időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo
Még nem döntötték el, hogy ismét letartóztatják-e a gyanúsítottat

Továbbra is tiltott Posta Imrének az internet

Szemán László János
2022.02.17. 06:25
Továbbra is tiltott Posta Imrének az internet

Továbbra is vidéki otthonában tartózkodhat az emberölésre való felbujtással és súlyos államellenes bűncselekménnyel megalapozottan gyanúsított Posta Imre. A nyomozási bíró egyelőre nem döntött, hogy vissza kell-e mennie a rácsok mögé, vagy maradhat házi őrizetben a pszichológus.

Három héttel a börtönből való távozása után továbbra sincs döntés az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása és emberölésre való felbujtás bűntett elkövetésével gyanúsított Posta Imre újbóli letartóztatásáról. Mint azt megírtuk, tavaly ősszel a Terrorelhárítási Központ egyik felszámolóegysége és rendőrök fogták el Postát és két másik társát. A harmincnapos letartóztatást 2021. szeptember 27-én rendelték el, amit egyszer három hónappal meghosszabbítottak. Ez járt le január 27-én. 

Az ügyben vizsgálatot folytató Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a letartóztatás két hónappal történő meghosszabbítását indítványozta, mondván, továbbra is fennáll a szökés, az összebeszélés, a tanúk befolyásolásának, valamint a bizonyítékok eltüntetésének a veszélye. 

Bizonyítottság esetén az ilyen jellegű bűnt elkövetőre akár húsz év is kiszabható, így a várható büntetés mértéke is indokolná a legsúlyosabb kényszerintézkedést Posta ellen. 

Az illetékes nyomozási bíró alapjában véve egyetértett a nyomozó ügyészekkel, hiszen szerinte a társai befolyásolása, a szökés és a bűnismétlés veszélye továbbra is fennáll, ám a nyomozás előrehaladtával ezek súlya – többek között a terhelt együttműködése miatt –  jelentős mértékben csökkent, így megszüntette Posta Imre letartóztatását. Ugyanakkor elrendelte a terhelt bűnügyi felügyeletét a feleségével közös vidéki házban. Az ellenőrzést bokára helyezett nyomkövető eszközzel oldja meg a rendőrség. 

A vizsgálóbíró a magyar kriminalisztikában eddig egyedülálló döntést is hozott, amikor megtiltotta Postának az internetes közösségi oldalak használatát, különös tekintettel Facebook-oldalára és a blogjára, mivel a megalapozott gyanú szerinti bűncselekményeket ott követte el. 

Az internetről való eltiltást ugyanúgy a rendőrségnek kell ellenőriznie, mint a nyomkövető segítségével Posta mindenkori helyzetét.

A letartóztatás megváltoztatása, a bűnügyi felügyelet elrendelése ellen a KNYF azonnal fellebbezett, ám a nyomozási bíró a jelek szerint még mindig nem döntött. A nyomozó ügyészek szerdán még nem kaptak semmilyen értesítést a Fővárosi Törvényszéktől. Az illetékes bíró egyébként a nyomozati iratok alapján dönt, és amennyiben elutasítja a KNYF fellebbezését, Posta Imre maradhat otthonában, nem kell visszamennie a rácsok mögé.

Az egykori katonai, majd büntetés-végrehajtási, illetve rendőrségi pszichológust és három társát megalapozottan gyanúsítják azzal, hogy halállistát készítettek, amelyen egy sor vezető politikus, köztük a miniszterelnök, valamint közéleti szereplők voltak. 

A megalapozott gyanú szerint Posta Imre a halállistán lévők névsorának ismertetése után híveit a nevezettek kivégzésére buzdította. 

Minderről videófelvétel készült, amit feltettek a YouTube-csatornájukra. Forrásaink szerint ennyire egyértelmű és akár a leendő bírósági eljárásban perdöntő bizonyítékkal még a nyomozó ügyészek sem találkoztak. 

Borítókép: Posta Imre az elfogása napján, a házkutatás alatt, saját foteljében ülve (Forrás: Posta Imre blogja)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.