Idén is a Műegyetem képzései a legnépszerűbbek

Háromszáznál több partnerintézmény várja a BME hallgatóit világszerte.

Munkatársunktól
2022. 02. 14. 15:54
null
Budapest, 2021. prilis 16. A Budapesti Mszaki s Gazdasgtudomnyi Egyetem (BME) knyvtrnak nagy olvasterme 2021. prilis 16-n. A BME OMIKK kt knyvtr, a BME Kzponti Knyvtrnak (BME KTK) s az Orszgos Mszaki Informcis Kzpont s Knyvtr (OMIKK) egyeslsvel jtt ltre a BME keretein bell 2001-ben. A BME KTK 1848-ban alakult meg, mikor Etvs Jzsef kultuszminiszter egy tktetes knyvet kldtt a BME egyik eldintzmnynek, a Jzsef Ipartanodnak. Az 1930-as vekig ez volt Magyarorszg egyetlen technikai s termszettudomnyi szakknyvtra, mely 1909-ben kltztt a jelenleg is otthonul szolgl pletbe, melyet Pecz Samu megyetemi professzor tervezett. Az Orszgos Mszaki Knyvtr trtnete 1883-ban kezddtt, mikor Trefort goston valls- s kzoktatsgyi miniszter megnyitotta a Technolgiai Iparmzeumot, melynek alapfeladata a gyjtemnyek kialaktsa mellett egy szakknyvtr fenntartsa volt. MTI/Cseke Csilla Fotó: Cseke Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A továbbtanulást választók közül idén februárban is a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) kezdik meg a legtöbben a mesterszintű tanulmányaikat a keresztféléves eljárásban jelentkezők közül 

– derült ki az intézmény lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Mivel a BME az új egyetemi szövetség, az EELISA tagja, így a magyar hallgatók akár Pisa, Erlangen, Isztambul, Párizs, Madrid és Bukarest egyetemein is tanulhatnak. Emellett a Műegyetem képzései a külföldi hallgatók körében is egyre népszerűbbek. 

A BME csak mesterképzési szakokat hirdetett meg a keresztféléves felvételi eljárásban. A 2022 februárjában induló képzésekre a felsőoktatási intézmények országosan 4234 hallgatót vettek fel, akik közül a legtöbben, 1029 fiatal, vagyis a felvettek több mint negyede a Műegyetemen kezdi meg tanulmányait. Legnagyobb részük (1000 hallgató) állami ösztöndíjas, teljes idejű nappali képzésben tanul majd. 

Ez az összes intézmény nappali képzésére állami ösztöndíjjal felvett hallgatók 47,2 százaléka. A keresztfélévben meghirdetett mesterképzések között népszerűnek számít a műszaki képzési terület, amelyre országosan összesen 1288 hallgatót vettek fel, közülük a BME-n a jelentkezők több mint fele, 711 fiatal folytat majd tanulmányokat. A jelentkezők közül szintén sokakat érdekelt az informatikai képzési terület, amelyre a felvett hallgatók száma országosan 417, közülük a Műegyetemet 222-en, vagyis az összes hallgató 53 százaléka választotta.

A BME szerint mesterképzéseinek népszerűsége az intézmény nemzetközi részképzési és kettős diplomás képzési lehetőségeivel is magyarázható. A közlemény kiemeli: a pályakezdéskor elengedhetetlen, hogy a magyar diákok rendelkezzenek külföldi tapasztalatokkal, ezért fontosak azok az egyetemi együttműködések, amelyek lehetőséget biztosítanak erre. A Műegyetem hallgatói 75 ország 300 partnerintézményében tanulhatnak részképzéseken, és számos felsőoktatási intézményben szerezhetnek kettős diplomát a BME-képzés elvégzése mellett. 

A közleményből az is kiderült, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem évek óta egyedüli magyar felsőoktatási intézményként és egyre javuló eredménnyel – 2021-ben 273. helyezéssel – kerül fel a Quacquarelli Symonds (QS) tudományterületi rangsorának mérnöki-technológiai tudományok listájára. Az intézmény egyébként a külföldi hallgatók körében is egyre népszerűbb, 2016 óta 80 százalékkal emelkedett a számuk, jelenleg mintegy 2500 külföldi fiatal tanul az intézményben. 

A Műegyetem 2020-tól egy európai egyetemi szövetségnek, az EELISA-nak (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance) is tagja, így az intézmény hallgatói nyolc külföldi egyetemmel közös képzésben is részt vehetnek. Az egyetemi szövetség tagintézményei, így a BME is közös képzéseket, kutatásokat indítanak, ennek részeként a műegyetemi hallgatók és oktatók Pisa, Erlangen, Isztambul, Párizs, Madrid és Bukarest egyetemein tanulhatnak, illetve kutathatnak a jövőben. 

Fotó: A BME könyvtárának olvasóterme

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.