időjárás 21°C Ulrik 2022. július 4.
logo

A többség anyagi helyzete javult az utóbbi négy évben

Magyar Nemzet
2022.03.01. 09:34 2022.03.01. 10:54
A többség anyagi helyzete javult az utóbbi négy évben

Közeledve az országgyűlési választásokhoz a Real-PR 93. megvizsgálta, hogy hogyan ítélik meg az emberek saját anyagi helyzetük alakulását a 2018-as választások óta eltelt időszakban, tehát az utóbbi négy évben. 

A választási részvételüket biztosra ígérők között relatív többségben vannak azok, akik úgy érzik, hogy javult az anyagi helyzetük (39 százalék) azokkal szemben, akik negatív változásról (23 százalék) nyilatkoztak. 

A biztos szavazók további 36 százaléka pedig nem érzékelt sem javulást, sem romlást anyagi körülményeiben. Az utóbbi időszak eseményeinek – a koronavírus-járvány, az energia világpiaci árának drasztikus emelkedése, illetve az orosz–ukrán konfliktus – negatív gazdasági hatásai ellenére a felnőtt magyar lakosság több mint egyharmada (36 százalék) az anyagi helyzetének javulását tapasztalta a legutóbbi országgyűlési választások óta eltelt négy év alatt. 12 százalékponttal kevesebben, csaknem minden negyedik magyar (24 százalék) érzi úgy, hogy a vizsgált időszakban romlottak az anyagi körülményei. A lakosság 38 százaléka szerint pedig változatlan anyagi viszonyok között él. 

Döntő többségben vannak azok, akik életére nem voltak kedvezőtlen hatással a különböző globális válságokból származó negatív gazdasági hatások. 

A közvélemény-kutatók szerint az eredmények arra mutatnak rá, hogy a kormány olyan gazdaságpolitikai intézkedései, mint többek között a családi adóvisszatérítés, a 25 év alattiak, illetve a négy vagy több gyereket nevelő anyák szja-mentessége, a minimálbéremelés, vagy éppen a 13. havi nyugdíj, illetve a magyar gazdaság teljesítménye felülírja a negatív globális hatásokat.  Mint részletezték, az eredményeket nem befolyásolta a lakóhely, a fővárosi és a vidéki lakosság egyaránt 36-38 százalékos arányban érezte úgy, hogy az elmúlt négy évben javult az anyagi helyzete, rosszabbodást egyformán 24 százalék tapasztalt. A budapestiek 35, a vidékiek 38 százaléka szerint anyagi helyzetük az elmúlt négy év során nem rosszabbodott, s nem is javult. 

Borítókép: Eredmények (Fotó: Real-PR közlemény)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.