A cselekvő nemzet éve lesz 2022 a magyar nemzetpolitikában

Kiemelten fontos lesz a magyarság szempontjából ez előttünk álló esztendő, a célok elérése érdekében a nemzetpolitikai államtitkárság meghirdette, hogy 2022 a cselekvő nemzet éve lesz. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszélt az erős intézményrendszer kiépítéséről és megtartásának fontosságáról, a gondoskodó közösség erejéről, és arról, hogy miként lehet a leghatékonyabban segíteni a magyarság szülőföldön való megmaradását.

2022. 01. 20. 16:59
Szilveszter Ibolya
Temesvár, 2020. március 5. Szilveszter Ibolya pedagógus örödikes tanulóknak tart órát a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban 2020. március 5-én. Ezen a napon meghirdette a Szülőföldön magyarul külhoni támogatási program 2020-as kiírását Temesváron Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A program keretében azok a szülők igényelhetnek nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatást, akiknek a gyermekei Magyarország határain kívül magyar tannyelvű óvodában, iskolában tanulnak, vagy ahol ez nem lehetséges, választható tantárgyként tanulják a magyart. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha egy erős Magyarország létezik, az a határon túli magyarság számára is olyan biztos pont, amely ki tud állni az érdekükben a különböző fórumokon. Ez lehet akár a magyar Országgyűlés, lehet Brüsszel vagy a közép-európai összefogás

– jelentette ki csütörtök délután sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. 

Potápi Árpád János hozzátette: azt remélik, hogy az erős Magyarországra a külhoni nemzettársak, a nemzetrészek, a különböző régiók felnéznek, és támogatást tudnak adni a célok eléréséhez. Kiemelte: 2010 óta az a cél, hogy hazánkat egy gyenge országból egy életerős, cselekvőképes Magyarországgá tegyék. Szavai szerint annak a munkának, amit tizenkét év alatt elvégeztek, már látszanak az eredményei, amelyeket együtt, egységesen, cselekvő nemzetként tudunk megvédeni. Felhívta a figyelmet arra, 2022 a választások éve, és arra kért minden határon túl élő magyar állampolgárt, hogy vegyen részt az áprilisi országgyűlési szavazáson. A voksával járuljon hozzá ahhoz, hogy ne csak Országgyűlésről tudjunk beszélni, hanem az egyben Nemzetgyűlés is legyen – fogalmazott.

Potápi Árpád János bejelentette: a nemzetpolitikai államtitkárság idén ezért is hirdeti meg, hogy 2022 a cselekvő nemzet éve lesz.

A politikus emlékeztetett az elmúlt tizenkét évben elért eredményekre, így például arra, hogy Magyarország megadta a magyar állampolgárságot a külhoni magyaroknak. Az egyszerűsített honosításnak köszönhetően már 1,172 millió külhoni magyar vált közjogilag is a magyar nemzet részévé. Kiemelte azt is, hogy több mint tíz év alatt Magyarország megtízszerezte a nemzetpolitikai célú összkormányzati források összegét.

A nemzetpolitikai államtitkár kifejtette: nyugodtan mondhatjuk, hogy cselekvő nemzet vagyunk, mert egy erős intézményrendszert építettünk ki, gondoskodunk a közösségeinkről, és a szülőföldünket olyanná alakítottuk ki, amely megtartja a magyart.

Az erős intézményrendszer kapcsán hangsúlyozta, hogy minden régióban egységes, erős magyar politikai érdekképviseletet sikerült kialakítani.

Beszélt arról, hogy több mint ötezer intézmény és szervezet tevékenységéhez járultak hozzá. A Kárpát-medencében és a világban több mint 300 ezer gyermek számára tették lehetővé a minőségi anyanyelvi oktatást. Emellett összesen 1600 templomot és egyházi intézményt építettek és újítottak fel, továbbá ezernél is több Kárpát-medencei testvértelepülési kapcsolat kialakítását és megerősítését támogatták. Potápi Árpád János a feladatok között kiemelte: az erős intézményrendszer fenntartását kiszámíthatóan kell biztosítani, és a magyar oktatási módszereket minden magyar közösséghez el kell juttatni. Ennek érdekében az intézményeket a legkorszerűbb eszközökkel szükséges felszerelni.

Ebben az évben több programelemet is terveznek, például azt, hogy az Okos Doboz általános iskolásoknak szóló online tartalmát a középiskolásoknak is elérhetővé teszik. A fiatalok egészséges életmódját, mindennapos testmozgását segítő programokat indítanak. Az oktatási intézményeket a legkorszerűbb eszközökkel látják el, és az iskolákat összekapcsolják a vállalkozói szférával.

Potápi Árpád János a gondoskodó közösség kapcsán arra mutatott rá, hogy igyekeznek minden korosztályra odafigyelni, és a segítő kezet mindenki felé kinyújtják. Jelezte, csaknem harmincezer magyar nagycsalád és 413 ezer időskorú honfitársunk van a Kárpát-medence külhoni régióiban, akiket szintén szeretnének bevonni a támogatásokba.

Szeretnénk elérni, hogy a külhoni magyarság a mindennapjaiban is érezze, egy gondoskodó közösség, nemzet tagja

– fűzte hozzá. 

A tervezett programok kapcsán a politikus arról beszélt: a külhoni régiókban jól működő gyakorlatokat az egész Kárpát-medencére kiterjesztik. Az eddigi gyermekgyógyászi és védőnői hálózatokat tovább erősítik és szakmailag támogatják. A sajátos nevelésű, fogyatékkal élő, szociálisan rászoruló gyerekekkel való foglalkozást rendszerszintűvé szeretnék tenni, az időskorúakat segítő közösségi hálót tovább erősítik. Elindítják a közösségi szolgálatot a külhoni diákok körében, és felkarolják a megváltozott munkaképességű munkaerőt.

A nemzetpolitikai államtitkár a szülőföldön való boldogulással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az elmúlt tizenkét évben megerősítették a szakképző intézményeket. Létrehoztak 145 tangazdaságot és tanműhelyt. Megteremtették a feltételeit, hogy a külhoni szakképzős diákok is szakmájuk legkiválóbbjai közé kerüljenek.

Hat éve megszervezik a Kárpát-medencei Vállalkozók Találkozóját Mezőkövesden, amelynek segítségével csaknem háromszáz külhoni magyar vállalkozóval közösségi hálót építettek ki, amit bővíteni tudnak. 2019 óta működik a nagyvállalkozói mentorprogram, amely jelenleg Erdélyben, Felvidéken, Vajdaságban, Kárpátalján és Horvátországban ötszáz vállalkozó cselekvő együttműködését támogatja. A szülőföldön való boldogulás elősegítése érdekében többek között támogatják a versenyképes szaktudást, erősítik a családi vállalkozásokat és a vállalkozói közösséget. A szakképzést és a felsőoktatást összekapcsolják a vállalkozókkal. A jövőben is szerveznek régiós gazdasági fórumokat és kisrégiós gazdasági találkozókat, amelyek segítségével egységes Kárpát-medencei gazdasági tér jöhet létre.

Potápi Árpád János ismételten felhívta a figyelmet az országgyűlési választás fontosságára. A nemzetpolitikai államtitkár minden határon túl élő magyar állampolgárt arra biztatott, hogy időben regisztráljanak, és a jogszabályoknak megfelelően juttassák is vissza a szavazataikat.

Borítókép: Az oktatás kiemelt figyelmet kap a nemzetpolitikában (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.