időjárás 27°C Hella 2022. május 27.
logo
Elemzők reagáltak Márki-Zay Péter vasárnapi megnyilvánulására

Komoly a felelőssége a baloldali összefogásnak

Ternovácz Áron
2022.01.12. 05:55 2022.01.17. 17:25
Komoly a felelőssége a baloldali összefogásnak

Az összes olyan ellenzéki pártot felelősség terheli Márki-Zay Péter antiszemita-gyanús kijelentéseiért, amely részt vesz az összefogásban – nyilatkozta lapunknak Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője. Horn Gábor, a Republikon elnöke szerint Márki-Zay Péter nem azt mondta, amit a jobboldali média megpróbált kiemelni a videóból. Az elemzőket a baloldal miniszterelnök-jelöltjének vasárnapi, sokakat felháborító kijelentéséről kérdeztük.

Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője szerint Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt antiszemita-gyanús kirohanásáért az összes olyan ellenzéki pártot felelősség terheli, amely részt vesz az összefogásban. A következmények nélküli politizálás és az ezzel járó súlyos hibák okát abban látja hogy a magyar baloldal azon politikai közösség szellemi utódja, amely sosem számolt el múltbéli bűneivel. 

– A baloldal a mai napig nem nézett szembe a kommunizmus bűneivel, nem végezték el azt a szellemi munkát, amellyel lezárták volna a múltat, így ma egy olyan politikai közösség jött létre, amelynek morális tartása megkérdőjelezhető – szögezte le. Az elemző szerint amikor Márki-Zay Péter homofób vagy antiszemita megjegyzéseket tesz, az nem kommunikációs hiba, hanem karakterprobléma, de még azt is megkockáztatná, hogy jellemproblémáról van szó. 

 – A baloldal miniszterelnök-jelöltje meglehetősen szokatlan módon politizál: megpróbál olyan, innovatívnak mondható eszközökkel élni, amelyek a miniszterelnök-jelölt véleménye szerint kiemelhetik a baloldali összefogásból a személyét, ám ezek meglehetősen kudarcosra sikerülnek – részletezte. Nagy Ervin szerint Márki-Zay Péter úgy próbál fogalmazni, hogy összezavarja az ellenfeleit, ezzel szemben a saját embereit zavarta meg az elmúlt időszakban – mondta. Az elemző hozzátette, Márki-Zay Péter amerikai kampánymintákat másol, ezáltal afféle kampányt próbál folytatni, mintha ő egy olyan elnökjelölt lenne, akire közvetlenül szavazunk, ezáltal nincs meg benne az a fajta fegyelem, az a fajta politikai, morális kötés, ami a magyar politikusokat általában jellemzi. 

– Márki-Zay a videójában nem azt mondta, amit a jobboldali média megpróbál kiemelni – állította lapunknak Horn Gábor. A Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a szivárványkoalíció miniszterelnök-jelöltje Facebook-oldalán arról beszélt, hogy megtámadta őt „a Fidesz bértollnoka, egy izraeli lapban, amely egyébként levette a cikket, amint kiderült, hogy hamis állításokat tartalmaz”. 

Horn Gábor úgy véli, Márki-Zay erre reflektálva mondta a sokakat felháborító kijelentését. – Nem azt mondta Márki-Zay, hogy listázni szeretné a zsidókat a Fideszben, hanem azt, hogy ismer olyanokat, akik azok. Semmilyen módon nem látom antiszemitizmusnak azt, hogy valakit megvádolnak antiszemitizmussal, s erre azt mondja, hogy az ellenkezője az igaz, valamint hogy ő ismer nagyon tisztességes, szeretetre méltó, magukat zsidónak valló politikusokat a Fideszben – vélekedett az elemző, akit a baloldal korábbi antiszemita megnyilvánulásairól is kérdeztünk. Horn Gábor az egy befektetőt „rohadt, szemét zsidónak” nevező Baranyi Krisztináról azt mondta, szerinte senki nem gondolhatja komolyan, hogy antiszemita lenne. A korábban Adolf Hitlert méltató DK-s László Imréről pedig azt, hogy már bocsánatot kért, és őt sem gondolja antiszemitának. 

Arra a felvetésünkre reagálva, hogy a baloldali összefogás azt a Bíró Lászlót jelölte a 2020-as borsodi időközi választáson, aki a tarcali szállodák izraeli vendégeit tetűcsúszdásoknak nevezte, egy másik alkalommal pedig Judapestnek hívta a fővárost, az elemző azt válaszolta: a Jobbikot nem lehet baloldalinak nevezni. 

Az elemzőt a baloldal következménynélküliségének okáról is kérdeztük, amire az elemző úgy reagált: „Nem mondott le az a Kövér László sem, aki kizárta a magyar társadalomból az emberek azon részét, akik nem a Fideszre szavaznak.”

Borítókép: László Imre, a DK újbudai polgármestere (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)