Mérföldkő a Gulág- és Gupvikutató Intézet megalakítása

Gulág- és Gupvikutató Intézetet hozott létre a Magyar Nemzeti Levéltár a szovjet lágerekbe elhurcolt magyar áldozatok kutatására. Latorcai Csaba államtitkár bejelentette, közel hétszázezer magyar kartonját kapták meg az orosz államtól, az adatok feldolgozása az újonnan létrehozott intézet feladata lesz.

Hertelendy Gábor
2021. 11. 24. 15:32
Gulág- és Gupvikutató Intézet Országos Levéltár Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Közel hétszázezer, többségében a szovjet lágerben raboskodott magyar fogoly kartonját sikerült megkapni Oroszországtól – jelentette ki Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára abból az alkalomból, hogy 

a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) létrehozta a Gulág- és Gupvikutató Intézetet a Szovjetunióba elhurcoltak adatbázisának feldogozására.

Az államtitkár különösen fontosnak nevezte az intézet létrehozását, mert ma mind Nyugaton, mind itthon a magukat felelősnek és haladónak nevező politikusok kettős mércét alkalmazva, szemérmetlen módon tesznek különbséget diktatúra és diktatúra között.

– Ezzel a káros folyamattal szemben áll az a kormányzati törekvés, amely olyan emlékezetkultúrát tart kívánatosnak, amely egyaránt törekszik a méltó megemlékezésre a XX. századi diktatúrák valamennyi áldozatára. Meggyőződésünk, hogy csak ez az emlékezetpolitika járul hozzá a magyar közösségek identitásának megerősítéséhez, egészséges önbecsülésének kimunkálásához, ezáltal lelki egészségének megőrzéséhez is – jelezte Latorcai Csaba, majd emlékeztetett, hogy a gulágtéma a 2020-ban megújított Nemzeti alaptantervben, a középiskolai történelemoktatásban is hangsúlyosan jelen van. 

Latorcai Csaba államtitkár. Fotó: Katona Vanda

A kutatóintézet vezetésére felkért Bognár Zalán, a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának elnöke kiemelte: 

óriási adósságtörlesztése az államnak, hogy az intézet létrejöhetett, mérföldkőnek nevezve azt a gulágkutatás szempontjából.

 – A holokausztkutatáshoz képest ugyanis több évtizednyi lemaradásunk van a gulág- és Gupvi-kutatásban – mondta Bognár Zalán, aki jelezte: már most kilenc adatbázis található csak a szovjet lágerekről a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján.

A sajtóeseményen bemutatták a nemzetközi társaság által szerkesztett, Gupvi, Gulág. Magyarok a szovjet lágerbirodalomban című könyvet, amelynek kerekasztal-beszélgetésén Szabó Csaba, az MNL főigazgatója elmondta: a nulláról kellett elkezdeni 2017-ben a gulágkutatás megalakítását, és az iratok átadásáról szóló orosz–magyar tárgyaláson érezték, hogy egy kicsit alárendelt szerepet játszanak. 

– Lehet azon vitatkozni, hogy teljes vagy nem a foglyokat listázó karton, de a rendszerváltozás után harminc évvel végre itt van Magyarországon

 – hangsúlyozta, majd a főigazgató a holokauszthoz hasonlóan döbbenetes véráldozatot követelő kataklizmának nevezte a gulágot. – Hatalmas feldolgozást igényel ez a kartonmennyiség, több levéltár segítségét igényel a művelet – tette hozzá.

Bognár Zalán úgy fogalmazott: a szovjet források túl vannak dimenzionálva, ugyanis nem a valóságot, hanem a fejesek elvárásainak eleget téve eltorzított valóságot kreáltak ezekben az iratokban. – A kutatások árnyékára vetül és nehezíti azt, hogy politikai áthallást kap a gulág témája – jelezte az elnök.

Fotó: Katona Vanda

Ö. Kovács József, az MNL tudományos igazgatója felidézte: a XX. században két anticivilizációs történet alakult ki, az egyik a nemzetiszocializmus, a másik a bolsevizmus berkei alatt. – Sajnos nincs jelen tömeges kortárs tapasztalat a gulágról, ezért ezt a témát kettős mérce jellemzi – mutatott rá az igazgató. Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának vezetője arról beszélt, hogy mivel a források nem Magyarországon érhetők el, ezért megkésettek a gulágkutatások. – Az orosz–magyar tárgyalások során leszögezték, hogy ne számítsunk arra, hogy olyan forrásokat kapunk kézhez, amely az orosz állammal szemben állapít meg információkat és az ezzel kapcsolatos kártérítésről is le kell mondanunk – hívta fel a figyelmet Cseh Gergő Bendegúz. Dupka György, a kárpátaljai Szolyvai Emlékpark Bizottságának titkára szerint a határon túli részen más helyzetben voltak a magyarországihoz képest, mivel a szovjet birodalom felbomlása után rögtön felmerült a gulágkutatás igénye. – Nemcsak mi, magyarok, hanem az ukrán és az orosz patrióták is tudni akarták, mit rejtett a sztálinizmus – mutatott rá, majd emlékeztetett arra, hogy Szolyván tizenöt kötetes emlékkönyvet adtak ki és márványtáblát állítottak fel az elhurcoltak emlékére, ahova közel tizenkétezer elhunyt nevét vésték fel. 

Borítókép: Fontos mérföldkő a szovjet lágerek kutatásában a Gulág- és Gupvikutató Intézet megalakítása (Fotó: Katona Vanda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.