Újabb rendőr gyanúsított a Covid oltási botrányban

Újabb rendőrt gyanúsítottak meg a nyomozó ügyészek a Covid oltási botrány kapcsán. Egy budapesti háziorvos és asszisztense csak papíron adta be a vakcinát. A megalapozott gyanú szerint 60 millió forintot kaszálhattak.

2022. 02. 11. 10:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb rendőrt hallgatott ki gyanúsítottként a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt folytatott nyomozásban, így már öt személyt hallgattak ki gyanúsítottként a Covid oltási botrány miatt.

Dr. Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője közölte lapunkkal: 

a nyomozó ügyészség tegnap újabb rendőrt hallgatott ki gyanúsítottként, aki a közölt megalapozott gyanú szerint szintén fizetett azért, hogy a »mellé oltás« útján jusson Covid védettségi igazoláshoz.

Az ügyben eddig gyanúsítottként kihallgatott egészségügyi dolgozók és a három rendőr nem tettek vallomást.

A gyanúsítottak közül többen panaszt jelentettek be a közölt gyanúsítással, a motozással és a kutatással szemben, valamint felülbírálati indítvánnyal éltek a vagyonelkobzás biztosítása érdekében történő nagy összegű euró és forint lefoglalása miatt.

Az egészségügyi dolgozók terhére rótt kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, míg a rendőrök által a gyanú szerint elkövetett vesztegetés büntetési tételének felső határa öt év.

A közegészségügyi-járványügyi intézkedések megszegésével korrupciós bűncselekményeket – haszonszerzési céllal – rendszeresen elkövető budapesti háziorvos és szakasszisztense az ügyészség indítványának megfelelően letartóztatásban van. A kényszerintézkedés egy hónapra történő elrendeléséről a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa február 2-án döntött. A rendőrök szabadlábon védekeznek.

Február 2-án számoltunk be róla, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítése alapján csaptak le a nyomozó ügyészek egy háziorvosra és asszisztensére, valamint két rendőrre. 

A megalapozott gyanú lényege szerint egy budapesti háziorvos a szakasszisztensével együttműködve azt a gyakorlatot alakította ki, hogy

valótlan tartalmú oltási igazolást állítottak ki pénzért cserébe, az oltás tényleges beadása nélkül.

A gyanúsítottak a koronavírus elleni oltás felvétele miatt a rendelésen megjelent személyek számára – amennyiben az oltás felvételére nem tartottak igényt, azonban a védettségi igazolásra szükségük volt – 15 ezer és harmincezer forint közötti összegért állították ki az igazolást. A gyanúsítottak a jogosulatlan előnyként kapott összeget egymás között, egyenlő arányban elosztották. A nyomozás eddigi adatai szerint mintegy 60 millió forintot zsebelhettek be tettükkel.

Lapunk úgy tudja, közel sincs még vége a gyanúsításoknak az ügyben, sőt nem zárható ki az sem, hogy hamarosan más bűncselekmény elkövetését is a letartóztatottak terhére rónak.

Borítókép: Illusztráció (Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.