Veszélyes a kommunista diktatúrák bűneinek a relativizálása

Február 24-én ünnepli fennállása huszadik évfordulóját a Terror Háza Múzeum. Ebből az alkalomból tartottak sajtótájékoztatót, ahol a visszatekitntés, valamint a programok ismertetése mellett Márki-Zay Péternek, a baloldal miniszterelnök-jelöltjének azon mondatai is szóba kerültek, amelyek szerint a kommunistákat és a fasisztákat is ők képviselik. Schmidt Mária, az intézet főigazgatója úgy véli, ideális esetben ilyenkor érne véget egy politikusi pálya, míg Kovács Zoltán államtitkár kiemelte, hogy Márki-Zay szavai bizonyítják a múzeum létjogosultságát.

2022. 02. 14. 14:02
Forrás: Forrás: MTI; Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szimbolikus, hogy 2000. június 16-án döntött az akkori kormány arról, hogy megemlékezünk a kommunizmus áldozatairól – közölte Kovács Zoltán. Az nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár emlékeztetett: annak idején a baloldal megpróbálta megakadályozni az emléknapot és a Terror Háza megnyitását.

– Tegnap olyan mondatok hangzottak el a baloldal miniszterelnök-jelöltjének a szájából, amik egyrészt a múzeum létjogosultságát bizonyítják, másrészt figyelmeztetnek arra a veszélyre, ami nem csak Magyarországon, hanem egész Európában, de az Egyesült Államokban is egyre markánsabb, ez pedig  a totalitárius diktatúrák, kiváltképp a kommunizmus bűneinek a relativizálása 

– tért ki arra Kovács Zoltán, hogy Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy ők a kommunistákat és a fasisztákat is képviselik. Mint az államtitkár rögzítette, emiatt továbbra is sok a teendő, hiszen a Terror Háza pont arra hivatott, hogy megakadályozza a totalitárius diktatúrák újbóli térnyerését.

– Már a megnyitó előtti hónapokban ádáz támadásokat intéztek a múzeum ellen 

– hangsúlyozta Schmidt Mária, az intézet főigazgatója. Továbbá kiemelte, hogy a baloldali elit azt gondolta húsz éve, hogy csak ők értelmezhetik a múltat, és nem tudták elfogadni, hogy valami olyat tapasztaljanak, amihez nincsenek hozzászokva.

– Az a diktatúra, amit bemutatunk, nem egy történelmi, véletlen baleset volt, ami egy jó szándékú ideológia kisiklásának az eredménye – húzta alá Schmidt Mária, aki büszke arra, hogy a múzeummal rengeteg fiatal számára is megmutathatják, hogy a náci és a kommunista diktatúra egy tőről fakad.

– Az épület előtti vasfüggöny felidézi a bezártságot, amit a diktatúra jelentett számunkra, a berlini fal egy darabja pedig megmutatja, hogy nekünk, magyaroknak mekkora szerepünk volt abban, hogy szabadok és függetlenek lehessünk – folytatta.

– Az, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje úgy gondolja, neki feladata a kommunizmus és a fasizmus képviselete, valamint ezeknek az ideológiának a továbbvitele, azzal önmagát minősíti. Ez olyan szégyenletes és tűrhetetlen, főleg egy olyan országban, amelyik mindkét totális diktatúrát megszenvedte, hogy itt be kellene fejeződnie egy politikusi pályának. Jellemző erre a baloldalra, hogy ők továbbra is eltűrik ezt az embert 

– reagált Márki-Zay Péter szavaira a Magyar Nemzetnek Schmidt Mária.

Továbbá lapunk kérdésére elmondta: a baloldalnak továbbra is igénye lenne arra, hogy a történelmet a saját igényeik szerint értelmezzék, azonban ezt elbukták a múzeum létrejöttével.

– Az a monopólium, amivel különösen a 20. század értelmezésével kapcsolatban rendelkeztek, megszűnt. Mi egy sokkal korszerűbb nyelven fogalmaztunk meg egy másfajta múltértelmezést, amivel szélesebb tömegekhez jutottunk el és gyakorlatilag legyőztük őket – tette hozzá.

A történész felhívta a figyelmet arra, hogy régen tiltott dolog volt a két totális diktatúrát – a nácizmust és a kommunizmust – összehasonlítani, ám ezt ma már természetesnek vesszük, sőt, össze is kell őket vetni egymással.

– Tabunak számított, hogy a kommunizmus ugyanolyan embertelen volt, mint a náci diktatúra, amivel közösek a gyökereik 

– vont párhuzamot Schmidt Mária.

Az ünnepi rendezvénysorozat lezárásaként február 26-án, szombaton egy szabadtéri koncertet fognak tartani Szabó László szervezésével. A producer azt kérte a fellépőktől, hogy a múzeumhoz méltó, ugyanakkor felemelő dalokkal készüljenek.

Borítókép: Terror Háza Múzeum (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.