Harmadik oltás: keverve is hatásos

Új kutatás erősíti meg a koronavírus elleni vakcinák keverhetőségét – adta hírül a Semmelweis.hu, hangsúlyozva: a harmadik, emlékeztető dózis beadása esetén a homológ oltások hatásossága megegyezik a heterológ oltásokéval, egyes esetekben pedig a korábbiaktól eltérő vakcina használata fokozhatja is a kiváltott immunválasz mértékét. A vakcinák keverésének előnyeit, illetve a hatásos vakcinakombinációkat korábban már a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) harmadik oltásra vonatkozó eljárásrendje is részletezte.

Forrás: semmelweis.hu2022. 02. 08. 15:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly tudományos jelentőségű az a 2022 januárjában a New England Journal of Medicine szaklapban publikált tanulmány, amely a vakcinák kombinálásának hatékonyságát bizonyítja be. A nemrégiben megjelent tanulmány szerint

 2021 májusa és augusztusa között tíz amerikai centrumban 458 személy bevonásával a Pfizer, a Moderna, valamint a Janssen vakcinákat vizsgálták meg.

 A kutatásban részt vevő alanyok már legalább 12 hete két Moderna, két Pfizer–BioNTech vagy egy Janssenből álló oltásban részesültek, és tudomásuk szerint még nem estek át a koronavírus-fertőzésen. A beszámoló szerint a vizsgált populációt három egyenlő csoportra osztották, melyekben a résztvevők az említett vakcinatípusok egyikét kapták emlékeztető oltásként. Az oltott személyek így összesen kilenc csoportot alkottak, csoportonként mintegy ötven fővel, ahol egyenlő arányban fordultak elő a 18–55 évesek és az 56 év feletti alanyok is. A szakemberek a kutatás első, a tizenötödik, valamint a huszonkilencedik napján a T-sejtes immunitást, valamint – a béta és a delta variáns ellenében – a kötődő és neutralizáló (semlegesítő) antitestválaszt vizsgálták meg, a hatékonyság pedig mindkét esetben kielégítő volt.

Az ismertetett eredmények szerint

a harmadik dózis hatására kialakuló kötődő és neutralizáló antitestválaszok a heterológ (az első két vakcinától eltérő oltás)  kombináció esetén azonos, némely esetben pedig jelentősebb mértékűek voltak, mint a homológ (az első két vakcinával azonos oltóanyagtípus) oltásoknál. Megjegyezték, ez a megállapítás a delta variánsra is igaz. A T-sejtes immunitás vizsgálatakor szintén hasonló eredményre jutottak. Ennek megfelelően a harmadik dózis beadása esetén a homológ oltás hatékonyságával ér fel a heterológ vakcinakombináció is.

Sőt a CD8+ T-sejtes immunválaszt vizsgálva a heterológ oltások esetében (döntően mRNS-vakcinát követően adott Janssen-oltás vagy ennek fordítottja) még jelentősebb immunválasz volt detektálható.

A tanulmányban jelezték azt is, hogy súlyos mellékhatást egyetlen emlékeztető oltás alkalmazását követően sem tapasztaltak, a leggyakoribb oltási reakciók közé az izomfájdalom, a fáradékonyság, a fejfájás, az oltás helyének lokális fájdalma és a láz tartozott.

Az eredményeket értékelve Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondta:

mindenképpen szükséges a harmadik dózis igénylése is, hiszen a három oltás a teljes oltás.

Azonban nem feltétlen szükséges a homológ, vagyis a korábbival megegyező emlékeztető oltást választani, hiszen a heterológ vakcináció is hasonlóan hatásos, sőt a vakcinák keverésének javára némi előny is kimutatható – rögzítette a professzor.

Korábban a harmadik oltásra vonatkozóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), valamint háttérintézményük, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) is részletes eljárásrendet dolgozott ki, és a vakcinák keverését javasolta. Ennek értelmében kifejtették, hogy akik az első és a második oltásnak az AstraZeneca- vagy az egydózisú Janssen-vakcinákat kapták, azoknak az mRNS-vakcinákat (Pfizer, Moderna) vagy a Sinopharmot javasolják. A Pfizer- és a Moderna-vakcinákkal oltottaknak az AstraZeneca, a Janssen és a Sinopharm tanácsos, a kínai vakcinával oltottak esetében pedig a vektorvakcinák (AstraZeneca, Janssen) és az mRNS-alapú oltóanyagok (Pfizer, Moderna) is alkalmazhatók. Akik pedig második oltásnak a Szputnyik vakcinát kapták, azoknak a Pfizer, a Moderna vagy a Sinopharm felvétele ajánlott.

Borítókép: Moderna-, AstraZeneca-, Janssen- és Sinopharm-oltóanyagok (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.