Egységes holdingba tömörül a magyar hadiipar

A jelenleg a hadiipari portfólióba tartozó cégeket egy egységes állami holdingba szervezi át a magyar kormány – nyilatkozta lapunknak Maróth Gáspár. A védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos azokra a sajtóban megjelent hírekre reagált, mely szerint a kormány privatizálna egyes állami tulajdonban levő védelmi ipari cégeket.

2021. 12. 10. 18:10
null
Nyírtelek, 2021. február 5. Kub rakéták karbantartását végzik dolgozók a hazai légvédelmi eszközök és rakéták javításával, karbantartásával foglalkozó HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. nyírteleki telephelyén 2021. február 5-én. Keresik a Magyarország által megvásárolt izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer egyes elemeinek hazai gyártási helyszínét - közölte a védelmi fejlesztésekért felelõs kormánybiztos a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a Rheinmetall Canada és a CarpathiaSat Zrt. képviselõivel tartott egyeztetés után. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szó sincs sem a Rába, sem a HungaroControl vagy egyáltalán bármelyik hadiipari üzemnek az eladásáról

– szögezte le lapunknak Maróth Gáspár. A védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos elmondta, a jelenleg a hadiipari portfólióba tartozó cégeket egy egységes állami holdingba szervezi át a magyar kormány.

– Ez egy jogtechnikai folyamat, amelynek során az összes céget egy holdingba helyezve fogják tartósan állami tulajdonban maradó cégekké nyilvánítani a vállalatokat. Az a jogszabály-módosítás lett most benyújtva a parlament elé, amely majd ezt a lehetőséget biztosítani fogja – részletezte. 

A kormánybiztos hangsúlyozta, csupán egységesítésről van szó, azért, hogy a különböző cégek közötti szinergiákat a lehető leghatékonyabban tudja érvényesíteni az állam. 

– Ez a folyamat már hónapok óta tart, nyilvános, a közvélemény tud róla. Az összes ebbe a portfólióba tartozó állami cégünket, illetve állami tulajdonrészt a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt.-be szervezi össze a magyar kormány – tette hozzá. A kormánybiztos elmondta, mindez érinti az egykori HM-cégeket (Currus Zrt., Armcom, Arzenal), a Rábát, a HungaroControlt, az Aeroplexet, a gyulai Airbus-üzemben levő állami részesedést, a gyulai felületkezelő üzemet, a Hirtenberger osztrák aknavetőgyárhoz és a Rheinmetall Hungary Zrt.-hez tartozó magyar üzletrészt, illetve a velük vegyesen alapított várpalotai lőszer- és robbanóanyag-gyártó cég állami tulajdonrészét, valamint a Herost.

 – Ez semmilyen formában nem jelent privatizációt – hangsúlyozta Maróth Gáspár. 

A kormánybiztos annak kapcsán reagált lapunknak, hogy a törvényalkotási bizottság csütörtök délutáni ülése előtt a 444.hu a „Gyanús, hogy eladná az állam a Rábát és a HungaroControlt” című cikkében azt sejtette, hogy a kormány el akarja adni a fentebb említett állami tulajdonú vállalatokat. A balliberális lap szerint a módosításokat hosszan soroló szöveg legizgalmasabb része arról szól, hogy a kormánypárti képviselők kivennének öt céget azok közül, amelyek eladását jelenleg törvény tiltja. 

A „leleplező” cikk nem említi, hogy a kormány már korábban is tájékoztatást adott az intézkedésről. 

Maróth Gáspár még júniusban nyilatkozott az infostart.hu-nak, hogy a kormány átszervezi, egy központ alá rendeli a hadiipar irányítását. A lap azt is megírta, hogy a piacon eddig sikeres fegyverkereskedő magáncég, a Milipol Zrt. is az államé lesz. Erről Maróth Gáspár azt mondta a portálnak: „közvetítőként voltak jelen a piacon, és nélkülük legalább harminc gyártóhoz nem lehetett hozzáférni.” A folyamat része volt, hogy 2020 januárjában egy törvénymódosítással a Honvédelmi Minisztériumtól az állami vagyonért felelős miniszterhez, Mager Andreához helyezték át a négy legnagyobb honvédségi cég tulajdonosi jogait. E jogok – a HM EI Zrt. kivételével – az innovációs és technológiai miniszterhez vándoroltak.

Borítókép: (Fotó: Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.