A lelki sebek is könnyebben gyógyulnak karácsonykor

Sokszor előfordul, hogy azok a rászorulók, akik beköltöznek a családok átmeneti otthonába, először állítanak karácsonyfát, és az intézményben végre a gyermekeik is megtapasztalhatják, mekkora örömet jelent egy ajándék. A nehéz sorsú emberek különböző élethelyzetekből érkeznek az intézménybe, közös bennük, hogy más-más módon, de valamennyien nyitottak a szeretetre. Akadnak, akik először ünnepelnek félelem nélkül.

2021. 12. 17. 5:50
null
20211130 miskolc az okumenikusok Csaladok Atmeneti Othonaban CSAO keszulodes a karacsonyra havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyermekzsivajtól hangos az Ökumenikus Segélyszervezet miskolci családok átmeneti otthona, ahol az ott lakók a napi adventi programokra készülnek. Az intézményben legfeljebb tizenkét családot tudnak elhelyezni, a szobák mostanra mind megteltek, így az otthonban jelenleg is nagyon sok a gyermek. Maczó Mária és családja egy ideje már nem az intézményben, hanem az otthon „kiléptetőlakásában” lakik, így az első saját karácsonyukra készülnek. Eddig éveken át bent, az intézményben töltötték az ünnepet.

– Mi az otthonban is meghitten vártuk a karácsonyt, hiszen adventben a gyermekekkel és a családsegítőkkel együtt készítettük a díszeket a fára. Volt közös karácsonyi ünnepség, a gyermekek műsort adtak elő, hasonló volt az ünnep hangulata, mintha saját házban lettünk volna. A különbség annyi, hogy itt hatalmas családként karácsonyoztunk együtt. Közösen díszítettük fel a fát, és süteményt sütöttünk együtt. A családok maguk is készültek előzőleg finomságokkal, így volt az asztalon briós, bejgli és sok minden más. Ilyenkor azért is más bent a hangulat, mert több olyan apuka is bejön az otthonba, aki egyébként nem lakik a családjával – mondja Maczó Mária.

Lassú elszakadás az otthontól

Az asszony és az élettársa már a hetedik gyermeküket várja, ezért is nagyon készülnek a külsős házban a saját karácsonyra. Nagyon régóta vártak az ingatlanra, sokára kapták meg. Feltétel volt, hogy bejelentett munkahelyük legyen, Maczó Mária élettársa most is dolgozik, az asszony pedig a legkisebb gyermekkel van otthon, rá­adásul áldott állapotban is van. Emellett lakás-előtakarékossági számlán pénzt kell gyűjteniük, és persze semmilyen más probléma nem lehet a családdal. Először bizonyítaniuk kellett, és csak utána jutottak hozzá a lehetőséghez.

– Izgatottan várjuk a karácsonyt, hogy végre szűk családi körben tölthessük az ünnepet. Készülünk a süteménysütésre, amibe a gyerekeket is be szoktam vonni. A legnagyobbak, az ik­reink márciusban lesznek tízévesek, így ők már sokat segítenek, de a többiek is kiveszik a részüket a készülődésből – jegyzi meg mosolyogva. Az asszony elmondja, hogy szeretnének majd bekapcsolódni az otthon karácsonyába is, mert bent sokakhoz kötődnek, a gyerekeknek is rengeteg barátjuk van az intézményben. Próbálnak majd segíteni, amiben csak tudnak, és persze az ő gyerekeik is sok támogatást kapnak még bent. Úgy gondolja, lelkileg azok mellé tudnak állni, akik az első karácsonyukat töltik majd ott.

– A külsős lakásnak nagyon örülünk. Az ingatlanban három évig lehetünk, ez idő alatt folytatnunk kell a takarékoskodást, és utána meg kell állnunk a lábunkon. Saját családi házba szeretnénk majd költözni, mindegy, hogy hol lesz az ingatlan, csak a miénk legyen. Ez az álmunk, amióta beköltöztünk az otthonba – sóhajt fel Maczó Mária.

Karácsony ajándékok nélkül

A miskolci családok átmeneti otthonának munkatársai már a sokadik benti karácsonyra készülnek, közülük többen hosszú évek óta segítik az intézmény nehéz sorsú lakóit. Vannak, akik ide bántalmazás elől menekülnek vagy azért kerülnek be az otthonba, mert elárverezték a család házát, esetleg hirtelen ki kellett költözniük az albérletükből vagy alkalmatlanná vált az addigi ingatlanuk a téli lakhatásra. S ha egy család ilyen szegény környezetből érkezik az otthonba, akkor sok esetben sohasem volt rendes karácsonyuk, mert rendszerint tüzelőt vagy élelmet vásároltak ajándékok helyett.

– Az ünnepi előkészület éppen a speciális helyzetek miatt nagy odafigyelést igényel tőlünk – mutat rá Nagyné Faragó Boglárka, az intézmény vezetője. – Sokszor a gyermekek itt kapnak először karácsonyi ajándékot, a szülők pedig nagyon hálásak azért, hogy végre becsomagolt, személyre szabott játékkal vagy éppen ruhaneművel tudják meglepni a gyerekeket a támogatóink segítségével. Arra viszont figyelünk, hogy a csomagot nem adjuk oda előre a szülőknek, mert akkor adott esetben már jóval karácsony előtt a gyermekek kezében landolhatna a meglepetés –teszi hozzá. A szakember elmondja, hogy a gyerekek mindig a nagy közös karácsonyi rendezvényen kapják meg a csomagot.

Maguk készítik az adventi koszorút

Az adventi előkészületet azonban legalább olyan fontosnak tartják, mint magát az ünnepet. A karácsony előtti hetekben azon fáradoznak, hogy mindenki rá tudjon hangolódni karácsony ünnepére, először – a gyerekeket is bevonva – adventi koszorút, majd karácsonyi díszeket készítenek, de időbe telik begyakorolni az ünnepi műsort is. Ezt általában a gondozók tanítják be a gyermekeknek, de volt olyan év is, amikor a szülők átvállalták ezt a feladatot. Nagyné Faragó Boglárka kitér arra is: előfordul, hogy a frissen beköltöző családok először nehezen engednek fel az otthonban. Az intézményben mindenkinek meg kell szoknia, hogy nem egyedül, hanem egy nagy közösség részeként él. Volt már rá példa, hogy egy-egy ilyen új családból csak a gyerekek karácsonyoztak együtt a többiek­kel, a szülők visszahúzódtak a szobájukba. Ennek olykor az az oka, hogy a felnőttekben olyan gyermekkori emléket hoz elő a karácsony, amire nem szívesen gondolnak vissza.

Az otthonban a közös karácsonyt ebben az évben december 22-re tették, szenteste pedig a családok magukban ünnepelnek. Ha igénylik, kérhetnek kis műfenyőt, amit a szobájukban fel tudnak díszíteni. A szakember elmondja, hogy noha az intézményt az Ökumenikus Segélyszervezet tartja fenn, a karácsony vallásos jellegét nem erőltetik rá senkire. Azt tartják fontosnak, hogy a családok együtt legyenek, egy bántalmazott édesanya és gyermekei esetében pedig leginkább nyugalomra van szükség. Persze mindig vannak olyanok, akik a vallásos üzenetre is nyitottak, egyesek különböző gyülekezetekbe is eljárnak.

Engedmények az ünnepnapokon

Bár az otthon lakói jellemzően békében, nyugalomban töltik az ünnepeket, nem maradhatnak felügyelet nélkül, ezért a gondozók ugyan nem teljes létszámmal, de karácsonykor is éjjel-nappal jelen vannak az intézményben, Ebből következik, hogy szenteste vagy éppen karácsony első vagy második napján a saját családjuktól távol ünnepelnek. Mindig beosztják egymás között a műszakokat, de azért előfordul, hogy egy-egy családos is részben bent karácsonyozik. A gondozók ilyenkor fokozottan figyelik, hogy mire van igénye az otthonban élő családoknak, és ha kell, bármikor segítenek. Egy-egy munkatárs olykor csatlakozik egy család karácsonyi ünnepléséhez, de ha a helyzet azt kívánja, akkor egy időre visszahúzódik az irodába.

Fontos azonban megjegyezni, hogy miként tavaly, a koronavírus-járvány idén is befolyásolja a közös ünneplést. A program ezért mindenképpen rövidebb lesz, az együttlét alatt pedig mindenkinek maszkot kell viselnie, és figyelniük kell a megfelelő védőtávolság betartására is. Az ajándékokat pedig várhatóan nem együtt, hanem családonként adják át. Sőt az utolsó pillanatban akár az is megtörténhet, hogy elmarad a közös ünneplés.

Jámbor Eszter az intézmény munkatársaként nem először karácsonyozik az otthonban, idén szenteste 19 óráig lesz bent a családokkal. Ő is azt emeli ki, hogy december 24-én a családok magukban ünnepelnek, és leginkább akkor fordulnak a gondozókhoz, ha problémájuk van. – Megvannak az előírások, amelyek szerint a családok élik bent az életüket, de karácsonykor azért szoktunk engedményeket tenni. Nem vesszük szigorúan a csendes pihenőt, és ha a csoportszobában meg szeretnének nézni egy filmet, akkor ilyenkor megtehetik. Vagy ha ahhoz van kedvük, akkor főzhetnek, süthetnek a pihenő idejében is – jegyzi meg Jámbor Eszter.

Játékosan fejlesztik a gyerekeket

Közben a csoportszobában a gyermekek karácsonyi énekeket tanulnak. Az egyik gondozó sorról sorra olvassa fel a szöveget, a picik pedig mondják utána. Már amelyikük, mert van olyan, aki nagyon lelkes, minden sort azonnal elismétel, mást azért többet kell noszogatni. Sok-sok türelemmel lehet elérni, hogy mire eljön a nagy nap, addigra összeálljon a karácsonyi műsor. Talán nem meglepő, hogy kicsit később, már a közösségi ponton, a karácsonyi díszek készítésénél sokkal aktívabbak a gyermekek. Látható az is, hogy a kézműves-foglalkozásokon erősebben él a kicsikben a versenyszellem. A gyerekek folyamatosan érdeklődnek a felnőttektől, hogy mit hová tegyenek, mit hol találnak. Az egyik kisfiú azt mondja, hogy ő is éppen olyan díszt szeretne készíteni, mint a barátja. – Nekem is olyan kell, én is olyat kérek, mint León – jelzi határozottan az egyik gyerek. Két kisfiú közben összeméri az általuk elkészített díszeket, azon versenyeznek, hogy kinek sikerült jobban, egy kislány pedig gyertyát kér a gondozótól. Olyan is előfordul, hogy egy-egy ügyesebb gyermek a felnőtteket próbálja tanítani arra, hogy egy elemet hogyan kell ráragasztani az alapra. A lényeg itt is az, hogy a gyerekek úgy fejlődjenek, hogy közben élvezzék is a programot. S mire eljön a karácsony, talán a díszek is elkészülnek. Az otthonban élő gyerekeknek azonban kevésbé fontos a csillogás, a többségük életében már az is nagy dolog, hogy békében, nyugalomban tölthetik az ünnepet.

Színes programok a közösségi ponton Két közösségi pontot üzemeltet az Ökumenikus Segélyszervezet az országban, egyet Miskolcon, egyet pedig a fővárosban, Csepelen. Papp Dénes, a miskolci közösségi pont vezetője kiemeli, hogy az intézményükben ingyenesen tartanak fejlesztő foglalkozásokat, illetve testi-lelki egészséget megőrző programokat és élménynapokat. Elsősorban a közeli Avas lakótelepen élő családokat, gyermekeket, szülőket, nagyszülőket várják ezekre az alkalmakra, ugyanakkor az intézmény nyitott a távolabbról érkezők és természetesen a szomszédos családok átmeneti otthona lakói felé is. – Igyekszünk minél szélesebb körnek programokat nyújtani, ezek egy része heti rendszerességgel fut, ilyen a baba-mama torna, a muzsikáló mondókázó, a kézműveskuckó vagy a nagyobbaknak szervezett hangszeres zeneoktatás. A programok létszámát maximáltuk, erre mostanában, koronavírus-járvány idején kiváltképp odafigyelünk. A nagyobb rendezvényeinket ezért most online tudjuk megtartani, ezek koordinálására a Facebook-csoportunkat használjuk, ennek már több mint nyolcszáz tagja van – hangsúlyozza Papp Dénes. Szerveznek a közösségi térben felnőtteknek is alkalmakat, például tornát és hangtálas relaxációt, melyek egymásra épülnek. Az intézményben átlagosan napi két-három programot tartanak, karácsony előtt ezeket jellemzően az ünnep köré szervezik. Vannak emellett alkalomszerű rendezvények is: egy-egy családi délután, kulturális, művészeti esemény, tematikus nap vagy szakmai fórum. Emellett szerveznek nyaranta napközis táborokat is, amelyek rendkívül népszerűek. (B. A.)

Borítókép: Az Ökumenikus Segélyszervezet miskolci családok átmeneti otthona (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.