Márki-Zay itthon, a Momentum Brüsszelben támadja a magyar rezsicsökkentést

Paks II-t leállítaná a baloldal, ha áprilisban hatalomra jutna – lényegében erről beszélt egy tévéinterjúban a momentumos Cseh Katalin. A baloldali EP-képviselő arra nem tért ki, hogy milyen következményekkel járna mindez, az atomenergia lekapcsolása: úgy járhatna Magyarország, mint Németország, ahol a villamos energia mostanra szinte megfizethetetlen a lakosságnak. Paks nélkül minden magyar családnak négyszer akkora rezsit kellene fizetnie, mint most. Az interjúból kiderült az is, Cseh Katalin büszke arra, hogy Brüsszelben a magyar rezsicsökkentés ellen dolgozik. A Gyurcsány–Márki-Zay-féle baloldal egyébként az orosz gáz ellen hergel: ez szintén elviselhetetlen dráguláshoz vezetne.

MEDIAWORKS-HÍRCENTRUM
Forrás: Origó.hu2022. 03. 06. 9:01
MZP
20211023 Hódmezővásárhely Kaszap utca 56-os megemlékezés Képen: Márki-Zay Péter polgármester Fotó: Török János TJ DM Délmagyarország Fotó: Délmagyarország/Török János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Paks II beruházás ellen harcol Brüsszelben a Momentum – írja az Origó.hu.

Erről a párt uniós képviselője, Cseh Katalin számolt be, amikor a héten az ATV-nek nyilatkozott arról az ukrajnai háborúval kapcsolatos állásfoglalásról, amelynek részleteiről aznap szavazott az Európai Parlament.

A határozat végső szövegébe, bevallom őszintén, momentumos javaslatra került be Paks 2 és az orosz kémbank szankcionálása – jelentette ki Cseh Katalin. 

A baloldali politikus később arról beszélt, hogy Paks II felülvizsgálata szerinte a minimum a jelenlegi helyzetben. Azt is mondta: aki azt szeretné, hogy Magyarország leállítsa Paks 2 beruházását, az szavazzon a baloldalra. Márki-Zay Péter ezt nagyon egyértelműen megígérte – mondta.

Sajnálatos módon az interjúban arra nem tértek ki, milyen jelentősége van idehaza az atomenergiának, vagyis arra, hogy valójában mit is tesz kockára a baloldal.

Az Origó.hu szerint a helyzetet pontosan bemutatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium minap közzétett szakmai számítása.Eszerint ha a paksi atomerőmű által megtermelt villamos energiát hazánk a szabadpiacról szerezné be, akkor a családok rezsije a négyszeresére emelkedne.

Egy család éves, 92 147 forintos költsége több mint negyedmillió forinttal nőne és egészen 356 693 forintig kúszna fel. (A számítás egy kétgyermekes, családi házban élő, a fűtést és a meleg vizet gázzal előállító háztartásra vonatkozik.)

A Paks II projektért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János a Századvég keddi szakmai rendezvényen úgy fogalmazott: ha nem építjük meg a két új paksi atomerőműblokkot, rövid idő alatt úgy járunk, mint Németország, ahol a villamos energia mostanra a lakosságnak szinte megfizethetetlen – most a magyarországinak az ötszöröse –, de a vállalati felhasználóknak is nagyon drága az áram. 

Hozzátette: a paksi atomerőműben termelt áram kilowattórája jelenleg 12,2 forint, a naperőműveké 32-34 forint – a lakossági tarifa 37 forint –, ám míg az előbbi szinte folyamatosan (mintegy kilencven százalékban), az utóbbiak csak időszakosan (14-16 százalékosan) állnak rendelkezésre.

Mindezek alapján nyilvánvaló tehát, hogy az olcsó áram és a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartásához szükség van idehaza atomenergiára, és természetesen a Paks II beruházásra is – tette hozzá az Origó.hu.

A háború kirobbanása óta a baloldal más energetikai ötlettel is előállt. Eszerint az oroszok elleni szankciók részeként Magyarország zárja el, utasítsa vissza az orosz gázt.

A Magyar Nemzet ugyanakkor rámutatott: eltekintve attól, hogy Moszkva összes energetikai típusú bevételéből a magyar gáz tétele nyilvánvalóan nem a jelentősebb összegek között van, a baloldal követelése több más szempontból is súlyos ténybeli tévedéseken alapszik és megvalósítása drasztikus következményekkel járnának.

Hazánk gázellátásának nyolcvan százalékát az orosz gáz adja, s jelentős részben ezzel is fűtünk. A baloldal elképzelése, vagyis az orosz gáz lekapcsolása az ipar és az élelmiszer-ellátás akadozásához, az infláció megduplázódásához, munkahelyek tömeges megszűnéséhez és fűtetlen otthonokhoz vezetne.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Délmagyarország/Török János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.