Következő mérkőzések
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Kautzky Armand az év szaváról: A család elsődleges

A legszebb és a legösszetettebb magyar szavak egyikének nevezte a család kifejezést Kautzky Armand, a Montágh Testület tagja, miután az év szavának a családot választották 2021-ben. Az egyik legismertebb magyar hang szerint a család ad célt, tartalmat az embernek.

Forrás: MTVA2021. 12. 31. 15:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az anyanyelvi kultúra ápolására létrehozott Montágh Testület indoklása szerint azért választotta az év szavának a „család”-ot, mert az összetartozást kifejező szó jelentése túlmutat szülők és gyermekeik együttélésén: örömforrás és védőbástya, amely generációkon át ad biztos alapot az emberek közösségének. Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész, a véleményező és javaslattevő testület tagja az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: 

a család az egyik legszebb, legösszetettebb jelentéssel bíró szavunk.

Úgy fogalmazott

napjainkban nagyon fontos az összetartozás, hiszen a mi generációnk nem élte még meg ezt a kiszolgáltatottságot, szükség van nagyszülőkre, unokákra, szűkebb és tágabb értelemben a családra, akik segíteni tudnak.

Kautzky Armand szerint a család nemcsak a gyerekek és szülők kapcsolatát takarja, hanem vonatkozhat szakmai, szellemi, vallási közösségre vagy baráti körre, amelyek szintén egyfajta családot jelentenek. „Félve nézem a nyugatabbra élőket, mert ott ezek az értékek felbomló stádiumban vannak. A magyaroknak még nagyon sokat jelent a család, és örülök, hogy itt élek, ahol erős, kohéziós ereje van” fejtette ki a színművész. Hozzátette: a család ad célt, tartalmat az embernek. Mint mondta, az ő életében is ez a legfontosabb bázis, olyan alap, amelyre épít.

Az év szavát 2020-tól hirdeti ki a közmédia Montágh Testülete azzal a céllal, hogy minden év decemberében kiemelje azt az egy szót, amely leginkább összefoglalja, kifejezi az adott évet.

Az idézett beszélgetés ITT nézhető újra.

Borítókép: Kautzky Armand (Fotó: képernyőkép)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.