„A kárpátaljai magyarság nem valami különálló entitás, ők mi vagyunk”

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő szerint az ukrajnai válság alapja javarészt a megoldatlan etnikai konfliktusokban keresendő.

Magyar Nemzet
Forrás: kontra.hu2022. 02. 26. 17:05
null
2022.02.25. Beregsurány Beregsurányi határátkelő, kárpátaljai menekültek érkezen a magyar -ukrán határon az Ukrajnában kitört háború elől menekülve Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az oroszok ott hajtanak végre támadásokat, ahol orosz nemzetiségűek vagy orosz ajkúak élnek, például Dél-Ukrajnában, illetve a stratégiailag fontos pontokon, tehát Kijevnél. Kárpátaljára és Nyugat-Ukrajnába valószínűleg nem vonulnak be

hívta fel a figyelmet a Kontra.hu-nak nyilatkozva Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő. A szakember felidézte, hogy az immár nyolc éve tartó polgárháború több mint egy tucat kárpátaljai magyar áldozatot követelt, illetve sok ezer férfi hagyta el a hazáját, most pedig várhatóan még többen fognak eljönni, ami egy rendkívüli csapás a kárpátaljai magyarok számára. – A magyar közösséget ez még tovább gyengíti, és az elmúlt években is gyengítette, mivel férfiak nélkül család sincsen – mutatott rá. A kárpátaljai magyarok tekintetében folytatta Magyarország számára a legfontosabb, hogy őket ne érje semmilyen bántódás. 

– Mindenkinek meg kell értenie, hogy a kárpátaljai magyarság nem valami különálló entitás, ők teljes mértékben a magyar nemzet részei, ők mi vagyunk 

– hangsúlyozta Demkó Attila. 

A két ország közt kialakuló helyzetet elemezve a biztonságpolitikai szakértő a megoldatlan etnikai konfliktusokat emelte ki, mondván: az ukrajnai válság alapja a küzdelem a nyugat-ukrajnai nacionalizmus és kelet-ukrajnai oroszok identitása között, illetve a nagyorosz nacionalizmus és a nyugat-ukrán nacionalizmus között. – Az orosz törekvéseket és ellenszenvet pedig még inkább fokozta az ukrán fellépés az orosz, a magyar, a román nyelv ellen, amiért Kijevet semmilyen komoly kritika nem érte az Európai Unió részéről – magyarázta a szakember.  

Arra a nyugati politikusoktól hallható felvetésre, miszerint Vlagyimir Putyinnak a volt Szovjetunió újjáépítése lenne a célja, úgy reagált: 

– Sem az Orosz Birodalom, sem a Szovjetunió újjáépítése nem reális cél, ehhez Oroszországnak sincsen elég ereje.

Véleménye szerint ami szóba jöhet, az Ukrajna orosz nemzetiségűek, illetve orosz ajkúak lakta területeinek, Belarusznak és esetleg valamilyen módon Kazahsztán oroszok lakta északi régiónak az integrálása. – Ez nagyjából megfelel a modern orosz nacionalizmus Oroszország-képének – fogalmazott Demkó Attila. 

A teljes interjú IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Menekültek Beregsuránynál (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.