Kásler Miklós: Nem jósok és celebek, hanem dedikált tudósok véleményére alapoztunk

Az emberi erőforrások minisztere beszélt a különböző vakcinák hatékonyságáról mai éves miniszteri meghallgatásán – olvasható az ATV oldalán.

Forrás: ATV.HU2021. 11. 17. 15:06
KÁSLER Miklós
Budapest, 2021. oktber 26. Ksler Mikls, az emberi erforrsok minisztere beszdet mond az egszsggyi szakmai djak tadnnepsgn a Pesti Vigadban 2021. oktber 26-n. MTI/Balogh Zoltn Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emmi minisztere kiemelte: az immunitás két komponensét, a sejtes immunitást és a humorális immunitást az oltások előtt és utána 30 nappal, és a második oltás után harminc nappal és három hónap után mérték 4500 ember esetében.

Kásler Miklós megjegyezte: ennek alapján, öt hónap elteltével egyértelműen ki lehet mondani azt, hogy a humorális és a sejtes immunitás többé-kevésbé paralel alakul, de nem teljes mértékben – írja az ATV.

Ez azt jelenti, hogy sem a celluláris immunitás, sem a humorális immunitás önmagában a szervezet védettségi állapotát nem jellemzi – jelentette ki az Emmit vezető miniszter.

Azt is hangsúlyozta, hogy mind az öt vakcina esetében a sejtes immunitás is és a humorális immunitás is jelentősen emelkedett. 

Az mRNS-tartalmúaknál, tehát a Modernánál és a Pfizernél elsősorban a humorális immunitás emelkedett gyorsan – jegyezte meg.

A Szputnyiknál alig csökkent az ellenanyag szintje

Az összes többinél, a vektorvakcináknál és a Sinopharm esetében az ellenanyag-termelődés folyamatosan nőtt, sőt, azt lehet mondani, hogy a Szputnyik esetében az összes többihez viszonyítva végig nagyon magas szinten maradt és alig csökkent – olvasható az ATV oldalán.

Ezen túlmenően Kásler Miklós arról is beszélt, hogy 

a vektorvakcinák egy emberre nem fertőző vírus segítségével jutnak el az emberi sejtekhez. 

Az adenovírus – tehát a vivővírus – ellen is termel a szervezet ellenanyagot, „ha fertőző, ha nem fertőző, ha patogén, ha nem patogén”.

A miniszter hangsúlyozta: ez korlátozza az alkalmazhatóságukat és az újabb oltás lehetőségét, mert esetleg az adenovírus ellen termelődő ellenanyag „fogja az egész komplexumot, benne a tüskefehérjét is kirekeszteni a szervezetből” – írja az ATV.

Kiemelte: 

Ezen túlmenően egyetlenegy adat sincs arra nézve, hogy hol van a humorális immunitásnak az a határa, ami fölött a védettség biztos. Vagy hol van ez a határ sejtes immunitás esetében

– jelentette ki.

Kásler Miklós szerint ha ezt meg tudnánk határozni, még konkrétabban tudnánk erről beszélni. De nehézség abban is van, hogy a sejtes immunitás esetében és a másik fajta humorális immunitásnál is a szervezet általános, csak az egyénre jellemző immunállapota más és más – tette hozzá.

A Sinopharm hatékonysága

Kásler Miklós a Sinopharmról kiemelte: ez nemcsak a tüskefehérje ellen termel ellenanyagokat és biztosít sejtes védelmet, hanem mivel az egész vírus, az összes fehérjekomponens az elölt vírusban benne van,

 a védettség sokkal, de sokkal több víruskomponens ellen fejlődik ki.

Az emberi erőforrások minisztere „értelemszerűnek” nevezte, hogy „ezeket az adatokat nem tudtuk akkor, amikor elrendeltük vagy döntöttünk arról, hogy milyen vakcinákat alkalmazzanak” – olvasható az ATV oldalán.

De – mint fogalmazott – „volt annyi orvosi judiciumuk az 

addigi ismeretek alapján és elméleti megfontolások alapján, ami nem a jósok, a celebek és mások véleményén alapult,

 hanem az ide tartozó országos intézetek, szakmai kollégiumok és dedikált tudósok virológiai ismeretein”. 

Vagy ha a virológus éppen biológus és nem látott beteget, akkor az ő ismereteit az a klinikus egészítette ki, aki tudta, hogy mi az a citokin vihar – tette hozzá.

Mindegyik vakcina növeli a védettséget

Összességében kifejtette: mindegyik vakcina megemeli a védettséget, „majd a védettség csökken”. Értelemszerűen mindegyik életkorcsoportban át kell oltani az embereket és kezdeményezni kell 3-4 hónap után a harmadik oltást – jelentette ki Kásler Miklós a népjóléti bizottságban a miniszteri meghallgatásán.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond az egészségügyi szakmai díjak átadóünnepségén a Pesti Vigadóban 2021. október 26-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.