a vele készített interjú során a francia jogtudós. Véleménye szerint a könyv szemlélteti azt, hogyan születnek olyan új „emberi jogok”, melyek szembemennek az emberi természettel, a „természetjoggal”. Olyan „jogok” ezek, melyeket a különböző nemzetközi bíróságok – köztük az Emberi Jogok Európai Bírósága – erőnek erejével kényszerít rá a vonakodó európai nemzetekre. Ennek kapcsán elárulta: arra igyekszik rávilágítani „hogyan értelmezik újra a demokrácia fogalmát ezen nemzetek feletti intézmények, és teszik mindezt annak érdekében, hogy megkaparintsák a hatalmat felette. A demokrácia immár nem »a néptől, a nép által, a népért való hatalmat« jelenti, hanem a fenti intézmények által kreált »értékeknek« való egyfajta alávetettséget.”

Puppinck, aki a Mathias Corvinus Collegium – Danube Institute Patriotic Talks online szellemi csúcstalálkozó sorozatának egyik előadójaként is szerepelt már, úgy véli:

Egy ciklus végén járunk: a liberális globalizmus győzelme egybeesik legfőbb tételeinek megkérdőjelezésével. Az emberi jogok nem jelentenek kivételt ilyen téren, ezeket is egyre többen kérdőjelezik meg. Az emberi jogokra immár nem lehet az egységes világ, az egyetemes béke és igazság reményét alapozni.

 Ennek okaira is rákérdeztünk. Puppinck véleménye szerint – erre a könyv is több ponton utal – különböző okból fakadóan 

az emberi jogokat ma már nem tekinthetjük gyógyírnak az emberiség minden problémájára. Az egyik ilyen ok, hogy eredeti várakozásainkkal ellentétben az emberi jogok nem voltak képesek semlegesnek maradni a politika hadszínterén. Lássuk be, ez eleve túlzó elvárás volt. Sokan egyenesen azt állítják, hogy az emberi jogokat megrontotta, elkorcsosította az ideológia. Az emberi jogok úgy veszítenek a hitelességükből és egyetemes jelentőségükből, ahogy elfordulnak a természetjogtól, és kezdenek olyan új »jogokat« propagálni, melyek mellbe vágják, elborzasztják az egyszerű embereket.

Mint tudjuk, különböző megközelítést használva, de immár öt európai uniós tagállam legfelsőbb  vagy alkotmánybírósága találta úgy, hogy az Európai Bíróság túllépett a hatáskörén. Nagyon úgy tűnik, hogy több területen – itt a migrációt és a genderideológiát is említhetjük – az Európai Bíróság és más uniós intézmények is nyíltan megszegik az Európai Unióról szóló szerződést, különösen akkor, amikor fittyet hánynak a szerződés 4., illetve 5. cikkelyében lefektetett hatáskör-átruházási és szubszidiaritási alapelveknek. A szakember ennek kapcsán kiemelte, hogy az emberi jogok eredeti célja az volt, hogy szembehelyezkedjenek az ideológiákkal, ám manapság egyre inkább a trójai faló szerepét játsszák, és céljuk, hogy áttörjék a nemzeti jogrend védfalait, ezáltal egy olyan ideológiával árasszák el a nemzeti keretrendszereket, mely az 1948-ban elfogadott emberi jogok egyetemes nyilatkozatának eredeti céljaitól teljesen idegen.

Annak kapcsán, hogy ez a hozzáállás hova vezethet és mit gondol az európai konzervatív reneszánszról egy francia, jogvégzett ember, Grégor Puppinck elmondta, hogy szerinte a helyzet nem tragikus, de rendkívül eltérő attól függően, hogy melyik országokról beszélünk. Kifejtette, hogy

Nyugat-Európában nem csupán a baloldali szélsőségesek kulturális offenzívájával kell megbirkóznunk, de a bevándorlás olyan hullámával is, mely történelmünkben példa nélküli. Országaink az önmegsemmisítés szélén állnak, amire a legjobb példa Belgium esete. Sokan tartanak egy polgárháború kitörésétől, mint az történt a közelmúltban Libanonban. Annak érdekében, hogy ezt a polgárháborút elkerüljék, a vezetőink próbálják átalakítani a demokráciát és a liberalizmust.

A bevándorlás miatt polgárháborús helyzetről értekező Puppinck az interjú végén azt mondta, hogy létezik megoldás arra, hogyan óvjuk meg nemzeteinket a pusztulástól, illetve attól, hogy a szupranacionális intézmények szerezzék meg a hatalmat felettünk. Hozzátette: nem térhetünk vissza a múltba, és újra kell civilizálni társadalmainkat. „Keresztényként bennem mindig van remény” – zárta le a beszélgetést az Embertelen jogok szerzője.

Borítókép: Grégor Puppinck (Fotó: Milan Szypura)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.