Halottak is lehetnek a Covid-vakcinák „mellé oltása” miatt

Megdöbbentő, hogy halottjai is lehetnek a közelmúltban letartóztatott budapesti házi orvos és asszisztense ügyének. A megalapozott gyanú szerint az egészségügyi dolgozók csak papíron adták be a Covid-vakcinát, az igazolásért pénzt kértek és kaptak.

2022. 02. 25. 9:36
Magyarországon a beoltottak száma 6 402 359, közülük 6 186 939-en a második, 3 843 426-an a harmadik, 258 423-an már a negyedik oltást is megkapták. 2654 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 851 871-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 40, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 45 470-re emelkedett – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön. Fotó: Filep István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halottjai is lehetnek a néhány hete Covid-vakcinák „mellé oltása” kapcsán letartóztatott budapesti háziorvos és asszisztense ügyének, tudta meg a Magyar Nemzet egészségügyi forrásból. Az ügyben megkerestük a Központi Nyomozó Főügyészséget (KNYF).

Kovács  Katalin főügyészségi ügyész, szóvivő az alábbi választ adta: „A kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség valamennyi felmerült bűncselekmény gyanúja esetén megteszi a szükséges intézkedéseket, amelyekről a büntetőeljárás eredményessége érdekében jelenleg nem közölhető adat, és eddigi gyakorlatunknak megfelelően a tényállás részleteiről, a bizonyítékok megjelöléséről és értékeléséről sem nyilatkozunk.”

Kriminalisztikai szakértő szerint amennyiben beigazolódik, hogy valóban életét vesztette a „mellé oltás” következtében valamelyik páciens, igazságügyi orvos szakértők sorára lehet szükség, hogy kimondhassák, a halálesetek a vakcina be nem adása miatt következtek be.

Az ügynek eddig öt gyanúsítottja van, a háziorvos, az asszisztens, valamint három rendőr. Utóbbiak szabadlábon védekeznek.

A megalapozott gyanú lényege szerint a budapesti háziorvos a szakasszisztensével együttműködve azt a gyakorlatot alakította ki, hogy valótlan tartalmú oltási igazolásokat állítottak ki pénzért cserébe, az oltás tényleges beadása nélkül.

A gyanúsítottak a koronavírus elleni oltás felvétele miatt a rendelésen megjelent személyek számára – amennyiben az oltás felvételére nem tartottak igényt, azonban a védettségi igazolásra szükségük volt – 15–30 ezer forint közötti összegért állították ki az igazolást. A gyanúsítottak a jogosulatlan előnyként kapott összeget egymás között, egyenlő arányban elosztották. A nyomozás eddigi adatai szerint mintegy 60 millió forintot zsebelhettek be tettükkel.

A Magyar Nemzet értesülése szerint közel sincs még vége a gyanúsításoknak az ügyben, és az sem zárható ki, hogy hamarosan más bűncselekmény elkövetését is a letartóztatott háziorvos és asszisztense terhére rónak.

Covid-vakcinás csalók

A Pest Megyei Főügyészség mai közleménye szerint a Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nő és egy férfi ellen, akik többek között koronavírus elleni oltást díjkötelesnek beállítva szereztek pénzt egy idős asszonytól.

A vádirat szerint a hetven év feletti, megromlott egészségi állapotú sértett beteg lányával élt egy Cegléd közelében lévő tanyán. A női elkövető már régebb óta ismerte a sértettet és egyszer 2019 nyarán, egyszer pedig 2020 februárjában csalt ki tőle különböző indokokkal összesen közel háromszázezer forintot. Miután sejtette, hogy többször nem tudja személyesen megtéveszteni a sértettet, a nő egy férfi ismerőséhez fordult. 

Rávette, hogy adja ki magát orvosnak és koronavírus elleni oltás címén próbáljon meg pénzt kicsalni az idős asszonytól. 

Az elkövetők 2021 januárjában azt használták ki, hogy az első védőoltások alkalmazása éppen csak megkezdődött, így azzal kapcsolatban még sok ember nem tájékozódott megfelelően. A férfi elkövető fehér öltözetben, szemüvegben és arcmaszkban, orvosként bemutatkozva jelent meg a sértett tanyáján. 

Ezután közölte, hogy koronavírus elleni védőoltás miatt érkezett hozzá, de az díjköteles. Azért, hogy a hatást fokozza, az elkövető immár saját ötlete alapján megfenyegette a sértettet. Azt mondta neki, hogy ha nem veszi fel az oltást, akkor büntetést fog kapni. 

Mindezek hatására a sértett összesen negyvenezer forintot adott át a férfinak saját és lánya oltására. Ezután az elkövető közölte, hogy betegszállítók érkeznek később és elviszik őket az oltópontra, majd eltávozott. A Ceglédi Járási Ügyészség a férfi ellen zsarolás bűntette, míg a női elkövető ellen a csalási cselekmények miatt emelt vádat. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MN-archív)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.