Gulyás Gergely: Megerősítést kapott a kormány migrációs politikája

A miniszter elmondta, hogy a kormány eddig is kulcsfontosságúnak tartotta, hogy az EU-hoz kapcsolódó döntéseknek alkotmányos alapja legyen.

2021. 12. 10. 13:06
Röszke, 2019. június 1. A Magyar Honvédség katonái határõrizeti feladatot látnak el Röszkénél 2019. június 1-jén. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány eddig is kulcsfontosságúnak tartotta, hogy az Európai Unióhoz kapcsolódó döntéseknek alkotmányos alapja is legyen 

– rögzítette Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter délutáni sajtótájékoztatóján, reagálva az Alkotmánybíróság (AB) döntésére, ami alapján Magyarország jogosult a nem kizárólagos uniós hatáskör gyakorlására. A miniszter kiemelte, hogy komoly megerősítést kapott a kormányzati migrációs politika.

Gulyás elmondta, hogy Magyarország köteles megvédeni a migráció káros hatásaitól az embereket, továbbá joga van az országnak megvédenie a határait, valamint az AB döntése egy államnak a történelmileg kialakult népességét olyan megőrzendő értéknek tekinti, amely az emberei méltóság része.  

– Osztott hatáskör esetén, amennyiben ezeket az Európai Unió nem, vagy nem megfelelően gyakorolja, akkor lehetősége van a kormánynak átvennie a hatáskört – tette hozzá.

A politikus arra is kitért, hogy nem az uniós, és nem a magyar jog elsőbbségéről hozott döntést az Alkotmánybíróság. Mint mondta, minden uniós bírósági döntést be kell tartani, ha egy átruházott jogban döntenek, de ha egy területen kizárólag a magyar alkotmány az iránymutató, akkor a tagállamnak van lehetősége döntéseket hozni.

– A magyar kormány korábban tranzitzónákat alakított ki, amiről az Európa Tanács azt mondta ki, hogy egyezik az emberi jogi szabályokkal, ám ezt az unós bíróság felülírta 

– rögzítette Gulyás.

A miniszter egy kérdésre elmondta, hogy aki Európába jön menedékkérőknek, azoknak a kétharmada itt marad, ami azt mutatja, hogy nem működik az egész rendszer. Hozzátette: Ebben a bizottságnak kell döntést hoznia.

Semmi nem fog változni a magyar migrációs politikában, mert ez az AB-döntés megerősítést ad az eddigi kormányzati politikának

– húzta alá a Miniszterelnökség vezetője.

Borítókép: A Magyar Honvédség katonái határőrizeti feladatot látnak el Röszkénél (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.