időjárás 17°C Csaba 2022. július 6.
logo
A referenciapéldány szolgál mintául a többi PzH 2000-es gyártásához

Elkezdődhet a honvédség önjáró lövegeinek gyártása

Munkatársunktól
2022.01.26. 14:11 2022.01.26. 16:23
Elkezdődhet a honvédség önjáró lövegeinek gyártása

A Magyar Honvédség tüzérségének újjáépítése újabb mérföldkőhöz érkezett, átvette a hadsereg a német gyártású 155 milliméteres önjáró lövegek első, úgynevezett referenciapéldányát. A PzH 2000-esek kategóriájukon belül a jelenleg elérhető legkorszerűbb nyugati gyártású eszközök.

Lefolytatta a 2018 decemberében megrendelt PzH 2000 önjáró lövegek első, úgynevezett referenciapéldányának átvételi eljárását a Magyar Honvédség – közölte a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos szerdán az MTI-vel. Maróth Gáspár tudatta, a KMW hadiipari vállalat által gyártott páncélozott járművet ezután visszaszállítják a németországi Kasselben lévő üzembe, ahol a további példányok előállításához szolgál mintaként. 

– A honvédség huszonnégy PzH 2000-est kap, melyeket az elkövetkező két évben szállítanak le a tatai 25. Klapka György Lövészdandár 101. tüzérosztálya számára – tette hozzá.

Fotó: Védelmi Fejlesztési Titkárság/Zord Gábor László

Maróth Gáspár emlékeztetett: a korábban használt BM–21 sorozatvetők, 2Sz1 Gvozgyika és a 2Sz3 Akacija tarackok kivonásával a haderő 2004-től önjáró, nagy mobilitású tüzéreszközök nélkül maradt. Kizárólag a mára teljesen elavultnak tekinthető D–20 vontatott tarackok maradtak hadrendben. 

–A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében, a NATO-vállalásnak megfelelő nehézdandár-képesség részeként épül most újra a tüzérség modern technikai alapokon – emelte ki a kormánybiztos. Hozzátette, hogy a PzH 2000-esek kategóriájukon belül a jelenleg elérhető legkorszerűbb nyugati gyártású eszközök. Lánctalpas futóművük úton és terepen egyaránt nagy mozgékonyságot biztosít, ami a páncélzattal együtt nagyfokú túlélőképességet eredményez az értékes eszközöknek és az azt alkalmazó tüzérkatonáknak. – A jármű 155 milliméter űrméretű tarackágyúja nagy távolságra, több tíz kilométerre is képes hagyományos lövedékeket kilőni, de alkalmas precíziós irányítású tüzérségi lövedékek célba juttatására is – részletezte Maróth Gáspár.

Az eszközök gyártásával párhuzamosan, több fázisban zajlik a magyar katonák átképzése a honvédség és a Bundeswehr közötti együttműködés keretében, Németországban. 

– A hazai tüzérségi képességfejlesztés részét képezi továbbá az is, hogy a Várpalota mellé építendő lőszergyár termékportfóliójában a tervek szerint tüzérségi lőszerek is helyet kapnak – közölte a kormánybiztos.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.