időjárás -1°C Timót 2022. January 24.
logo
Cél, hogy 2025-re minden megyében rendelkezésre álljanak áldozatsegítő központok

Völner: Az áldozatsegítés a kormány prioritásai közé tartozik

Magyar Nemzet
2021.11.29. 14:07 2021.11.29. 14:10
Völner: Az áldozatsegítés a kormány prioritásai közé tartozik

– Múlt héten volt a nők elleni erőszak világnapja, ezért minden alkalmat meg kell hogy ragadjak, hogy szót emeljek a családon belüli erőszakkal szemben – közölte Hohn Krisztina a parlamentben elmondott napirend előtti felszólalásában. Hozzátette: mi a férfiakra is nagyon számítunk abban a harcban, hogy minél kevesebb ilyen erőszakos eset legyen a világon.

– Sajnos jelentős az áldozathibáztatás Magyarországon – folytatta az LMP politikusa.

Mint közölte, az erőszaknak több fajtája létezik, ezekre pedig oda kell figyelni, a családon belüli erőszak pedig nem magánügy, nem elég a büntetési tételt szigorítani, hanem a megelőzésre is nagy hangsúlyt kell helyezni. Hohn elmondta, hogy minden megyében szükség lenne áldozatsegítő házakra, továbbá sokkal nagyobb gondot kellene szerinte fordítani a megelőzésre, és az elkövetők pszichológiai állapotát is vizsgálni kellene. 

Völner Pál, az igazságügyi minisztérium államtitkára a válaszában elmondta, hogy az áldozatsegítés a kormány prioritásai közé tartozik. Mint emlékeztetett, 2020 júliusától lehetőség van arra, hogy az áldozatok könnyebben jussanak kártérítéshez.

Az áldozatsegítés terén alkalmazott új megközelítés hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjen a látencia és egyre többen vegyék igénybe a segítséget.

Felhívta a figyelmet, hogy éjjel-nappal ingyenesen hívható áldozatsegítő vonal létezik és pontosították a távolságtartás szabályait, hogy az áldozatok ne kerülhessenek kapcsolatba azokkal, akik veszélyt jelentenek rájuk.

– Az a cél, hogy 2025-re minden megyében rendelkezésre álljanak áldozatsegítő központok

– rögzítette Völner.

Borítókép: Völner Pál (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)