Tovább nőtt az Orbán Viktor győzelmét várók tábora

Márki-Zay Péter győzelmi esélyei a megkérdezettek szerint csökkentek: 17-ről 16 százalékra.

Forrás: Alapjogokért Központ2021. 11. 20. 9:50
ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. oktber 23. Orbn Viktor miniszterelnk nnepi beszdet mond az 1956-os forradalom s szabadsgharc 65. vforduljn tartott megemlkezsen az Erzsbet tren 2021. oktber 23-n. MTI/Koszticsk Szilrd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfővel szemben induló, baloldali pártok támogatását élvező, a rezsicsökkentést korábban ostobaságnak nevező Márki-Zay Péter győzelmi esélyei a megkérdezettek szerint csökkentek: 17-ről 16 százalékra. 

Mindez azt igazolja, hogy Márki-Zay Péter nem tudta a kormánnyal kritikus tábor méretét növelni 

– derül ki az Alapjogokért Központ októberi és novemberi közvélemény-kutatásából. 

Az Alapjogokért Központ két, országosan reprezentatív közvélemény-kutatást is készített arról, hogy kit tartanak esélyesebbnek a magyarok arra, hogy a jövő tavaszi választások után miniszterelnök legyen. 

Az októberi adatfelvétel során az aktív szavazók kétharmada (66 százalék) Orbán Viktort tartotta a legesélyesebbnek arra, hogy 2022 után (is) Magyarország kormányfője legyen. 

Márki-Zay Péter győzelmét egy hónappal ezelőtt 17 százalékuk jósolta.

A novemberi adatok alapján a választási részvételüket biztosra ígérő válaszadók több mint kétharmada, tízből hét megkérdezett (69 százalék) a jelenlegi kormányfőt tartja a legesélyesebbnek az új kabinet megalakítására. Orbán Viktor győzelmi esélyeinek megítélése tehát javult az elmúlt egy hónapban: Márki-Zay Péter hiába lett a hatpárti balliberális koalíció vezetője, kiválasztásával a hivatalban lévő miniszterelnök mandátumának megújítását prognosztizáló szavazók aránya 66-ról 69 százalékra nőtt.

Márki-Zay Péter elsőségét ezzel szemben kevesebben, 17 helyett 16 százaléknyi megkérdezett várja. Ráadásul a kormánnyal kritikus szavazóknál sem vezet a hódmezővásárhelyi polgármester: a novemberi kutatás adatai szerint ugyanis az ő körükben Márki-Zay győzelmét 38, Orbán Viktor elsőségét pedig 41 százalék várja. 

Ez azt jelenti, hogy még a baloldali, kormánypártokkal nem szimpatizáló szavazók sem tartják esélyes, Orbán Viktort legyőzni képes politikusnak Márki-Zay Pétert

– olvasható az Alapjogokért Központ közösségi oldalán elérhető elemzésben.

Borítókép: Orbán Viktor október 23-án, ünnepi beszéde közben. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.