időjárás 1°C Barbara, Borbála 2021. December 4.
logo

„Kitartásunk mindig segített átlendülni a holtpontokon”

Hertelendy Gábor
2021.11.25. 15:15 2021.11.25. 16:58
„Kitartásunk mindig segített átlendülni a holtpontokon”

Az én generációm nagyon szerencsés, mert nem kellett megtapasztalnia azokat a szerencsétlen sorsokat, amiket a Gulág-áldozatok elszenvedtek

 – mondta az igazságügyi miniszter a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából. 

A budapesti Honvéd téren szervezett megemlékezésen Varga Judit ismertette: november 25-én azokra az áldozatokra emlékezünk, akik a világháború után a Gulágra száműztek és azokra, akik koholt vádak alapján kerültek a szovjet lágerekbe. – Nehéz emberi nyelven megfogalmazni azt a szenvedést, amelyet honfitársainknak embertelen körülmények között kellett elviselniük – mutatott rá a tárcavezető. 

Elmondása szerint sokan mentegetni próbálják a bolsevizmust, az emberarcú kommunizmus azonban nem létezik, csak az, amelyik az emberi jogok semmibe vételét, az állandó terrort képviseli. 

– A megemlékezés azonban akkor lehet teljes, ha az elkövetők is szembesülnek a tetteikkel, azonban ez az önreflexió sajnos ismeretlen számukra – mutatott rá. Varga Judit arról is beszélt, hogy gyökereinkhez való ragaszkodásunk, kitartásunk mindig segített átlendülni a holtpontokon és túlélni ezeket a terrorokat. – Tisztelet a hősöknek! – zárta beszédét a miniszter.

Nagyné Pintér Jolán, a Gulág Alapítvány elnöke beszédében felidézte, hogy szülei fiatalként megjárták a Gulágot, fejenként tíz évet vettek el az életükből. – A lembergi gyűjtőtáborban fogantam, a Gulág árnyékában. Gyermekkorom tudatlanságban telt, hiszen a szocializmusban a soha, sehol, senkinek elvét kényszerítették a szüleimre – emlékeztetett az elnök. Elmondta: az édesanyja, Rohr Magdolna által létrehozott Gulág Alapítvány megalakulása óta konferenciákat, rendhagyó történelemórákat, megemlékezéseket és kiállításokat szervez az áldozatok sorsainak bemutatására és a szomorú történeti események bemutatására. – Eseményeink mind-mind azokról a honfitársainkról szólnak, akiknek 

csak a kényszermunka, a jelöletlen sírok, a kettétört életek jutottak 

– jelezte Nagyné Pintér Jolán.

 A megemlékezésen elhelyezték a koszorúkat a Honvéd téri emlékmű előtt, ahol többek között Varga Zs. András, a Kúria elnöke, Varga Judit, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Nagyné Pintér Jolán és Horváth Csaba parancsnokhelyettes is főhajtással emlékezett meg a hősökre.

Borítókép: Varga Judit (Fotó: Kurucz Árpád)