A többség támogatja az élelmiszerárstopot

Tízből hatan elégedettek a kormány élelmiszerárakat maximáló intézkedéseivel.

Magyar Nemzet
2022. 01. 25. 8:17
null
20211201 szentes coop elelmiszerbolt vasarlas illusztracio havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Társadalomkutató friss kutatása szerint tíz magyarból hat (57 százalék) szerint „inkább jó ötlet”, hogy hat alapvető élelmiszer árát államilag maximálták, és mindössze minden harmadik (35 százalék) szerint inkább rossz ötlet. A kutatás lényeges különbséget mutat a Fidesz- és a baloldali szavazók között. 

A Fidesz-szavazók esetében tízből nyolcan (79 százalék) vélekednek az intézkedésről pozitívan és mindössze 16 százalékuk negatívan.

A baloldali szavazók közel egynegyede (25 százalék) elégedett, míg 64 százalékuk szerint „inkább rossz ötlet”, ám látható, hogy az intézkedésről való vélekedést nagyban torzíthatja a politikai irányultság, a baloldali szavazók pedig nagyobb arányban megosztottak a kérdésben.

Az élelmiszerárstop hatékonyságát illetően sokatmondó, hogy vagyoni helyzettől függetlenül népszerű intézkedésről van szó. A megkérdezettek azon körében, akik gondok nélkül élnek, 53 százalék elégedett, s 39 százalék ellenzi a döntést. Azon magyarok körében, akik beosztással jól kijönnek, tízből hatan (57 százalék) pozitívan fogadták a kormány intézkedését, és csak egyharmaduk (34 százalék) negatívan.

Azok körében, akik éppen kijönnek jövedelmükből, tízből hatan (58 százalék) inkább jó ötletnek vélik a döntést, míg harmaduk (33 százalék) tartja rossz ötletnek.

A jelentős anyagi gondokkal küzdők kétharmada (63 százalék) elégedett a hatósági árrögzítéssel és mindössze harminc százalékuk nem tartja jó ötletnek. Bármilyen vagyoni helyzetet is vizsgálunk tehát, mindenhol abszolút többségben vannak azok, akik támogatják az államilag maximált alapvető élelmiszerárakat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.