időjárás 4°C Miklós 2022. december 6.
logo

„A kárpátaljai magyarság nem valami különálló entitás, ők mi vagyunk”

Magyar Nemzet
Forrás: kontra.hu
2022.02.26. 17:05 2022.02.26. 19:26
„A kárpátaljai magyarság nem valami különálló entitás, ők mi vagyunk”

– Az oroszok ott hajtanak végre támadásokat, ahol orosz nemzetiségűek vagy orosz ajkúak élnek, például Dél-Ukrajnában, illetve a stratégiailag fontos pontokon, tehát Kijevnél. Kárpátaljára és Nyugat-Ukrajnába valószínűleg nem vonulnak be

hívta fel a figyelmet a Kontra.hu-nak nyilatkozva Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő. A szakember felidézte, hogy az immár nyolc éve tartó polgárháború több mint egy tucat kárpátaljai magyar áldozatot követelt, illetve sok ezer férfi hagyta el a hazáját, most pedig várhatóan még többen fognak eljönni, ami egy rendkívüli csapás a kárpátaljai magyarok számára. – A magyar közösséget ez még tovább gyengíti, és az elmúlt években is gyengítette, mivel férfiak nélkül család sincsen – mutatott rá. A kárpátaljai magyarok tekintetében folytatta Magyarország számára a legfontosabb, hogy őket ne érje semmilyen bántódás. 

– Mindenkinek meg kell értenie, hogy a kárpátaljai magyarság nem valami különálló entitás, ők teljes mértékben a magyar nemzet részei, ők mi vagyunk 

– hangsúlyozta Demkó Attila. 

A két ország közt kialakuló helyzetet elemezve a biztonságpolitikai szakértő a megoldatlan etnikai konfliktusokat emelte ki, mondván: az ukrajnai válság alapja a küzdelem a nyugat-ukrajnai nacionalizmus és kelet-ukrajnai oroszok identitása között, illetve a nagyorosz nacionalizmus és a nyugat-ukrán nacionalizmus között. – Az orosz törekvéseket és ellenszenvet pedig még inkább fokozta az ukrán fellépés az orosz, a magyar, a román nyelv ellen, amiért Kijevet semmilyen komoly kritika nem érte az Európai Unió részéről – magyarázta a szakember.  

Arra a nyugati politikusoktól hallható felvetésre, miszerint Vlagyimir Putyinnak a volt Szovjetunió újjáépítése lenne a célja, úgy reagált: 

– Sem az Orosz Birodalom, sem a Szovjetunió újjáépítése nem reális cél, ehhez Oroszországnak sincsen elég ereje.

Véleménye szerint ami szóba jöhet, az Ukrajna orosz nemzetiségűek, illetve orosz ajkúak lakta területeinek, Belarusznak és esetleg valamilyen módon Kazahsztán oroszok lakta északi régiónak az integrálása. – Ez nagyjából megfelel a modern orosz nacionalizmus Oroszország-képének – fogalmazott Demkó Attila. 

A teljes interjú IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Menekültek Beregsuránynál (Fotó: Kurucz Árpád)

Háború Ukrajnában

Szovjet gyártmányú rakéta csapódhatott be Moldovában

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.